Szabadulnak ügyfeleiktől a földgázszolgáltatók Romániában

2021. 11. 23., 20:13

Példátlan helyzet alakult ki a földgázszolgáltatók piacán Romániában. Egyre több kisebb kereskedő mond le az engedélyéről, a fogyasztóknak védőhálót jelentő végső szolgáltatói státus is inog, a nagyok sem akarnak újabb ügyfeleket.

Az elmúlt két hónap leforgása alatt romániai viszonylatban 31 ezer ügyfél maradt földgázszolgáltató nélkül – írja a Krónika. Az árak befagyasztásáról szóló törvény vezetett oda, hogy a kisebb szolgáltatók kivonulnak a piacról, ám Romániában még így is jobb a helyzet, ellenállóbbak a kereskedők, mint például Nagy-Britanniában, ahol tömegesen mennek csődbe a szolgáltatók a nagybani földgázpiacon tapasztalható árrobbanás következtében.

Bár most egyre több kérés fut be a hatósághoz az engedély visszavonásáért, az év első felében a 80 kiadott földgáz-forgalmazói engedélyből tízet kellett visszavonni, a szintén 80 elektromosenergia-forgalmazói engedélyből pedig négyet.

A fogyasztó szempontjából ezeknek a piaci mozgásoknak az egyetlen kellemetlen része az árak alakulása, ám jövő év áprilisáig ennek sem érzik meg a hátrányát, hiszen az árakat befagyasztották, a földgáz kilowattóráját legtöbb 37 baniban köteles számlázni a szolgáltató, ami tartalmazza az összes járulékot, tarifát, hálózathasználati díjat és áfát is.

Függetlenül attól, hogy a szolgáltató nélkül maradt fogyasztókat melyik céghez osztják vissza, az árbefagyasztást esetükben is alkalmazzák, a kompenzáció is jár nekik, ha beletartoznak a törvény által előírt fogyasztástartományba.

Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke aláhúzta: egyértelműen nem tesz jót a fogyasztó szempontjából, hogy egyre több kereskedő adja vissza a működési engedélyt, kevesebb szereplő marad, a verseny csökken, a piac koncentrációja nő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 10:49
A Covid lavinaszerű revolúciót hozott a privátbanki szakmában, amit azonban nem megnyugvás, hanem egy mélyreható változásokkal járó evolúciós időszak követ majd. Eközben a befektetési termékek piacát a digitalizáció demokratizálja, újraértelmezve a vagyoni ügyfélszegmentációt – véli Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezetője.
2021. 11. 26., 09:58
Nagy hangsúlyt fektetünk az egyedi és minőségi megoldásaink hangsúlyozására, hiszen minden egyes kastélyépület finom eleganciát és egyedi enteriőrt képvisel – mondta Balogh Zoltán, az Elektro-Kamleithner Kft. ügyvezető igazgatója.
2021-11-28 17:14:11
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.
2021-11-28 14:08:15
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

  Rovathírek: GUSTO

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Benyújtotta a két új atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak – tájékoztatott Süli János, a két új atomerőművi blokk létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságában történt meghallgatása után.