Sárhegyi István: Nyertes szereplővé kell tennünk Magyarországot az új űrkorszakban

Sárhegyi István: Nyertes szereplővé kell tennünk Magyarországot az új űrkorszakban
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 10. 17., 13:22

Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan területtel foglalkozhatok, ami alapjaiban fogja meghatározni a jövőt – mondta az Üzletemnek Sárhegyi István, a REMRED igazgatóságának elnöke.

Sárhegyi István az egyik legfontosabb mérföldkőnek tekinti a REMTECH űripari csarnok megvalósítását, amely Magyarország legnagyobb beruházása lesz ezen a területen. A martonvásári bázison komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd. Ha az is érdekli, hogy István melyik szakmában próbálná ki magát szívesen, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 437. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt a víziót, aminek a megvalósításán dolgozunk. Magának a víziónak a kialakulása és megtervezése is nagyon komoly hazai és nemzetközi szakmai tudást igényelt, hiszen elérhető célokat kellett megfogalmazni. Úgy gondoljuk, hogy az új űrkorszakban Magyarországot egy nyertes szereplővé és egy regionális űripari ökoszisztéma központjává kell tennünk. Ezért mindent megteszünk cégeinkkel, szakembereinkkel és üzletpolitikánkkal.

Milyen távra tervez?

– Ahogy Elon Musk is megfogalmazta, célunk a világűr és azon belül is a Hold és a Mars meghódítása. Hasonló időhorizonton gondolkodok és gondolkodunk kollégáimmal.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Magyarországon olyan képességet fejlesztünk, ami nemzetközi szinten versenyképes lesz. Konkretizálva: a REMTECH űripari csarnok beruházás megvalósulása az egyik legfontosabb mérföldkő lenne.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Eddigi tanulmányaim és munkám során sok emberrel találkozhattam, sőt, dolgozhattam együtt. Mindenképpen kiemelném szüleimet, illetve testvéremet, de fontos megemlíteni, hogy volt lehetőségem nagyobb vállalatok vezetőitől is tanulni, amire mindig örömmel tekintek vissza.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan területtel foglalkozhatok, ami valójában a jövőt alapjaiban fogja meghatározni. Így elég, ha arra rámutatok, hogy mindenki, aki ebben részt vesz, az a jövőt formálja.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mindig érdekeltek a természettudományok, azonban tanulmányaim nem ebbe az irányba vittek el. Ezért mindig irigykedem azokra, akik ilyenekkel foglalkozhatnak.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Számomra a legfontosabb az őszinteség, a bizalom és a szakmai alázatosság. Úgy gondolom, hogy ez a biztosítéka annak, hogy valaki hosszú távon is sikeres maradjon, ezért üzleti partnereimnél is ezeket a jegyeket keresem először.

Mire sajnálja az idejét?

– Amikor elkalandozom a napi hírekben.

Mivel lehet felbosszantani?

– Alapvetően higgadt embernek tartom magam, ezért nehéz felbosszantani.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Jelenleg is önkéntesen oktatok egyetemen, illetve próbálok minél több előadást tartani az űriparról és annak jelentőségéről. Ezt mindenképpen folytatni szeretném.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az űripar fejlesztésére.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A családdal töltött idő.

(A REMRED-ről IDE KATTINTVA többet is olvashat az Üzletem Céges legek sorozatának 36. cikkében.)

(Fotó: REMRED)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS