Visszakerülnek az ingatlanok a jogos tulajdonoshoz a Vajdaságban

2019. 05. 06., 12:00

Eddig 6647 épület, ebből 4614 üzlethelyiség, 980 lakás és 1047 lakóépület került vissza egykori tulajdonosához, illetve az örökösökhöz – tette közzé a szerb Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség.

370 hektár építési területet, 5544 hektár erdőt és 48.124 hektár szántóföldet is visszaszármaztattak – írja a Magyar Szó.

Összesen 29 ezer kérvény érkezett Vajdaságból a restitúciós ügynökséghez a törvényes határidőn belül, ezekben a második világháború után lefoglalt ingatlanok visszaadását kérték.

A beérkezett kérelmek közül eddig 11 500-at oldottak meg – nyilatkozta Jasna Selaković, a vagyon-visszaszármaztatási ügynökség újvidéki részlegének igazgatója.

A visszaszármaztatásról szóló jogi esetek ügyében az első döntéseket 2012-ben hozták meg. A második világháború után elkobozott földterületek visszaadására összesen 10 ezer kérelem érkezett az ügynökséghez. Ezek összesen mintegy 100 ezer hektár szántóföldre vonatkoznak, s ezeknek a legnagyobb része a Vajdaságban van.

A lefoglalt ingatlanokra és földterületekre vonatkozó kérelmek többségét az egykori tulajdonosok örökösei nyújtották be – nyilatkozta Jasna Selaković. Topolya községben mintegy 550 hektár termőföldet származtattak vissza a Lelbach családnak.

Kisbelgrád és Bajsa területén mintegy 530 hektár földet adtak vissza az egykori tulajdonosoknak. Andrástelke (Gornja Rogatica) esetében 370 hektárnyi földterület visszaszármaztatásáról folyik jelenleg jogi eljárás.

A szerb állam 2 milliárd eurót irányozott elő erre a célra, a kérelmezők az elkobzott ingatlan nagyságától függetlenül fejenként legfeljebb 500 ezer eurót kaphatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS