Nem várnak extra fizetést a pályakezdők Romániában

2022. 09. 26., 12:21

Rugalmasságot, megbecsülést, a szakmai fejlődés lehetőségét, tisztességes, de nem extrém fizetést várnak el az Y és Z generációnak a munkaerőpiacra bekerülő tagjai Romániában.

A DreamJobs Románia állásközvetítő portál felmérést készített a romániai pályakezdők érdekeiről, elvárásairól mutatva be átfogó képet. A munkaerő-toborzás során nap mint nap azzal szembesülnek, hogy az aktív álláskeresők nagy csoportját a pályakezdők, az Y és a Z generáció tagjai teszik ki – írja a Krónika.

A kérdőívvel a 18–35 éves korosztályt szólították meg, a válaszadók közel 80 százaléka 18–30 év közötti és 20 százalékuk 31–35 év közötti fiatal.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben ő dönthetné el, milyen formában szeretne dolgozni, a kitöltők 54,8 százaléka a hibrid munkát jelölte meg, 44,9 százalék a rugalmas munkavégzést, 18,7 százalék a távmunkát preferálta, és csupán a válaszadók 20,7 százaléka szeretne teljes munkaidőben, állandó irodai környezetben dolgozni.

A munkahely rugalmassága mellett a válaszadó fiatalok nagy hányada a megbecsülést, a szakmai fejlődést is fontosnak tartja. Arra a kérdésre, hogy szerintük miben rejlik egy munkahely megtartó ereje, ezeket a tényezőket a vonzó fizetés elé sorolták.

Erre a kérdésre a három legnépszerűbb válasz a folyamatos szakmai fejlődési lehetőség biztosítása (73,1 százalék), a megbecsülés érzése (67,5 százalék), támogató csapat (66,8 százalék) volt, és csak ezek után következett a jó fizetés igénye 62,6 százalékos válaszadási aránnyal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS