Nem várnak extra fizetést a pályakezdők Romániában

2022. 09. 26., 12:21

Rugalmasságot, megbecsülést, a szakmai fejlődés lehetőségét, tisztességes, de nem extrém fizetést várnak el az Y és Z generációnak a munkaerőpiacra bekerülő tagjai Romániában.

A DreamJobs Románia állásközvetítő portál felmérést készített a romániai pályakezdők érdekeiről, elvárásairól mutatva be átfogó képet. A munkaerő-toborzás során nap mint nap azzal szembesülnek, hogy az aktív álláskeresők nagy csoportját a pályakezdők, az Y és a Z generáció tagjai teszik ki – írja a Krónika.

A kérdőívvel a 18–35 éves korosztályt szólították meg, a válaszadók közel 80 százaléka 18–30 év közötti és 20 százalékuk 31–35 év közötti fiatal.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben ő dönthetné el, milyen formában szeretne dolgozni, a kitöltők 54,8 százaléka a hibrid munkát jelölte meg, 44,9 százalék a rugalmas munkavégzést, 18,7 százalék a távmunkát preferálta, és csupán a válaszadók 20,7 százaléka szeretne teljes munkaidőben, állandó irodai környezetben dolgozni.

A munkahely rugalmassága mellett a válaszadó fiatalok nagy hányada a megbecsülést, a szakmai fejlődést is fontosnak tartja. Arra a kérdésre, hogy szerintük miben rejlik egy munkahely megtartó ereje, ezeket a tényezőket a vonzó fizetés elé sorolták.

Erre a kérdésre a három legnépszerűbb válasz a folyamatos szakmai fejlődési lehetőség biztosítása (73,1 százalék), a megbecsülés érzése (67,5 százalék), támogató csapat (66,8 százalék) volt, és csak ezek után következett a jó fizetés igénye 62,6 százalékos válaszadási aránnyal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS