Már Kolozsváron is 1 millió forint közelében a lakások négyzetméterára

Már Kolozsváron is 1 millió forint közelében a lakások négyzetméterára
2023. 01. 15., 19:13

Továbbra is a kolozsvári lakások a legdrágábbak Romániában. Tavaly 14 százalékos drágulás volt tapasztalható a kincses városban, ahol 2410 euró/négyzetméter (954 ezer forint/nm) az átlagár.

A hasznos alapterület négyzetméterének országos átlagára 6 százalékkal 1593 euróról 1682-re nőtt, ami kevesebb a 2021-ben regisztráltnál – írja a Krónika.

A tavalyi évet az ukrajnai háború okozta bizonytalanság, a rekordinfláció, az építőipari és hiteldrágulás jellemezte. Az idei év első harmadában viszont higgadtságra számítanak a szakértők: a megnövekedett hitelköltségek miatt csökkenhet a kereslet, a kínálat is visszafogottabb lesz a beruházók kivárása miatt.

Az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő cég 2022-re vonatkozó elemzése szerint Romániában a legdrágább városban, Kolozsváron egy év alatt 14 százalékos növekedést regisztráltak. Az új építésű lakások 23 százalékkal drágultak, a régiek tízzel.

Bukarestben 5 százalékos volt a 2022-es átlagnövekedés (1620-ról 1704 euróra), szemben a 2021-ben mért 14 százalékkal. Erdélyben ismét jelentős növekedést jegyzett tavaly Brassó 11 százalékos drágulással, Temesvár is „hozta a formáját”: míg 2021-ben hét százalékos növekedést regisztráltak, tavaly hat százalékkal drágultak a lakásárak (1378-ról 1454 euróra).

(Fotó: Jakab Mónika)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS