Visszakerülnek az ingatlanok a jogos tulajdonoshoz a Vajdaságban

2019. 05. 06., 12:00

Eddig 6647 épület, ebből 4614 üzlethelyiség, 980 lakás és 1047 lakóépület került vissza egykori tulajdonosához, illetve az örökösökhöz – tette közzé a szerb Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség.

370 hektár építési területet, 5544 hektár erdőt és 48.124 hektár szántóföldet is visszaszármaztattak – írja a Magyar Szó.

Összesen 29 ezer kérvény érkezett Vajdaságból a restitúciós ügynökséghez a törvényes határidőn belül, ezekben a második világháború után lefoglalt ingatlanok visszaadását kérték.

A beérkezett kérelmek közül eddig 11 500-at oldottak meg – nyilatkozta Jasna Selaković, a vagyon-visszaszármaztatási ügynökség újvidéki részlegének igazgatója.

A visszaszármaztatásról szóló jogi esetek ügyében az első döntéseket 2012-ben hozták meg. A második világháború után elkobozott földterületek visszaadására összesen 10 ezer kérelem érkezett az ügynökséghez. Ezek összesen mintegy 100 ezer hektár szántóföldre vonatkoznak, s ezeknek a legnagyobb része a Vajdaságban van.

A lefoglalt ingatlanokra és földterületekre vonatkozó kérelmek többségét az egykori tulajdonosok örökösei nyújtották be – nyilatkozta Jasna Selaković. Topolya községben mintegy 550 hektár termőföldet származtattak vissza a Lelbach családnak.

Kisbelgrád és Bajsa területén mintegy 530 hektár földet adtak vissza az egykori tulajdonosoknak. Andrástelke (Gornja Rogatica) esetében 370 hektárnyi földterület visszaszármaztatásáról folyik jelenleg jogi eljárás.

A szerb állam 2 milliárd eurót irányozott elő erre a célra, a kérelmezők az elkobzott ingatlan nagyságától függetlenül fejenként legfeljebb 500 ezer eurót kaphatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS