Sárhegyi István: Nyertes szereplővé kell tennünk Magyarországot az új űrkorszakban

Sárhegyi István: Nyertes szereplővé kell tennünk Magyarországot az új űrkorszakban
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 10. 17., 13:22

Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan területtel foglalkozhatok, ami alapjaiban fogja meghatározni a jövőt – mondta az Üzletemnek Sárhegyi István, a REMRED igazgatóságának elnöke.

Sárhegyi István az egyik legfontosabb mérföldkőnek tekinti a REMTECH űripari csarnok megvalósítását, amely Magyarország legnagyobb beruházása lesz ezen a területen. A martonvásári bázison komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd. Ha az is érdekli, hogy István melyik szakmában próbálná ki magát szívesen, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 437. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt a víziót, aminek a megvalósításán dolgozunk. Magának a víziónak a kialakulása és megtervezése is nagyon komoly hazai és nemzetközi szakmai tudást igényelt, hiszen elérhető célokat kellett megfogalmazni. Úgy gondoljuk, hogy az új űrkorszakban Magyarországot egy nyertes szereplővé és egy regionális űripari ökoszisztéma központjává kell tennünk. Ezért mindent megteszünk cégeinkkel, szakembereinkkel és üzletpolitikánkkal.

Milyen távra tervez?

– Ahogy Elon Musk is megfogalmazta, célunk a világűr és azon belül is a Hold és a Mars meghódítása. Hasonló időhorizonton gondolkodok és gondolkodunk kollégáimmal.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Magyarországon olyan képességet fejlesztünk, ami nemzetközi szinten versenyképes lesz. Konkretizálva: a REMTECH űripari csarnok beruházás megvalósulása az egyik legfontosabb mérföldkő lenne.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Eddigi tanulmányaim és munkám során sok emberrel találkozhattam, sőt, dolgozhattam együtt. Mindenképpen kiemelném szüleimet, illetve testvéremet, de fontos megemlíteni, hogy volt lehetőségem nagyobb vállalatok vezetőitől is tanulni, amire mindig örömmel tekintek vissza.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan területtel foglalkozhatok, ami valójában a jövőt alapjaiban fogja meghatározni. Így elég, ha arra rámutatok, hogy mindenki, aki ebben részt vesz, az a jövőt formálja.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mindig érdekeltek a természettudományok, azonban tanulmányaim nem ebbe az irányba vittek el. Ezért mindig irigykedem azokra, akik ilyenekkel foglalkozhatnak.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Számomra a legfontosabb az őszinteség, a bizalom és a szakmai alázatosság. Úgy gondolom, hogy ez a biztosítéka annak, hogy valaki hosszú távon is sikeres maradjon, ezért üzleti partnereimnél is ezeket a jegyeket keresem először.

Mire sajnálja az idejét?

– Amikor elkalandozom a napi hírekben.

Mivel lehet felbosszantani?

– Alapvetően higgadt embernek tartom magam, ezért nehéz felbosszantani.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Jelenleg is önkéntesen oktatok egyetemen, illetve próbálok minél több előadást tartani az űriparról és annak jelentőségéről. Ezt mindenképpen folytatni szeretném.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az űripar fejlesztésére.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A családdal töltött idő.

(A REMRED-ről IDE KATTINTVA többet is olvashat az Üzletem Céges legek sorozatának 36. cikkében.)

(Fotó: REMRED)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS