Aknamentesítésre is jó az ukrán robottraktor

Aknamentesítésre is jó az ukrán robottraktor
2023. 06. 05., 16:13

A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

Az ukrán Efarm.Pro pilóta nélküli megoldást fejlesztett ki a mezőgazdasági földterületek aknamentesítésére a közelgő vetési szezon előtt. A vállalat mezőgazdasági berendezések, precíziós gazdálkodási rendszerek gyártója és forgalmazója: 2014 óta vezet be új, jövőbe mutató technológiákat a mezőgazdasági ágazatba. Az ukrajnai agrotechnológiai piacon elsősorban traktorokhoz tervez és gyárt önvezető megoldásokat. A vállalat szerint a kelet-ukrajnai katonai akciók következtében a mezőgazdasági területek akár 40 százalékára igaz, hogy robbanószerkezetekkel szennyezett, így a művelésük nem biztonságos.

Az aknamentesítő rendszer egy drónt, egy tűzszerész robotot, egy robotpilótát és egy robbanásbiztos traktort tartalmaz.

A vállalat - állami és nemzetközi megoldás hiányában - kénytelen volt újítani, és a már létező önvezető megoldásokat felhasználva létrehozni egy autonóm traktort, amelyet kifejezetten az ukrán gazdák mezőgazdasági földterületeinek aknamentesítésére lehet használni. A megoldás középpontjában álló navigációs technológia feltalálója Oleksandr Prykhodchenko, a „Gardarika Tres” cég tulajdonosa, az ukrán Future üzleti inkubátor rezidense, egyben az Efarm.Pro startup vezérigazgatója, aki felismerte, mekkora veszéllyel jár a háború az ukrajnai mezőgazdasági ágazat számára. Elhatározta, hogy a meglévő technológiát felhasználva új megoldást hoz létre a mezőgazdasági területek aknamentesítésére, hogy a gazdák biztonsággal visszatérhessenek a munkájukhoz, és újra élelmiszert termelhessenek.

„Az ügyfeleim kritikus problémákról számolnak be: aláaknázott földeken kellene dolgozniuk. Azok alatt, akik a veszély ellenére megkockáztatták, hogy kimennek a földekre, gyakran felrobbantak a munkagépek, és elvesztették eszközeiket vagy akár az életüket is – árulta el Prykhodchenko. – Tekintettel arra, hogy az ENSZ Ukrajnát nevezi meg a leginkább aknaszennyezett országként a világon, a gazdáknak akár éveket kellene várniuk arra, hogy sorra kerüljenek és valaki megtisztíts a a több száz és több ezer hektárnyi földjüket. Nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van alternatív, biztonságos aknamentesítésre.”

Az Efarm.Pro megoldása három szinten biztosítja a területek felmérését és a veszélyes tárgyak ártalmatlanítását: drónnal, aknamentesítő robottal és autonóm traktorral. A területet először egy speciális érzékelőkkel ellátott drón pásztázza körbe: ez az eszköz képes rá, hogy a robbanóanyagokat akár 1 méteres mélységben is érzékelje, majd georeferenciával továbbítsa a robbanóeszközök helyének pontos koordinátáit. Az aknákat ezután képzett szakemberek irányításával robotok semlegesítik. Ha ez megvan,

egy távirányítású, vontatott védelmi rendszerrel ellátott traktor megy a mezőre, hogy feldolgozza a felső talajréteget, garantálva ezzel a biztonságot a későbbi agrár műveletekhez.

A traktor autonóm üzemmódban, kezelő nélkül dolgozik, így megelőzhetők a további sérülések és tragédiák. A berendezés olyan védőfelszereléssel is el van látva, ami a bányavontató elvén működik. Végeredményben ez az eljárás garantálja, hogy semmilyen veszélyes anyag ne maradjon a talajban. A rendszer lehetővé teszi az automatikus munkát, nagy területeken is két centiméteres pontossággal – adott útvonal mentén. Az esetleges robbanások ellen páncéllemezekkel burkolt traktor 5 km/h sebességgel dolgozik, és a vállalat szerint

egy 10 órás munkanap alatt 20 hektárnyi területet képes mentesíteni az aknáktól vagy más rögtönzött robbanószerkezetektől.

Gábor János

Képek: Efarm.pro

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS