Nem várnak extra fizetést a pályakezdők Romániában

2022. 09. 26., 12:21

Rugalmasságot, megbecsülést, a szakmai fejlődés lehetőségét, tisztességes, de nem extrém fizetést várnak el az Y és Z generációnak a munkaerőpiacra bekerülő tagjai Romániában.

A DreamJobs Románia állásközvetítő portál felmérést készített a romániai pályakezdők érdekeiről, elvárásairól mutatva be átfogó képet. A munkaerő-toborzás során nap mint nap azzal szembesülnek, hogy az aktív álláskeresők nagy csoportját a pályakezdők, az Y és a Z generáció tagjai teszik ki – írja a Krónika.

A kérdőívvel a 18–35 éves korosztályt szólították meg, a válaszadók közel 80 százaléka 18–30 év közötti és 20 százalékuk 31–35 év közötti fiatal.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben ő dönthetné el, milyen formában szeretne dolgozni, a kitöltők 54,8 százaléka a hibrid munkát jelölte meg, 44,9 százalék a rugalmas munkavégzést, 18,7 százalék a távmunkát preferálta, és csupán a válaszadók 20,7 százaléka szeretne teljes munkaidőben, állandó irodai környezetben dolgozni.

A munkahely rugalmassága mellett a válaszadó fiatalok nagy hányada a megbecsülést, a szakmai fejlődést is fontosnak tartja. Arra a kérdésre, hogy szerintük miben rejlik egy munkahely megtartó ereje, ezeket a tényezőket a vonzó fizetés elé sorolták.

Erre a kérdésre a három legnépszerűbb válasz a folyamatos szakmai fejlődési lehetőség biztosítása (73,1 százalék), a megbecsülés érzése (67,5 százalék), támogató csapat (66,8 százalék) volt, és csak ezek után következett a jó fizetés igénye 62,6 százalékos válaszadási aránnyal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS