Paczári Károly: Több millió ember életére is hathat egy nulláról indult startup

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 09. 25., 09:30

A világ legjobb „befektetése” az önmagunk fejlesztésébe történő beruházás – mondja az Üzletemnek Paczári Károly. A CodersRank alapító-vezérigazgatója bizonyítani akarja, hogy jelentős részben „remote” munkavégzéssel, távmunkában is el lehet érni a célokat.

Paczári Károly úgy látja, hogy „most értek össze a szálak”. Ehhez nagy segítség, hogy a Hiventures 365 millió forintos tőkebefektetéssel támogatja a CodersRank munkáját. A csapat pedig az IT fejlesztőknek igyekszik segíteni a szakmai fejlődésben – dolgozzanak bárhol is a világban. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 104. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen a mostani CodersRank.io vezérigazgatói munkámat. Habár építettem már ezelőtt is saját IT vállalkozást és dolgoztam jelentős hatású projekteken nemzetközi multinacionális cégeknél, de most értek össze a szálak. A CodersRanken már a nulladik naptól alapítóként dolgozom, és immáron egy 12 fős senior csapattal 18.500+ regisztrált IT fejlesztőnek igyekszünk segíteni a szakmai fejlődésükben. A további növekedéshez ráadásul most vontunk be 365 millió forintnyi tőkét, így minden adott a világmegváltáshoz!

Milyen távra tervez?

– A hosszabb távú tervezésben hiszek, ezt bontom vissza alcélokra és kisebb részletekre. 5 éves a vízióm, és a „Mi kell ezen cél eléréséhez?” elv alapján ezt bontom vissza 1 éves, 3 hónapos, majd 2 hetes periódusokra. A három hónap kerül részletes kidolgozásra. A 2 hetes „sprint” megtervezése után viszont a végrehajtásé a főszerep és két újabb hét múlva térek vissza a tervezőasztalhoz pár órára.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Habár az „űrhajós” leszek gyerekkori elvárást már én is kinőttem, de kitartóan hiszek abban, hogy az internet korában akár több millió ember életére is ki tud hatni egy nulláról indult, pár éves startup. Így bakancslistám első tétele egy olyan online vállalkozás felépítése, melynek segítségével sok ember életére lehetek jelentős pozitív kihatással. E mellett azt gondolom, hogy a 21. században már nincsenek fizikai határok: bizonyítani akarom, hogy jelentős részben „remote” munkavégzéssel, távmunkában is el lehet érni ezt a célt. Így pedig a családommal ott élek, ahol jól esik. 1-2 év USA például elég jó szemléletbeli pluszt adhat a gyerkőceim fejlődésének, nemde?

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Zajdó Csabát emelném ki, akinek hála egy olyan 100+ fős növekedési szemléletű vállalkozói közösségbe (Innonic) kerültem, ahol többszörösére tudtam növelni az eredményeim. Holtversenyben vele Görög Ádám, 26 éves kora ellenére, az egyik példaképem. Munkásságával már több mint 1.100 embernek segített vállalkozóvá, illetve jobb online vállalkozóvá válni. Mellettük fontos tudni, hogy mivel egy startupot vezetek, a közvetlenül velem egy szinten lévő vezetői csapat tagjaival heti szinten „robbantjuk szét egymás agyát”.

Szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Egyértelműen külföldön. Habár gyorsuló ütemben fejlődnek a magyar startup ökoszisztéma tagjai, de mi is rendszeresen külföldi konferenciákra járva, angol nyelvű anyagokat tanulmányozva fejlődünk és inspirálódunk. Hosszú távon például az angol nyelvű tárgyalásokban is rengeteget segít, ha előbb-utóbb nyitunk egy külföldi irodát…

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Hiába dolgoztam már több multinál is korábban, rá kellett jönnöm, hogy nekem az IT vállalkozások az életem. Ezen belül viszont folyamatosan fejlődnöm kell az önismerettől és management ismeretektől kezdve a legújabb marketing trendeken át a tárgyalástechnikán és a befektetőkkel való kommunikációban egyaránt. Vállalkozóként ha nem fejlesztjük magunkat folyamatosan, akkor a világ elhalad mellettünk: ebben szentül hiszek.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Az, hogy immáron két sikeres tőkebevonási folyamaton is túl vagyok, sokat segített az üzleti kapcsolatok fejlesztésében. A külföldi konferenciákon való részvétel szerintem új dimenziókat nyit meg az ember kapcsolati hálózatára vonatkozóan. Az igazi komfortzónából kilépés természetesen az előadások, oktatások tartása: ahogy még jobban kiforr a termékünk, ezzel sűrűn tervezek élni. Emellett ne felejtsük el, hogy az előzőleg taglalt távmunka a világ körbeutazásával kombinálva szintúgy olyan grandiózus cél, melyet természetesen az újabb üzleti kapcsolatok felépítésére is tervezek használni.

Mire sajnálja az idejét?

– A felszínes kapcsolatokra, a néha már felesleges adminisztrációra,  TV nézésre és néha a borotválkozásra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Fejlődésre! A világ legjobb „befektetése” az önmagunk fejlesztésébe történő beruházás. Bármi történjen velünk vagy körülöttünk, ettől többé válunk, amit senki sem vehet el.

Mivel lehet felbosszantani?

– A manipulációval mindenképp. Emellett nem hiszek a 8-óra-munka-8-óra-pihenés-8-óra szórakozás régi mantrában. Szerintem ha az ember két dologra fókuszál, sokkal jobban jár: hozzunk létre valami maradandót és mellette ne hanyagoljuk el a családunkat, barátainkat. Ha az értékteremtés válik „szórakozássá”, és ebben sikeresek is tudunk lenni, korlátlanná nő a mozgástér akár hely, akár az anyagiak tekintetében.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– A születési rendellenességgel élő gyermekek segítésében, akikért megszakad a szívem. Rendszeresen vásárolok termékeket, könyveket melyekkel támogatom őket és adományozok is számukra. Mióta családapa vagyok, tudom, hogy mekkora érték az egészséges gyermek. Emellett a fejlődő, szegényebb országokban a vállalkozók segítését nagyon fontos célnak tartom. Ehhez egyébként remek megoldás a Kiva.org-on történő adakozás. Rendszeresen járok vért adni, ez a minimum szerintem, amit embertársainkért tehetünk.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A családommal és barátaimmal töltött idő, legfőképp a természetben. Ezt egy új hely megismerésével kombinálva a menyországban érzem magam. A sport (például futás, úszás, kondi) és eközben zene vagy hangoskönyv hallgatás is rendkívül jól ki tud kapcsolni. Azt azért tudni kell, hogy én sem vagyok szent, így néha nagyon jól esik barátaimat „agyonverni” 1-2 számítógépes játékban egy sör mellett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.