Ne osszon meg önmagáról érzékeny információkat az interneten!

2022. 11. 03., 12:19

Több módszert, például a használt szolgáltatások adatvédelmi beállításának ellenőrzését is ajánlja a személyes adatok védelmére az ESET.

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítója szerint ha valaki törölni szeretne egy magáról már az interneten szereplő információt, vegye fel a kapcsolatot a weboldal tulajdonosával, és kérje eltávolítását.

Ha valami egyszer felkerül az internetre, nincs biztos módja annak, hogy teljesen eltávolítsák onnan. Ugyanakkor több mindent is megtehet a felhasználó, hogy minimalizálja a kockázatokat és biztonságosabbá tegye az online jelenlétét – mondta Csizmazia-Darab István, az ESET megoldásait forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője.

Elsőként az ajánlja, hogy mindenki keressen rá önmagára a Google-on, hiszen a találatokból kiderül, mennyit tud valakiről az internet. A névkeresést érdemes telefonszámmal, lakcímmel kombinálni, mert így valószínűleg több adat bukkan fel. Ezt követően a felhasználó eldöntheti, hogy milyen személyes adatok eltávolítását kéri a Google-től.

A Google legutóbb 2022 áprilisában módosította irányelveit a személyazonosításra alkalmas adatok eltávolításáról. Ezekbe beletartoznak a kormányzati azonosítószámok, fotók, banki adatok, kapcsolatok, személyes információk vagy például az egészségügyi adatok. A Google azonban nem távolítja el a hírekben vagy közhiteles adatbázisokban szereplő személyes adatokat.

A frissítés kiegészíti azt a korábban már létező lehetőséget, hogy töröltetni lehessen az olyan tartalmakat, amelyek bármilyen módon kárt okozhatnak, ide tartoznak a nem engedélyezett pornográf tartalmak, a gyermekekről készült képek vagy a szerzői jogsértések.

A Google az Európai Unió lakosainak esetében már eleget tett az általános adatvédelmi rendelet 17. cikkelyének, azaz a törléshez való jognak, amely minden uniós vállalatot arra kötelez, hogy kérésre törölje az érintettek személyes adatait. (A legtöbb weboldalon a kapcsolat menüpontban találhatók az elérhetőségek, ha pedig valaki nem kap kedvező választ, az illetékes hatósághoz fordulhat.)

Az is fontos, hogy az ügyfelek ellenőrizzék a használt szolgáltatások adatvédelmi beállításait, mivel több platform, így például a Facebook vagy a Twitter adatvédelmi beállításaiban van olyan lehetőség, amelyekkel elrejthetők a személyes tartalmak és kapcsolatok, és ezek így nem jelennek meg nyilvánosan a keresőmotorokban.

Egy újabb ajánlás szerint a felhasználók ne osszanak meg magukról kitárulkozó információkat: sokan ugyanis túlságosan sok bizalmas személyes információt közölnek magukról. Ennek alapján pedig érdemes válogatni, és törölni a régi Facebook bejegyzéseket, tweeteket, a tinédzser korból származó előnytelen képeket és bármilyen más, kellemetlen dolgot.

Amennyiben valakinek kiemelten fontos a magánélete, gondoljon a barátokra, családtagokra is, és töröljön minden olyan fotót, amelyen ők is szerepelnek a felhasználóval.

A szakértők az extra védelmi szolgáltatás (VPN - Virtual Private Network) használatát is előnyösnek tartják, ezzel titkosítani lehet a kapcsolatot, és láthatatlanná válik a felhasználó tartózkodási helye. Emellett segít megakadályozni, hogy hackerek könnyen hozzájussanak személyes adatokhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS