Aknamentesítésre is jó az ukrán robottraktor

Aknamentesítésre is jó az ukrán robottraktor
2023. 06. 05., 16:13

A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

Az ukrán Efarm.Pro pilóta nélküli megoldást fejlesztett ki a mezőgazdasági földterületek aknamentesítésére a közelgő vetési szezon előtt. A vállalat mezőgazdasági berendezések, precíziós gazdálkodási rendszerek gyártója és forgalmazója: 2014 óta vezet be új, jövőbe mutató technológiákat a mezőgazdasági ágazatba. Az ukrajnai agrotechnológiai piacon elsősorban traktorokhoz tervez és gyárt önvezető megoldásokat. A vállalat szerint a kelet-ukrajnai katonai akciók következtében a mezőgazdasági területek akár 40 százalékára igaz, hogy robbanószerkezetekkel szennyezett, így a művelésük nem biztonságos.

Az aknamentesítő rendszer egy drónt, egy tűzszerész robotot, egy robotpilótát és egy robbanásbiztos traktort tartalmaz.

A vállalat - állami és nemzetközi megoldás hiányában - kénytelen volt újítani, és a már létező önvezető megoldásokat felhasználva létrehozni egy autonóm traktort, amelyet kifejezetten az ukrán gazdák mezőgazdasági földterületeinek aknamentesítésére lehet használni. A megoldás középpontjában álló navigációs technológia feltalálója Oleksandr Prykhodchenko, a „Gardarika Tres” cég tulajdonosa, az ukrán Future üzleti inkubátor rezidense, egyben az Efarm.Pro startup vezérigazgatója, aki felismerte, mekkora veszéllyel jár a háború az ukrajnai mezőgazdasági ágazat számára. Elhatározta, hogy a meglévő technológiát felhasználva új megoldást hoz létre a mezőgazdasági területek aknamentesítésére, hogy a gazdák biztonsággal visszatérhessenek a munkájukhoz, és újra élelmiszert termelhessenek.

„Az ügyfeleim kritikus problémákról számolnak be: aláaknázott földeken kellene dolgozniuk. Azok alatt, akik a veszély ellenére megkockáztatták, hogy kimennek a földekre, gyakran felrobbantak a munkagépek, és elvesztették eszközeiket vagy akár az életüket is – árulta el Prykhodchenko. – Tekintettel arra, hogy az ENSZ Ukrajnát nevezi meg a leginkább aknaszennyezett országként a világon, a gazdáknak akár éveket kellene várniuk arra, hogy sorra kerüljenek és valaki megtisztíts a a több száz és több ezer hektárnyi földjüket. Nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van alternatív, biztonságos aknamentesítésre.”

Az Efarm.Pro megoldása három szinten biztosítja a területek felmérését és a veszélyes tárgyak ártalmatlanítását: drónnal, aknamentesítő robottal és autonóm traktorral. A területet először egy speciális érzékelőkkel ellátott drón pásztázza körbe: ez az eszköz képes rá, hogy a robbanóanyagokat akár 1 méteres mélységben is érzékelje, majd georeferenciával továbbítsa a robbanóeszközök helyének pontos koordinátáit. Az aknákat ezután képzett szakemberek irányításával robotok semlegesítik. Ha ez megvan,

egy távirányítású, vontatott védelmi rendszerrel ellátott traktor megy a mezőre, hogy feldolgozza a felső talajréteget, garantálva ezzel a biztonságot a későbbi agrár műveletekhez.

A traktor autonóm üzemmódban, kezelő nélkül dolgozik, így megelőzhetők a további sérülések és tragédiák. A berendezés olyan védőfelszereléssel is el van látva, ami a bányavontató elvén működik. Végeredményben ez az eljárás garantálja, hogy semmilyen veszélyes anyag ne maradjon a talajban. A rendszer lehetővé teszi az automatikus munkát, nagy területeken is két centiméteres pontossággal – adott útvonal mentén. Az esetleges robbanások ellen páncéllemezekkel burkolt traktor 5 km/h sebességgel dolgozik, és a vállalat szerint

egy 10 órás munkanap alatt 20 hektárnyi területet képes mentesíteni az aknáktól vagy más rögtönzött robbanószerkezetektől.

Gábor János

Képek: Efarm.pro

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS