Puskás Ágnes: Az üzleti életben is az ember a legnagyobb érték

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 06. 09., 09:30

A nemek közti egyenlőség biztosítása az üzleti életben komoly gazdasági tényező – mondta az Üzletemnek Puskás Ágnes, az SKC-Consulting Kft. vezetésével indult WINGATE projekt vezetője.

Puskás Ágnes hosszú évek óta foglalkozik női vállalkozások fejlesztésével, igazi álma valósult meg, amikor az SKC-Consulting Kft.-ben tervezett WINGATE projekt az Európai Gazdasági Térség Regionális Együttműködést Célzó Norvég Támogatási Alap (EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation) támogatásával elindulhatott. Egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként női vállalkozások tömeges képzésére és befektetői kapcsolataik élénkítésére nyertek pályázatot. Ágnes izgatottan vetette bele magát a munkába a hazai és nemzetközi partnerekkel. Következzen az Üzletem 12 kérdés 12 válasz sorozatának 296. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Én ezt inkább úgy fogalmazom meg, miben volt a legnagyobb sikerélményem, miben éreztem a munkámat leghasznosabbnak, mert szerintem annál nagyobb áldás nincs, ha valaki szereti azt, amit csinál, és azzal hozzájárul valaminek/valakiknek a fejlődéséhez. Ha ebben a tekintetben csúcsként meg kell jelölnöm valamelyik állomásomat, akkor talán az Európai Bizottság által létrehozott és a világ legnagyobb KKV fejlesztési hálózataként működő Enterprise Europe Network magyarországi konzorciumának vezetőjeként éreztem azt, hogy a magyar vállalkozók nemzetközi piacra jutásához tevékenységemmel hatékonyan hozzá tudtam járulni. Ekkor kezdtem a női vállalkozásokkal kiemelten foglalkozni, ami a WINGATE projektben csúcsosodott ki. Hatalmas sikernek tartom, hogy az SKC-Consulting Kft. vezetésével készített Wingate projektünk 2 éves értékelési időszakot követően elnyerte a közel 660 millió forintos támogatást a Norvég Alaptól és 5 országban megkezdhettük annak megvalósítását partnereinkkel.

Milyen távra tervez?

 – A Wingate projekt 3 évre szól, de a konzorciumi tagokkal közösen szeretnénk, ha a női vállalkozásélénkítő munkánk a projekt zárását követő években akár további partnerekkel bővülve, még több országban folytatódna, hogy még szélesebb körben tudjunk támogatást nyújtani a női vállalkozásoknak.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A Wingate projekt eredményeire építve egy mind hazai, mind nemzetközi vonatkozású női vállalkozói közösség kiépítése egy igazi álom valóra válását jelentené számomra.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A pályámon nagyon sok hazai és külföldi kollégával és vezetővel dolgoztam, akiktől több területen kaptam értékes és szemléletformáló visszajelzést. Hogy egyet kiemeljek, olasz kollégáimtól például a kis lépések elvét tanultam, miszerint nem kell azonnal „világot váltani”, hanem minden, a kitűzött nagy cél felé tett lépésünk közelebb visz, így idővel el is tudjuk érni azt.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Vezetőként a kollégák motiválásának leghatékonyabb eszközét a rendszeres, őszinte értékelésben látom és nagy figyelmet fordítok a pozitív visszajelzésre. Hiszek abban, hogy az elismerés a legjobb ösztönző erő.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mindig is vonzódtam a divat és a design világához, szakmámat üzletkötőként tengerentúli cipő exporttal kezdtem. Később, szabadidőmben Olaszországban stysist képzésben vettem részt, így ez az a terület, ahol nagyon szívesen dolgoznék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Hiszek az emberi kapcsolatokban és abban, hogy az üzleti életben is a legnagyobb érték az ember, az emberi szó, a hitelesség. Bármit is értékesítünk, a szubjektív döntési szempontok mindig is számítanak, még a jelenlegi, digitalizált valóságban is.

Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges munkára, amikor valamilyen feladatról, kérdésről már „első olvasatra” látszik, hogy értelmetlen. Bármennyi azzal végzett munka kidobott idő- és energiaráfordítás lesz, azonban valamilyen oknál fogva kénytelenek vagyunk végig csinálni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Elég türelmes ember vagyok, nagyon sokféle szempontot, megközelítést meg tudok érteni. Az értetlenséggel és közönnyel viszont ki lehet hozni a béketűrésből. Sosem érzem gondnak, ha valaki nem ért valamit és visszakérdez, számomra nincs rossz, vagy buta kérdés. Azzal viszont, ha valaki azzal magyarázza valamilyen megoldás vagy kivitelezés hiányát, hogy nem értette a feladatot, vagy egyszerűen magyarázat nélkül negligálja a munkáját, nagyon fel tud bosszantani. 

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Hosszú évek óta végzek önkéntes munkát. Olaszországban jótékonysági vásárokat szerveztem önkéntes szervezeteknek. Magyarországon tanítottam angolt gyerekeknek a Vakok Batthyány Intézetében. Jelenleg is a Business and Professional Women International (BPW) tagjaként a BPW Budapest: Üzletasszonyok és Professzionista Nők Budapest Egyesületének elnöke, a BPW DanubeNet soros elnöke vagyok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Semmire, ami örömet okoz és jó érzéssel tölt el, legyen az egy szép tárgy, egy érdekes utazás vagy egy különleges esemény jó társaságban.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy jó társaság, egy jó beszélgetés, legyen az családi vagy baráti körben. Nagyon szeretem a vizet, legyen az tó, folyó vagy tenger. Azt szoktam mondani, hogy a víz minden szögből és szintjén kikapcsol: alatta, felette, vagy mellette is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS