Ne osszon meg önmagáról érzékeny információkat az interneten!

2022. 11. 03., 12:19

Több módszert, például a használt szolgáltatások adatvédelmi beállításának ellenőrzését is ajánlja a személyes adatok védelmére az ESET.

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítója szerint ha valaki törölni szeretne egy magáról már az interneten szereplő információt, vegye fel a kapcsolatot a weboldal tulajdonosával, és kérje eltávolítását.

Ha valami egyszer felkerül az internetre, nincs biztos módja annak, hogy teljesen eltávolítsák onnan. Ugyanakkor több mindent is megtehet a felhasználó, hogy minimalizálja a kockázatokat és biztonságosabbá tegye az online jelenlétét – mondta Csizmazia-Darab István, az ESET megoldásait forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője.

Elsőként az ajánlja, hogy mindenki keressen rá önmagára a Google-on, hiszen a találatokból kiderül, mennyit tud valakiről az internet. A névkeresést érdemes telefonszámmal, lakcímmel kombinálni, mert így valószínűleg több adat bukkan fel. Ezt követően a felhasználó eldöntheti, hogy milyen személyes adatok eltávolítását kéri a Google-től.

A Google legutóbb 2022 áprilisában módosította irányelveit a személyazonosításra alkalmas adatok eltávolításáról. Ezekbe beletartoznak a kormányzati azonosítószámok, fotók, banki adatok, kapcsolatok, személyes információk vagy például az egészségügyi adatok. A Google azonban nem távolítja el a hírekben vagy közhiteles adatbázisokban szereplő személyes adatokat.

A frissítés kiegészíti azt a korábban már létező lehetőséget, hogy töröltetni lehessen az olyan tartalmakat, amelyek bármilyen módon kárt okozhatnak, ide tartoznak a nem engedélyezett pornográf tartalmak, a gyermekekről készült képek vagy a szerzői jogsértések.

A Google az Európai Unió lakosainak esetében már eleget tett az általános adatvédelmi rendelet 17. cikkelyének, azaz a törléshez való jognak, amely minden uniós vállalatot arra kötelez, hogy kérésre törölje az érintettek személyes adatait. (A legtöbb weboldalon a kapcsolat menüpontban találhatók az elérhetőségek, ha pedig valaki nem kap kedvező választ, az illetékes hatósághoz fordulhat.)

Az is fontos, hogy az ügyfelek ellenőrizzék a használt szolgáltatások adatvédelmi beállításait, mivel több platform, így például a Facebook vagy a Twitter adatvédelmi beállításaiban van olyan lehetőség, amelyekkel elrejthetők a személyes tartalmak és kapcsolatok, és ezek így nem jelennek meg nyilvánosan a keresőmotorokban.

Egy újabb ajánlás szerint a felhasználók ne osszanak meg magukról kitárulkozó információkat: sokan ugyanis túlságosan sok bizalmas személyes információt közölnek magukról. Ennek alapján pedig érdemes válogatni, és törölni a régi Facebook bejegyzéseket, tweeteket, a tinédzser korból származó előnytelen képeket és bármilyen más, kellemetlen dolgot.

Amennyiben valakinek kiemelten fontos a magánélete, gondoljon a barátokra, családtagokra is, és töröljön minden olyan fotót, amelyen ők is szerepelnek a felhasználóval.

A szakértők az extra védelmi szolgáltatás (VPN - Virtual Private Network) használatát is előnyösnek tartják, ezzel titkosítani lehet a kapcsolatot, és láthatatlanná válik a felhasználó tartózkodási helye. Emellett segít megakadályozni, hogy hackerek könnyen hozzájussanak személyes adatokhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS