Néhány centtel drágulhat a sör Szlovákiában

2019. 09. 05., 12:30

Napokon belül néhány centtel drágulhat a sör Szlovákiában. Több gyártó jelezte, hogy a növekvő költségeik miatt kénytelenek megemelni az áraikat.

A szlovákiai sörgyártók szerint a kormány szociális intézkedései miatt az elmúlt időszakban megugrottak a bérköltségeik, többet fizetnek a beszállítóiknak és az energiaszolgáltatóknak is, így nem halogathatják tovább a sör nagykereskedelmi árának növelését – írja az Új Szó.

A Pilzeni Prazdroj Slovensko október elsejétől módosít a dobozos és palackozott sörök árán.Áremelést tervez a besztercebányai Urpiner is. Ez utóbbi és a Prazdroj együttesen a szlovák sörpiac nagyjából felét uralja.

A Prazdroj nagyjából 0,86, az Urpiner legfeljebb 5 százalékos drágulást jelez, ami pár centes áremelésnek felel meg. A hordós sörök ára ugyanakkor ezúttal nem változik.A gyártók ezt azzal magyarázzák, hogy a dobozos és palackozott sörök esetében nagyobbak a gyártási költségeik.

Branislav Cvik, az Urpinert gyártó Besztercebányai Sörgyár igazgatótanácsi elnöke szerint ők azonban már a nyár folyamán nagyjából 3 százalékkal megemelték a hordós söreik árát is, amit azzal indokolt, hogy az árpamaláta ára nagyjából 20–30 százalékkal nőtt.

A két említett sörgyártóval szemben a piac 42 százalékát uraló Heineken egyelőre nem tervez áremelést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-26 10:35:00
Nem vesztik hatályukat 2022. július 1-jével Áfa tv. azon rendelkezései, amelyek jelenleg fordított adózást írnak elő a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági és acélipari termékkör értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS