Új, emberi szemhez hasonló látórendszer jelenhet meg a robotikában

Új, emberi szemhez hasonló látórendszer jelenhet meg a robotikában
Gábor János  |  2024. 07. 02., 23:30

Az emberi szem működése inspirálta azt a forradalmi kamerarendszert, ami jelentősen javítja a robotok látását, valamint reakcióképességét a körülöttük lévő világra. A látószervünk akaratlan mozgásait utánozza a tiszta és stabil látás fenntartása érdekében.

A Marylandi Egyetem számítástechnikai tudósai fejlesztették ki azt a kamerarendszert, ami egészen váratlan módon az emberi szem ösztönös mozgásait utánozva járul hozzá a tiszta és stabil gépi látás fenntartásához. Az Artificial Microsaccade-Enhanced Event Camera (AMI-EV) névre keresztelt kamera prototípusának fejlesztését és tesztelését a Science Robotics folyóiratban részletezték.

„Az eseménykamerák viszonylag új technológiát képviselnek: jobban követik a mozgó tárgyakat, mint a hagyományos kamerák, ám a mai eseménykamerák nehezen tudnak éles, elmosódástól mentes képeket rögzíteni, ha sok mozgás történik – magyarázta Botao He PhD hallgató, a tanulmány vezető szerzője. Ez nagy probléma, mivel a robotok és más technológiák – például az önvezető autók – pontos és időben történő képekre támaszkodnak, hogy megfelelően reagáljanak a változó környezetre. Ezért feltettük a kérdést: hogyan biztosítják az emberek és állatok, hogy a látásuk egyetlen mozgó tárgyra fókuszáljon?”

A válasz az ún. mikroszakkádokban rejlik, amelyek apró és gyors, akaratlan szemmozgásokat jelölnek – olyanokat, amikor egy személy valamire fókuszálni próbálja a látását. Ezek az apró, de folyamatos mozgások lehetővé teszik a szem számára, hogy pontosan fókuszáljon egy tárgyra és annak vizuális textúráira – például a színére, mélységére és árnyékára.

A kutatók mikroszakkádokat replikáltak úgy, hogy egy forgó prizmát helyeztek az AMI-EV belsejébe, átirányítva ezzel a lencse által befogott fénysugarakat. A prizma folyamatos forgómozgása jól szimulálta az emberi szem természetes mozgásait, lehetővé téve a kamera számára, hogy stabilizálja a rögzített tárgyak textúráit, valahogy úgy, ahogy az emberi szem tenné. A csapat szoftvert is fejlesztett a prizma mozgásának kompenzálására, hogy stabil képeket állítson össze a változó fényekből.

Így működik, ezt tanulja a robotika az emberi szemtől

„A szemünk képeket készít a körülöttünk lévő világról, és ezeket a képeket az agyunkba küldjük, ami elemzi azokat. A percepció ezen a folyamaton keresztül történik – így értjük meg a világot – mondta Yiannis Aloimonos professzor, az egyetem Gépi Látás Laboratóriumának igazgatója. Amikor robotokkal dolgozunk, a szemeket cseréljük kamerára és az agyat számítógépre, a jobb kamerák pedig jobb érzékelést és reakciókat jelentenek a robotok számára.”

A kezdeti tesztek során az AMI-EV képes volt pontosan rögzíteni és megjeleníteni a mozgást különböző kontextusokban, beleértve az emberi pulzus észlelését és a gyorsan mozgó alakzatok azonosítását. A rendszer több tízezer képkockát képes rögzíteni másodpercenként, ami messze meghaladja a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható, kb. 30-1000 képkockát rögzítő kamera képességeit. A csapat úgy véli, hogy ez a simább és realisztikusabb mozgásábrázolás döntő fontosságú lehet olyan alkalmazásokban, mint például az immerzív virtuális valóság élmények létrehozása, a biztonsági megfigyelés javítása és az űrkutatók által készített képek minőségének növelése.

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS