Puskás Ágnes: Az üzleti életben is az ember a legnagyobb érték

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 06. 09., 09:30

A nemek közti egyenlőség biztosítása az üzleti életben komoly gazdasági tényező – mondta az Üzletemnek Puskás Ágnes, az SKC-Consulting Kft. vezetésével indult WINGATE projekt vezetője.

Puskás Ágnes hosszú évek óta foglalkozik női vállalkozások fejlesztésével, igazi álma valósult meg, amikor az SKC-Consulting Kft.-ben tervezett WINGATE projekt az Európai Gazdasági Térség Regionális Együttműködést Célzó Norvég Támogatási Alap (EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation) támogatásával elindulhatott. Egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként női vállalkozások tömeges képzésére és befektetői kapcsolataik élénkítésére nyertek pályázatot. Ágnes izgatottan vetette bele magát a munkába a hazai és nemzetközi partnerekkel. Következzen az Üzletem 12 kérdés 12 válasz sorozatának 296. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Én ezt inkább úgy fogalmazom meg, miben volt a legnagyobb sikerélményem, miben éreztem a munkámat leghasznosabbnak, mert szerintem annál nagyobb áldás nincs, ha valaki szereti azt, amit csinál, és azzal hozzájárul valaminek/valakiknek a fejlődéséhez. Ha ebben a tekintetben csúcsként meg kell jelölnöm valamelyik állomásomat, akkor talán az Európai Bizottság által létrehozott és a világ legnagyobb KKV fejlesztési hálózataként működő Enterprise Europe Network magyarországi konzorciumának vezetőjeként éreztem azt, hogy a magyar vállalkozók nemzetközi piacra jutásához tevékenységemmel hatékonyan hozzá tudtam járulni. Ekkor kezdtem a női vállalkozásokkal kiemelten foglalkozni, ami a WINGATE projektben csúcsosodott ki. Hatalmas sikernek tartom, hogy az SKC-Consulting Kft. vezetésével készített Wingate projektünk 2 éves értékelési időszakot követően elnyerte a közel 660 millió forintos támogatást a Norvég Alaptól és 5 országban megkezdhettük annak megvalósítását partnereinkkel.

Milyen távra tervez?

 – A Wingate projekt 3 évre szól, de a konzorciumi tagokkal közösen szeretnénk, ha a női vállalkozásélénkítő munkánk a projekt zárását követő években akár további partnerekkel bővülve, még több országban folytatódna, hogy még szélesebb körben tudjunk támogatást nyújtani a női vállalkozásoknak.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A Wingate projekt eredményeire építve egy mind hazai, mind nemzetközi vonatkozású női vállalkozói közösség kiépítése egy igazi álom valóra válását jelentené számomra.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A pályámon nagyon sok hazai és külföldi kollégával és vezetővel dolgoztam, akiktől több területen kaptam értékes és szemléletformáló visszajelzést. Hogy egyet kiemeljek, olasz kollégáimtól például a kis lépések elvét tanultam, miszerint nem kell azonnal „világot váltani”, hanem minden, a kitűzött nagy cél felé tett lépésünk közelebb visz, így idővel el is tudjuk érni azt.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Vezetőként a kollégák motiválásának leghatékonyabb eszközét a rendszeres, őszinte értékelésben látom és nagy figyelmet fordítok a pozitív visszajelzésre. Hiszek abban, hogy az elismerés a legjobb ösztönző erő.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mindig is vonzódtam a divat és a design világához, szakmámat üzletkötőként tengerentúli cipő exporttal kezdtem. Később, szabadidőmben Olaszországban stysist képzésben vettem részt, így ez az a terület, ahol nagyon szívesen dolgoznék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Hiszek az emberi kapcsolatokban és abban, hogy az üzleti életben is a legnagyobb érték az ember, az emberi szó, a hitelesség. Bármit is értékesítünk, a szubjektív döntési szempontok mindig is számítanak, még a jelenlegi, digitalizált valóságban is.

Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges munkára, amikor valamilyen feladatról, kérdésről már „első olvasatra” látszik, hogy értelmetlen. Bármennyi azzal végzett munka kidobott idő- és energiaráfordítás lesz, azonban valamilyen oknál fogva kénytelenek vagyunk végig csinálni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Elég türelmes ember vagyok, nagyon sokféle szempontot, megközelítést meg tudok érteni. Az értetlenséggel és közönnyel viszont ki lehet hozni a béketűrésből. Sosem érzem gondnak, ha valaki nem ért valamit és visszakérdez, számomra nincs rossz, vagy buta kérdés. Azzal viszont, ha valaki azzal magyarázza valamilyen megoldás vagy kivitelezés hiányát, hogy nem értette a feladatot, vagy egyszerűen magyarázat nélkül negligálja a munkáját, nagyon fel tud bosszantani. 

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Hosszú évek óta végzek önkéntes munkát. Olaszországban jótékonysági vásárokat szerveztem önkéntes szervezeteknek. Magyarországon tanítottam angolt gyerekeknek a Vakok Batthyány Intézetében. Jelenleg is a Business and Professional Women International (BPW) tagjaként a BPW Budapest: Üzletasszonyok és Professzionista Nők Budapest Egyesületének elnöke, a BPW DanubeNet soros elnöke vagyok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Semmire, ami örömet okoz és jó érzéssel tölt el, legyen az egy szép tárgy, egy érdekes utazás vagy egy különleges esemény jó társaságban.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy jó társaság, egy jó beszélgetés, legyen az családi vagy baráti körben. Nagyon szeretem a vizet, legyen az tó, folyó vagy tenger. Azt szoktam mondani, hogy a víz minden szögből és szintjén kikapcsol: alatta, felette, vagy mellette is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS