A kínai Facebook székháza kétszer akkora lesz, mint az Apple-é

A kínai Facebook székháza kétszer akkora lesz, mint az Apple-é
2023. 12. 11., 15:10

A Tencent sencseni épületének spirális tornyai 23 ezer dolgozónak biztosítanak helyet, félmillió négyzetméteren. Az impozáns székházat egy német mérnöki iroda tervezi a gigavállalat számára.

Olyan futurisztikus épületet álmodott a technológiai óriás Tencentnek a német Büro Ole Scheeren Group, hogy azt még a nemrég ötmilliárd dolláros kampuszt építő Apple is megirigyelheti. A közösségi média alkalmazásokkal, felhőtechnológiával és többek között gaming ipari érdekeltségekkel büszkélkedő kínai cég sencseni ingatlanját már most „a jövő székházának” hívják. A tervezőiroda névadója, Ole Scheeren a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az épület „örvénylő geometriája” egy olyan „ökoszisztémát hoz létre, amiben minden összeér, és a munka egy nagyon együttműködő interaktív környezetben olvad össze”.

A Tencent Holdings Limited Ázsia egyik legnagyobb technológiai vállalata. A bemutatásához talán annyi is elég lenne, hogy a legnagyobb kínai triót jelölő BAT mozaikszóból a Baidu és az Alibaba mellett övé a „T”. A nevéhez fűződik többek között a kommunista állami berendezkedés miatt betiltott Facebook helyi alternatívájának létrehozása. A közel kétmilliárd felhasználóval rendelkező WeChat mellett (ami hírportál, zene- és játékközpont, webáruház, illetve blogszolgáltató is egyben) működtet felhőszolgáltatásokat és webböngészőt, de felvásárolta a League of Legends videojátékot fejlesztő Riot Gamest, valamint részben a Spotify-t is.

A vállalat hamarosan megépülő székháza a Tencent Helix nevet viseli, és Scheeren elképzelése szerint egy funkcionális, egységes munkaterület lesz. A nemzetközi pályázaton kiválasztott terven az alsó szintek az irodatornyok közösségi terein keresztül lesznek összeköttetésben. Itt oktatási és rekreációs létesítmények, nyilvános és magánterek egyaránt épülnek – egymástól jól elhatárolva.

 

A székházat tervező Ole Scheeren nemzetközi szinten elismert német építész, akinek Berlin mellett Pekingben, Hongkongban, Londonban és Bangkokban is vannak irodái, emellett vendégelőadója a Hongkongi Egyetemnek. Legismertebb alkotásai közé tartozik a pekingi CCTV székház, a londoni Erzsébet Királynő Olimpiai Park Olympicopolis épülete, vagy a vancouveri Barclay Village.

A Tencent Helix pontosan illeszkedik Sencsen tervezés alatt álló, jövőbeli városképébe, így egy tágabb elképzelés, az ún. Net City központi eleme lesz. E szerint a Gyöngy-folyó torkolata mentén fekvő, rekultivált földterület egy olyan virágzó negyeddé változik az évtized második felében, amit komp- és metróhálózat köt majd össze a metropolisz többi részével.

A spirál motívum a kifelé vezető gyalogos utak hálózatában is megjelenik, hogy harmóniát teremtsen a központ és a környezete között. Egy olyan korszakban, amikor a kiterjedt vállalati kampuszok gyakran alkalmaznak giccses terveket, a német építész a „kültérrel való kapcsolatot” és a fenntarthatóságot hangsúlyozza, olyan módon, hogy a természetes szellőzést helyezi előtérbe. A „szivacsváros” koncepció a vízpazarlás mérséklését is szolgálja, azáltal, hogy az esőt felfogja és újrahasznosítja, például öntözésre.

A Tencent Helix a tervek szerint 2028-ban, a vállalat fennállásának 30. évfordulóján nyitja meg kapuit, felváltva a mai sencseni irodaházat.

Gábor János

Főoldali kép: Büro Ole Scheeren Group

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS