Orvost könnyebb lesz találni, mint építőmunkást Romániában

2021. 09. 28., 19:45

Két-három év múlva egyszerűbb lesz orvost találni Romániában, mint víz-gáz szerelőt – kongatták meg a vészharangot az építőipari munkáltatók. Úgy tűnik, hogy a fiatalok körében nem népszerűek az építőipari szakmák.

Az építőanyagok árának drasztikus megugrásán kívül a munkaerőhiány is egyre égetőbb gondot okoz a romániai építőipari munkáltatók számára – írja a Krónika.

Legalább 200 ezer új munkavállalóra lenne szükség az ágazatban, mindez olyan körülmények között, hogy jelen pillanatban is hiányzik 100 ezer alkalmazott. Az előrejelzések szerint sok vállalatnál próbálják külföldi munkaerővel pótolni a hazait, jelenleg 10 ezerre becsülik az itt tevékenykedő ázsiai munkavállalók körét, számuk pedig várhatóan növekedni fog.

Az országban már csak az a munkaerő marad, amely valamilyen okból kifolyólag nem tudja elhagyni az országot” – állítja Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója.

Meglátása szerint közép- és hosszú távú megoldást csak a béremelés jelenti, a jelenlegi szinten már nem lehet megtartani. Az építkezésben ugyan az országos átlagnál magasabb, bruttó háromezer lej a minimálbér, adókedvezményben is részesülnek a munkaadók, így a munkavállaló legkevesebb 2362 lej nettó összeget kap kézbe, ám Békési szerint ez nem elegendő a megélhetéshez a mostani árak mellett.

„Feltétlenül emelni kell a béreket, más lehetőség nincs arra, hogy az ország megtartsa a képzett munkaerőt. A béreket lassan az uniós szinthez kell közelíteni, még akkor is, ha négyzetméterenként drágábbak lesznek a lakások” – mondta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS