Megújuló energiaforrásokkal fűtenének Szerbiában is

2019. 12. 11., 11:45

A világ energiafogyasztásának felét hűtésre és fűtésre használják. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az osztrák kormánnyal együttműködve új programot dolgozott ki a Nyugat-Balkán országainak távfűtő- és hűtő rendszereinek fejlesztésére.

Szerbia a régióban élen jár a környezetvédelmi befektetések megvalósításában, ám a megújuló energiaforrások használata még gyerekcipőben jár – írja a Magyar Szó.

Szerbiában a távfűtő művek leginkább földgázt, kőolaj-párlatot és szenet használnak, biomasszával csak jelentéktelen számú kazánban tüzelnek. Azonban kiváló lehetőségek vannak a megújuló energiaforrások alkalmazására.

Ahhoz azonban, hogy áttérjenek a környezetkímélő fűtő- és hűtőrendszerekre, megfelelő infrastrukturális befektetésekre van szükség: energiatárolókat kell építeni, a vezérlőrendszereket digitalizálni kell.

A klímaváltozás elleni küzdelem felgyorsítása érdekében a projektet támogató osztrák kormány számos nemzetközi pénzintézettel működik együtt. A pancsovaihoz hasonló tervek kidolgozását tervezik Újvidéken, Borban, Šabacon és Valjevóban is.

A megújuló energiaforrások alkalmazásába a régió országai tavaly 1,49 milliárd dollárt fektettek be. Az összeg két harmadát Szerbia környezetvédelmi projektjeire fordították.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS