Vonzó célpont a külföldi befektetőknek Románia

2022. 11. 07., 10:13

A román cégbíróság adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában 32,6 százalékkal 5523-ra nőtt az újonnan alapított külföldi tőkéjű vállalatok száma 2021 azonos időszakához képest.

Románia továbbra is vonzó célpont a külföldi befektetők számára, az ország gazdasága számos új lehetőséget kínál a vállalkozóknak – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök, akit a Krónika idéz.

A kormányfő egy Facebook-bejegyzésben azt írta, az év első kilenc hónapjában létesített külföldi tőkéjű cégek számának egyharmados növekedése az előző év hasonló időszakához képest azt igazolja, hogy a kormányzati intézkedésekkel sikerült ellensúlyozni a Románia közelében dúló háború okozta instabilitás hatásait.

A legtöbb külföldi tőkéjű vállalatot olasz befektetők alapították Romániában, a legnagyobb értékű összalaptőkéjük azonban a holland cégeknek van.

Az országos cégbíróság összesített adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában 32,6 százalékkal 5523-ra nőtt az újonnan alapított külföldi tőkéjű vállalatok száma 2021 azonos időszakához képest. Az 5523 cég összalaptőkéje 31,027 millió dollár volt, ami 6,2 százalékkal kevesebb a 2021 januárja és szeptembere között bejegyzett külföldi cégek 33,072 millió dolláros összalaptőkéjénél.

Szeptember végén 242 370 külföldi tőkéjű vállalatot tartottak számon Romániában, ezek összalaptőkéje 67,005 milliárd dollár volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.