Nem minden szlovákiai családnak van oka panaszkodni

2019. 09. 30., 15:30

A szlovákiai háztartásoknak egyelőre nincs okuk a panaszra: a családok bevételei még mindig gyorsabban nőnek a kiadásaiknál. Az egyes háztartások között azonban látványos különbségek lehetnek.

„A szlovákiai családok bevételei már hosszabb ideje gyorsabb ütemben nőnek, mint a kiadásaik” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

Tavaly a háztartások nettó pénzügyi bevételei 3,8, míg a kiadásaik 2,1 százalékkal nőttek. Ez a trend nem számít újdonságnak: az elmúlt tíz év átlagát figyelembe véve a háztartások bevételei évente átlagosan 3, a kiadásai pedig 1,5 százalékkal nőttek – írja az Új Szó.

Szlovákiában tavaly egy főre átlagosan 6597 eurós bruttó bevétel jutott. Ha ebből levonjuk a jövedelemadóra és járulékokra kifizetett átlagos, 917 eurós összeget, 5680 eurós nettó bevételt kapunk. Az egy főre jutó bruttó pénzügyi kiadás tavaly 5406 euró volt.

A családok bevételei és kiadásai szempontjából jelentős különbségek tapasztalhatók. A legnagyobb bevételekkel továbbra is a Pozsony megyében élők büszkélkedhetnek, kelet felé haladva pedig – egy-két kivételtől eltekintve – fokozatosan csökkenő bevételekkel számolhatunk.

A kiadások szempontjából is látványos regionális különbségek vannak. A fogyasztási cikkekre és szolgáltatásokra költött kiadások tavaly egy főre számítva országos szinten 3950 euró körül mozogtak. Pozsony megyében Kassa megyében viszont 3484 euró.

A családi kasszák számára a legnagyobb terhet az élelmiszer-vásárlás és a rezsiköltségek jelentik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS