Régóta várt, egyszeri lehetőség a befektetések eladásán elért nyereség adómentességére

2024. 01. 10., 14:10

A 2023 novemberében elfogadott adócsomag egy átmeneti „amnesztiát” vezetett be a társasági adó hatálya alá eső cégek számára a tulajdonukban álló részesedésekkel kapcsolatban.

Már régóta lehetőség van arra, hogy a részesedés megszerzésének időpontjában történő adóhatósági bejelentés esetén – néhány további feltétel teljesülését követően – egy későbbi értékesítésnél a társaság mentesíthesse az értékesítésen elért árfolyamnyereséget. Ezzel a lehetőséggel azonban nem feltétlenül élt minden cég korábban, előfordult, hogy kifutott a bejelentésre előírt határidőből, de olyan társaságok is vannak, amelyek még a szabály hatálybalépését megelőzően szerezték a részesedést, ezért lehetőségük sem volt korábbi bejelentésre.

A 2023-as adócsomag amnesztia-rendelkezései lehetőséget adnak az ilyen korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentésére, amelyet a 2023. adóévi adóbevallásukban tehetnek meg a cégek egy kedvező mértékű adókötelezettség egyidejű megfizetésével.

A részesedéseken elért árfolyamnyereség későbbi adómentességéhez a lehetőséggel élő társaságoknak egy mostani hipotetikus piaci értékesítést feltételezve elérhető nyereség 20 százaléka után be kell vallaniuk és meg is kell fizetniük a társasági adót a 2023. évi adóbevallásuk benyújtásakor. Ebben az esetben minden későbbi árfolyamnyereség, amelyet ténylegesen realizál a társaság a részesedés értékesítésén a jövőben, adómentes lehet. Annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélésre használni az amnesztia-szabályt, az adóköteles látens nyereség összegét független szakértői értékeléssel kell alátámasztani a kedvezőbb adófizetéshez.

„Az emiatt esetlegesen fizetendő adókötelezettség mellett is érdemes megfontolni a bejelentést, hiszen egy jövőbeli értékesítés vagy csoporton belüli átstrukturálás esetén adókötelessé váló eddig felhalmozott hozamra a várható 9 százalékos adóteher helyett most mindössze 1,8 százalékos adókulccsal kell az adót megfizetni. Ez a megtakarítás még magasabb lehet, ha hosszabb távon tartják a részesedést és a cég további értéknövekedésre számít, mivel ez a további értéknövekmény teljes adómentességet élvez a jövőben” – hangsúlyozta Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

A már bejelentett részedésekhez kapcsolódóan egy tisztázó rendelkezést tartalmaz az adócsomag, amely egyértelműsíti, hogy az adómentesség feltételéül szabott minimum egy éves tartási időszak előtt részben értékesített részesedésből megmaradó részre továbbra is alkalmazható a mentesítés annak későbbi eladásakor.

„Az eddigi gyakorlat sajnos nem volt egységes, és bizonyos esetekben ilyenkor a fennmaradó részre is elveszítette a társaság a mentességet. A módosítás számos társaságnak megnyugtató és tiszta helyzetet teremt a bejelentett részesedéseik adókezelésével kapcsolatban” – egészítette ki Kóka Gábor, a Deloitte adóosztályának partnere.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS