Néhány centtel drágulhat a sör Szlovákiában

2019. 09. 05., 12:30

Napokon belül néhány centtel drágulhat a sör Szlovákiában. Több gyártó jelezte, hogy a növekvő költségeik miatt kénytelenek megemelni az áraikat.

A szlovákiai sörgyártók szerint a kormány szociális intézkedései miatt az elmúlt időszakban megugrottak a bérköltségeik, többet fizetnek a beszállítóiknak és az energiaszolgáltatóknak is, így nem halogathatják tovább a sör nagykereskedelmi árának növelését – írja az Új Szó.

A Pilzeni Prazdroj Slovensko október elsejétől módosít a dobozos és palackozott sörök árán.Áremelést tervez a besztercebányai Urpiner is. Ez utóbbi és a Prazdroj együttesen a szlovák sörpiac nagyjából felét uralja.

A Prazdroj nagyjából 0,86, az Urpiner legfeljebb 5 százalékos drágulást jelez, ami pár centes áremelésnek felel meg. A hordós sörök ára ugyanakkor ezúttal nem változik.A gyártók ezt azzal magyarázzák, hogy a dobozos és palackozott sörök esetében nagyobbak a gyártási költségeik.

Branislav Cvik, az Urpinert gyártó Besztercebányai Sörgyár igazgatótanácsi elnöke szerint ők azonban már a nyár folyamán nagyjából 3 százalékkal megemelték a hordós söreik árát is, amit azzal indokolt, hogy az árpamaláta ára nagyjából 20–30 százalékkal nőtt.

A két említett sörgyártóval szemben a piac 42 százalékát uraló Heineken egyelőre nem tervez áremelést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS