Nem várnak extra fizetést a pályakezdők Romániában

2022. 09. 26., 12:21

Rugalmasságot, megbecsülést, a szakmai fejlődés lehetőségét, tisztességes, de nem extrém fizetést várnak el az Y és Z generációnak a munkaerőpiacra bekerülő tagjai Romániában.

A DreamJobs Románia állásközvetítő portál felmérést készített a romániai pályakezdők érdekeiről, elvárásairól mutatva be átfogó képet. A munkaerő-toborzás során nap mint nap azzal szembesülnek, hogy az aktív álláskeresők nagy csoportját a pályakezdők, az Y és a Z generáció tagjai teszik ki – írja a Krónika.

A kérdőívvel a 18–35 éves korosztályt szólították meg, a válaszadók közel 80 százaléka 18–30 év közötti és 20 százalékuk 31–35 év közötti fiatal.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben ő dönthetné el, milyen formában szeretne dolgozni, a kitöltők 54,8 százaléka a hibrid munkát jelölte meg, 44,9 százalék a rugalmas munkavégzést, 18,7 százalék a távmunkát preferálta, és csupán a válaszadók 20,7 százaléka szeretne teljes munkaidőben, állandó irodai környezetben dolgozni.

A munkahely rugalmassága mellett a válaszadó fiatalok nagy hányada a megbecsülést, a szakmai fejlődést is fontosnak tartja. Arra a kérdésre, hogy szerintük miben rejlik egy munkahely megtartó ereje, ezeket a tényezőket a vonzó fizetés elé sorolták.

Erre a kérdésre a három legnépszerűbb válasz a folyamatos szakmai fejlődési lehetőség biztosítása (73,1 százalék), a megbecsülés érzése (67,5 százalék), támogató csapat (66,8 százalék) volt, és csak ezek után következett a jó fizetés igénye 62,6 százalékos válaszadási aránnyal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS