Orvost könnyebb lesz találni, mint építőmunkást Romániában

2021. 09. 28., 19:45

Két-három év múlva egyszerűbb lesz orvost találni Romániában, mint víz-gáz szerelőt – kongatták meg a vészharangot az építőipari munkáltatók. Úgy tűnik, hogy a fiatalok körében nem népszerűek az építőipari szakmák.

Az építőanyagok árának drasztikus megugrásán kívül a munkaerőhiány is egyre égetőbb gondot okoz a romániai építőipari munkáltatók számára – írja a Krónika.

Legalább 200 ezer új munkavállalóra lenne szükség az ágazatban, mindez olyan körülmények között, hogy jelen pillanatban is hiányzik 100 ezer alkalmazott. Az előrejelzések szerint sok vállalatnál próbálják külföldi munkaerővel pótolni a hazait, jelenleg 10 ezerre becsülik az itt tevékenykedő ázsiai munkavállalók körét, számuk pedig várhatóan növekedni fog.

Az országban már csak az a munkaerő marad, amely valamilyen okból kifolyólag nem tudja elhagyni az országot” – állítja Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója.

Meglátása szerint közép- és hosszú távú megoldást csak a béremelés jelenti, a jelenlegi szinten már nem lehet megtartani. Az építkezésben ugyan az országos átlagnál magasabb, bruttó háromezer lej a minimálbér, adókedvezményben is részesülnek a munkaadók, így a munkavállaló legkevesebb 2362 lej nettó összeget kap kézbe, ám Békési szerint ez nem elegendő a megélhetéshez a mostani árak mellett.

„Feltétlenül emelni kell a béreket, más lehetőség nincs arra, hogy az ország megtartsa a képzett munkaerőt. A béreket lassan az uniós szinthez kell közelíteni, még akkor is, ha négyzetméterenként drágábbak lesznek a lakások” – mondta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS