Orvost könnyebb lesz találni, mint építőmunkást Romániában

2021. 09. 28., 19:45

Két-három év múlva egyszerűbb lesz orvost találni Romániában, mint víz-gáz szerelőt – kongatták meg a vészharangot az építőipari munkáltatók. Úgy tűnik, hogy a fiatalok körében nem népszerűek az építőipari szakmák.

Az építőanyagok árának drasztikus megugrásán kívül a munkaerőhiány is egyre égetőbb gondot okoz a romániai építőipari munkáltatók számára – írja a Krónika.

Legalább 200 ezer új munkavállalóra lenne szükség az ágazatban, mindez olyan körülmények között, hogy jelen pillanatban is hiányzik 100 ezer alkalmazott. Az előrejelzések szerint sok vállalatnál próbálják külföldi munkaerővel pótolni a hazait, jelenleg 10 ezerre becsülik az itt tevékenykedő ázsiai munkavállalók körét, számuk pedig várhatóan növekedni fog.

Az országban már csak az a munkaerő marad, amely valamilyen okból kifolyólag nem tudja elhagyni az országot” – állítja Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója.

Meglátása szerint közép- és hosszú távú megoldást csak a béremelés jelenti, a jelenlegi szinten már nem lehet megtartani. Az építkezésben ugyan az országos átlagnál magasabb, bruttó háromezer lej a minimálbér, adókedvezményben is részesülnek a munkaadók, így a munkavállaló legkevesebb 2362 lej nettó összeget kap kézbe, ám Békési szerint ez nem elegendő a megélhetéshez a mostani árak mellett.

„Feltétlenül emelni kell a béreket, más lehetőség nincs arra, hogy az ország megtartsa a képzett munkaerőt. A béreket lassan az uniós szinthez kell közelíteni, még akkor is, ha négyzetméterenként drágábbak lesznek a lakások” – mondta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS