A kínai Facebook székháza kétszer akkora lesz, mint az Apple-é

A kínai Facebook székháza kétszer akkora lesz, mint az Apple-é
2023. 12. 11., 15:10

A Tencent sencseni épületének spirális tornyai 23 ezer dolgozónak biztosítanak helyet, félmillió négyzetméteren. Az impozáns székházat egy német mérnöki iroda tervezi a gigavállalat számára.

Olyan futurisztikus épületet álmodott a technológiai óriás Tencentnek a német Büro Ole Scheeren Group, hogy azt még a nemrég ötmilliárd dolláros kampuszt építő Apple is megirigyelheti. A közösségi média alkalmazásokkal, felhőtechnológiával és többek között gaming ipari érdekeltségekkel büszkélkedő kínai cég sencseni ingatlanját már most „a jövő székházának” hívják. A tervezőiroda névadója, Ole Scheeren a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az épület „örvénylő geometriája” egy olyan „ökoszisztémát hoz létre, amiben minden összeér, és a munka egy nagyon együttműködő interaktív környezetben olvad össze”.

A Tencent Holdings Limited Ázsia egyik legnagyobb technológiai vállalata. A bemutatásához talán annyi is elég lenne, hogy a legnagyobb kínai triót jelölő BAT mozaikszóból a Baidu és az Alibaba mellett övé a „T”. A nevéhez fűződik többek között a kommunista állami berendezkedés miatt betiltott Facebook helyi alternatívájának létrehozása. A közel kétmilliárd felhasználóval rendelkező WeChat mellett (ami hírportál, zene- és játékközpont, webáruház, illetve blogszolgáltató is egyben) működtet felhőszolgáltatásokat és webböngészőt, de felvásárolta a League of Legends videojátékot fejlesztő Riot Gamest, valamint részben a Spotify-t is.

A vállalat hamarosan megépülő székháza a Tencent Helix nevet viseli, és Scheeren elképzelése szerint egy funkcionális, egységes munkaterület lesz. A nemzetközi pályázaton kiválasztott terven az alsó szintek az irodatornyok közösségi terein keresztül lesznek összeköttetésben. Itt oktatási és rekreációs létesítmények, nyilvános és magánterek egyaránt épülnek – egymástól jól elhatárolva.

 

A székházat tervező Ole Scheeren nemzetközi szinten elismert német építész, akinek Berlin mellett Pekingben, Hongkongban, Londonban és Bangkokban is vannak irodái, emellett vendégelőadója a Hongkongi Egyetemnek. Legismertebb alkotásai közé tartozik a pekingi CCTV székház, a londoni Erzsébet Királynő Olimpiai Park Olympicopolis épülete, vagy a vancouveri Barclay Village.

A Tencent Helix pontosan illeszkedik Sencsen tervezés alatt álló, jövőbeli városképébe, így egy tágabb elképzelés, az ún. Net City központi eleme lesz. E szerint a Gyöngy-folyó torkolata mentén fekvő, rekultivált földterület egy olyan virágzó negyeddé változik az évtized második felében, amit komp- és metróhálózat köt majd össze a metropolisz többi részével.

A spirál motívum a kifelé vezető gyalogos utak hálózatában is megjelenik, hogy harmóniát teremtsen a központ és a környezete között. Egy olyan korszakban, amikor a kiterjedt vállalati kampuszok gyakran alkalmaznak giccses terveket, a német építész a „kültérrel való kapcsolatot” és a fenntarthatóságot hangsúlyozza, olyan módon, hogy a természetes szellőzést helyezi előtérbe. A „szivacsváros” koncepció a vízpazarlás mérséklését is szolgálja, azáltal, hogy az esőt felfogja és újrahasznosítja, például öntözésre.

A Tencent Helix a tervek szerint 2028-ban, a vállalat fennállásának 30. évfordulóján nyitja meg kapuit, felváltva a mai sencseni irodaházat.

Gábor János

Főoldali kép: Büro Ole Scheeren Group

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS