Szenzációs innováció: nyáron hűt, télen fűt az új épületfestés

Szenzációs innováció: nyáron hűt, télen fűt az új épületfestés
2023. 08. 28., 13:24

Az amerikai Stanford Egyetem tudósai fejlesztettek ki egy olyan új festéktípust, ami a forró nyári hónapokban csökkenti, a téli időszakban pedig növeli a lakások és más épületek belső hőmérsékletét. A felfedezésük döbbenetes hatékonysággal fogja vissza a rezsiköltségeket és karbonkibocsátást.

Az innovátor felsőoktatási intézménynek otthont adó Kalifornia államban évről évre egyre több gondot okoznak a túl forró nyarak, aszályok, erdőtüzek. Okkal keresnek tehát éppen itt hatékony megoldásokat az épületek hűtésére. A találmánnyal, ami „csupán” egy festék, 36 százalékkal csökkenthető a fűtési célú energiafogyasztás és 21 százalékkal a hűtésre fordított villamosenergia. Az egyetem publikációja alapján egy év alatt összességében 7,4 százalékot lehet spórolni egy adott épület energiafogyasztásán.

„Az előrejelzések szerint a fűtésből származó energia és kibocsátás az energiahatékonyság javulásának köszönhetően tovább fog csökkenni, de a légkondicionáló berendezések használata növekszik, különösen a fejlődő gazdaságokban – jósolja a tanulmány vezető szerzője, Yi Cui, a SLAC Nemzeti Gyorsító Laboratórium anyag-, energia- fotontudományos professzora. – Mind a fűtés, mind a légkondicionálás esetében globálisan csökkentenünk kell az energiát és a kibocsátást, hogy elérjük a zéró emissziós céljainkat. Éppen ezért egyre fontosabb, hogy hogyan lehet csökkenteni a hőcserét az emberi lakó- és munkaterületek, illetve a környezetük között, például fokozott szigetelést kínáló új anyagokkal.”

A Stanfordon kifejlesztett festék nem az első olyan szigetelő termék, amivel hűtő és fűtő hatás érhető el, de a jelenleg piacon lévő, hasonló anyagok általában fémes ezüst vagy szürke színűek, ami korlátozza az alkalmazásukat. Az újonnan kitalált festék viszont matt színek széles skáláját vonultatja fel, amit esztétikusan lehet épületeken alkalmazni. A kutatók nyolc színben tesztelték: fehér, kék, piros, sárga, zöld, narancs, lila és sötétszürke. Az eredmények azt mutatták, hogy a hagyományos festékeknél tízszer jobban verték vissza a magas közép-infravörös fénysugárzást. Még jobb, hogy nem csak épületeken alkalmazható, és számos tárgyra fel lehet vinni őket, hogy javítsák mind a hűtési, mind a fűtési tulajdonságaikat.

„Mindkét réteget különböző formájú és anyagú, válogatott felületekre lehet fújni, amelyek sokféle helyzetben biztosítanak extra hőgátat” – magyarázta Yucan Peng doktorandusz, a tanulmány társszerzője. Elárulta, hogy hatékony hőszigetelő tulajdonságuk mellett a festékeik víztaszítóak is, így kifejezetten ideálisak párás környezetben, sőt, könnyen tisztíthatók nedves ruhával és vízöblítéssel.

A további kísérletek kimutatták, hogy a festékek teljesítménye és esztétikája azután sem változott, hogy egy hétig extrém magas (80 Celsius fok) és alacsony hőmérsékletnek (-195 Celsius fok), valamint savas környezeti hatásoknak tették ki őket.

A kutatócsoport számára a következő feladat az, hogy a feltalálta anyagok tulajdonságait tovább finomítsák, különböző gyakorlati alkalmazásokhoz. Ha például vízalapú anyagok lennének, akkor környezetbarátabbak lennének a mostani, oldószeres megoldásnál, és ez nagyban gyorsítaná a piacra jutás folyamatát is.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció! Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS