Paradicsomszüretelő robotot fejlesztettek a ChatGPT-vel

Paradicsomszüretelő robotot fejlesztettek a ChatGPT-vel
2023. 06. 26., 09:22

A svájci EPFL kutatói a ChatGPT-3 modell segítségével hoztak létre érzékeny robotmegfogót, ami az első demonstrációja annak, hogy az AI eszközök akár a robottervezésben is képesek együttműködni az emberekkel.

A ChatGPT-hez hasonló, nagyméretű nyelvi modellek (LLM-ek) olyan neurális hálózatok, amelyek hatalmas mennyiségű szöveges adatot képesek feldolgozni, majd ezeket felhasználni, kérdések megválaszolására. Legalábbis ezzel a képességükkel robbantak be a világsajtóba, arra utaló szalagcímekkel, hogy megreformálhatják az írás, a tanulás, sőt, még a művészeti alkotás megoldásait is. A Lausanne-i Egyetem (EPFL) kutatói ezúttal teljesen új területen alkalmazták a technológiát: a robottervezésben.

A Nature Machine Intelligence című szaklapban közzétett tanulmányban Josie Hughes laboratóriumvezető, Francesco Stella doktorandusz és Cosimo Della Santina, a TU Delft munkatársa egy működő ChatGPT segítségével tervezett paradicsomszüretelő robot építését írják le. Tapasztalataik szerint az AI eszközök robotikában történő alkalmazásának vannak bizonyos kockázatai, hiszen megváltoztathatják a tervezés módszereit, ám eközben „gazdagítják és egyszerűsítik is a folyamatot”.

„Annak ellenére, hogy a ChatGPT egy nyelvi modell, és a kódgenerálás szövegalapú, jelentős intuícióval szolgált a fizikai tervezéshez, és nagy potenciált mutatott az emberi kreativitás serkentésére szolgáló közvetítőként” – állította Hughes.

Az első fázisban a kutatók és az LLM ötletelő megbeszélést folytattak, hogy meghatározzák a robot célját, tervezési paramétereit és specifikációit. A második fázisban a robotot a való világban hozták létre, de az eszköz gyártását még megelőzte az LLM által generált kód finomítása, illetve a működési hibáinak elhárítása. A kutatók az első fázisban az emberiséget érintő jövőbeli kihívásokról beszélgettek az LLM-mel, és közösen meghatározták, hogy a globális élelmiszerellátás kihívásainak egyik megoldása (a sokból) a robotizált terménybetakarítás. Ezután az LLM tudományos publikációkhoz, műszaki kiadványokhoz, könyvekhez és médiához való globális hozzáférését vették igénybe, hogy megadják a legvalószínűbb választ alapvető kérdésekre, köztük például arra, hogy „milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy robot aratógépnek?”.

Miután azonosítottak egy alapvető robotformát (egy érett paradicsom megragadására alkalmas motoros megfogót), a kutatók konkrétabb kérdéseket tehettek fel és megkérhették az LLM-et, hogy tegyen műszaki javaslatokat, például a készülő gép anyagaira és az eszköz vezérlésére szolgáló kódra vonatkozóan.

„Míg a számítást eddig nagyrészt arra használták, hogy segítsék a mérnököket a műszaki megvalósításban, most először egy mesterséges intelligencia rendszer képes új rendszereket kitalálni, így automatizálva a magas szintű kognitív feladatokat. Ez azzal járhat, hogy az emberi közreműködés csak technikai szerepekben lesz hangsúlyos” – mondja Stella.

A ChatGPT „feltaláló” szerepének kijelölése mellett a kutatók más lehetséges ember-LLM együttműködési módokat is felvázoltak tanulmányban. A „kollaboratív felfedezés” például arra használja a mesterséges intelligenciát, hogy a kutatók szakértelmét saját területükön túli, széleskörű ismeretekkel egészítse ki. Az AI „tölcsérként” is működhet, segítve a tervezési folyamat finomítását, miközben az ember megtartja a kreatív irányítást. Mivel minden együttműködési módhoz logikai és etikai kockázatok kapcsolódnak, a kutatók figyelmeztetnek, hogy az LLM-ek szerepét a jövőben gondosan értékelni kell. Az LLM-ek használata például felveti az elfogultság, a plágium és a szellemi tulajdon kérdését, mivel nem világos, hogy egy LLM által generált terv újszerűnek tekinthető-e. Erre a gyanúra éppen a paradicsom adott okot.

„Tanulmányunkban a ChatGPT a paradicsomot azonosította, mint a robotbetakarítógép számára legérdemesebb terményt. Ez azonban elfogult lehet a szakirodalomban gyakrabban megjelenő növények irányába, szemben azokkal, amelyekre valós igény van. Ha a döntések a mérnök ismeretkörén kívül esnek, az jelentős etikai, mérnöki vagy ténybeli hibákhoz vezethet” – magyarázta Hughes.

A figyelmeztető jelek ellenére Hughes és csapata arra a következtetésre jutott, hogy az LLM-ek nagy potenciállal rendelkeznek, ha jól irányítják őket. „A robotikai közösségnek éppen ezért jól meg kell határoznia, hogy hogyan lehet ezeket az erőteljes eszközöket a robotok fejlődésének etikus, fenntartható és társadalmat erősítő hatásainak szolgálatába állítani.”

Gábor János

Főoldali kép: EPFL

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS