Albérletpiac: Máriás Áron tippjei bérbeadóknak és bérlőknek

Albérletpiac: Máriás Áron tippjei bérbeadóknak és bérlőknek
2022. 03. 02., 18:08

Ha azt halljuk, hogy albérlet, eszünkbe juthat, hogy mennyi veszély leselkedik a bérbeadókra, pedig a bérlőknek sincs könnyű dolguk. Néha történnek ideális találkozások, amikor minden gond nélkül zajlik, de a gyakorlat sokszor mást mutat. Olvasson el néhány tippet és tanácsot, hogy mire érdemes figyelni!

„A bérlő késik a díjfizetéssel, lelakja a lakást, egyáltalán nem fizet, de kiköltözni sem akar. Ezzel szemben a bérbeadó nem segít, nem javít, nem adja vissza a kauciót, vagy jogtalanul vonogat le az összegből olyan károkért, amit nem a bérlő okozott” – sorolt fel néhány problémát Máriás Áron, a Nyolcas.com lakáskezelő cég ügyvezetője.

Egyre több a piaci szereplő

Sokan látnak fantáziát az ingatlanba való befektetésben, egyre növekszik a lakást bérbeadó magánszemélyek száma. Ezzel párhuzamosan a kiadó lakások után érdeklődők, tehát a keresleti oldal is kezdi kiheverni a koronavírus-járvány utóhatásait. Továbbra is sok azonban a buktató, ráadásul igen erős versenyhelyzet alakult ki, így a bérbeadóknak és bérlőknek fokozottan figyelniük kell, ha nem akarnak rosszul járni.

Máriás Áron a következőket tanácsolja a piaci szereplőknek:

1. tipp – Használjuk ki az összes létező hirdetési felületben rejlő lehetőséget

Magyarországon jelenleg 5-6 olyan hirdetési portál érhető el, ahol bérbeadó lakást lehet hirdetni, illetve kiadó lakás után lehet érdeklődni. Minél többet használunk ezekből a platformokból, annál jobb hatékonysággal találunk majd tulajdonosként bérlőt és bérlőként lakást.

Ennek egyszerű a magyarázata: kevesen veszik a fáradozást, hogy minden online felületen jelen legyenek, mert ez idő- és energiaigényes feladat. Így nagy előnyt kovácsolhat az, aki az elején nagyobb energiát mozgósít. Az extra hatékonyság érdekében érdemes igénybe venni a különböző portálok által kínált prémium hirdetési csomagokat és hirdetésfigyelőket, mivel ezek segítségével könnyen lekörözhető a konkurencia.

2. tipp – Még a szerződéskötés előtt meg kell ismerni egymás hátterét

Egy bérleti szerződés megkötése előtt szinte kötelező előre tájékozódni a másik félről, hiszen egy 1 éves bérleti szerződés megkötése komoly elköteleződéssel jár. A bérlő vegye fel a kapcsolatot a bérbeadóval, tegyen fel kérdéseket, e-mailezzenek. Kérje el a lakás helyrajzi számát, ami alapján az ügyfékapuból ingyenes lekérhető az ingatlan tulajdoni lapja – ezáltal könnyedén ellenőrizhető a tulajdonosi háttér. Soha ne kapkodjunk, ne hagyjuk, hogy sürgessenek minket, bízzunk benne, hogy az ideális lakás úgyis megvár minket.

A bérbeadó kérjen információkat a bérlő fizetőképességét illetően, mivel egy ilyen hosszútávú üzleti kapcsolatnál korántsem elegendő a kölcsönös szimpátia. Lehetőség van munkáltatói igazolást, keresetigazolást vagy bankszámlakivonatot kérni – a megbízható bérlőnek nincs takargatnivalója.

3. tipp – A bérleti szerződés mellé közjegyzői okirat is készüljön

Egy hosszútávú, zökkenőmentes bérbeadó-bérlő kapcsolat alapja a részletesen megírt bérleti szerződés, amit általában nem az internetről tudunk letölteni. Ha nincs a talonban jól bevált szerződésünk, úgy mindenképpen ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell fordulni, hogy professzionális szerződés szülessen.

A szerződés mellé feltétlenül készüljön közjegyzői okirat is, ez minden érintett fél számára komoly előnyökkel jár. A bérbeadó számára megnyugtató lesz, hogy a bérlő tiszta szándékkal kíván költözni, a bérlő pedig biztosítékot kap, hogy a bérbeadó is elkötelezett a bérleti szerződés mellett.

Bónusz tipp – Profi lakáskezelő segítségét lehet kérni, aki mindent elintéz

Ha mindkét fél biztosra akar menni, akkor érdemes lakáskezelőn keresztül intézni a dolgokat, aki átláthatóvá teszi a bérbeadás teljes folyamatát. Megkeresi a legjobb bérlőt, biztosítja a tulajdoni lapot, mindkét fél érdekeit védő bérleti szerződést köt, intézi a közjegyzői okiratot. Segít a tulajdonosnak kicsinosítani a lakását, és tisztázza a kényes kérdéseket.

A képen Máriás Áron.

(Fotó: Nyolcas.com)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS