Új robot segítségével automatizálják az ablakpucolást

Új robot segítségével automatizálják az ablakpucolást
2023. 12. 24., 11:10

Sokkal hatékonyabb és gyorsabb, mint az ember, és többé senki testi épségét nem kell kockára tenni azért, hogy megtisztítsák a nagy magasságokban lévő üvegfelületeket.

Egy újabb, közel tízmillió dolláros (kb. 3,5 milliárd forintos) befektetői kör lezárásával a Skyline Robotics célegyenesbe fordult, hogy megvalósítsa az ablakpucolás automatizálását. A megoldást persze nem nyitható ablakokkal rendelkező, alacsonyabb épületek karbantartására szánják. A nem annyira távoli jövőben a legalább MOL Campus méretű épületek külsejét takaríthatják majd ilyen eszközök, amelyek megváltást jelenthetnek a világ számtalan pontján magasodó – és egyre szaporodó – felhőkarcolók üzemeltetői számára.

A Skyline Robotics gépe nem kér fizetést, betegszabadságot, kávészünetet, és a használata nem jár együtt emberi élet vagy testi épség kockáztatásával - mint jelenleg. A toronyházak tetejéről leengedett külső szervizlifteken már nem kell majd humán karbantartóknak is lenni ahhoz, hogy a magas épületek nyithatatlan ablakait kívülről megtisztítsák – akadálytalanul beengedve ezzel a természetes fényt, ami javítja a bent tartózkodók közérzetét, közben pedig csökkenti például a világítás vagy (télen) a fűtés költségeit.

 

Az Ozmo névre keresztelt, automatizált ablaktisztító rendszer fejlesztője bejelentette: az év végéhez közeledve sikerrel zárt egy 9,8 millió dolláros finanszírozási kört, amivel az eddigi összbevétele 19,4 millió dollárra emelkedett. A Skyline Robotics szerint a befektetők kifejezetten az Ozmo New York-i és londoni telepítésének kiterjesztésére, a kutatási és fejlesztési csapat bővítésére, valamint több szolgáltatás kidolgozására adták a pénzt.

„A befektetői közösség bizalma nemcsak azt mutatja, hogy az innovációnkra nagy a kereslet, hanem azt is, hogy megvan az a csapat és termék, amiben a befektetők hisznek - állapította meg Michael Brown vezérigazgató. Automatizáljuk, előre visszük az iparágat, és ez a kör segíteni fog a vállalat további növekedésében, illetve a szabadalmaztatott technológiánk új funkciókkal történő továbbfejlesztésében.”

A Skyline Robotics azt állítja, hogy a célja a magasban végzett mindenféle munka automatizálása, és ebben a folyamatban csak a kezdet jelenti, hogy az ablaktisztítást az Ozmo robot már képes megoldani, ami a New York-i vállalat szerint máris alaposan felbolygatja a 40 milliárd dolláros ablaktisztításra szakosodott iparágat. Az Ozmo a mesterséges intelligenciát, a gépi tanulást és a számítógépes látást kombinálja fejlett érzékelőkkel, valamint egy KUKA KR AGILUS robotkarral.

„Az Ozmo segítségével az ablaktisztítás akár háromszor gyorsabban elvégezhető, mint emberekkel, ráadásul anélkül, hogy dolgozókat veszélyeztetnénk – mutat rá a cég. Az eredmény egy okosabb, gyorsabb, biztonságosabb és gazdaságosabb alternatíva az emberi ablakmosókkal szemben.”

A vállalat jelenlegi találmányában és a jövőben várható további magas épületkarbantartási megoldásaiban eddig főleg tehetős magánemberek látták meg a fantáziát, de befektetői között tudhatja a Durst Organization tőkebefektető óriás Durst Ventures vállalatát is. A Skyline Robotics tavaly márciusban 6,5 millió dollárt, szeptemberében a Durst Ventures finanszírozását, 2023 augusztusában pedig további 3,35 millió dollárt gyűjtött be, még a jelenlegi, 9,8 milliós befektetői kör lezárása előtt.

Gábor János

Főoldali kép: Skyline Robotics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS