Külföldi tyúkok tojnak a szlovákoknak

2020. 02. 10., 11:30

Eltűnhet a hazai tojás a szlovákiai üzletekből az állatjóléti intézkedések miatt. A földművelési minisztérium stratégiai megállapodást kötött a termelőkkel és a kereskedőkkel.

A külföldi üzletláncok részéről egyre nagyobb a nyomás a termelőkre, hogy számolják fel a ketreces állattartást. Daniel Molnár, a Baromfitenyésztők Szövetségének (ÚHS) igazgatója szerint Szlovákiában még 80 százalékban a ketreces tenyésztést alkalmazzák, az átállás nem olcsó, több tojástermelőnek megoldhatatlan probléma – írja az Új Szó.

„Mindent meg kell tennünk, hogy a költséges átállás miatt ne tűnjön el az üzletekből a hazai tojás” – nyilatkozta Gabriela Matečná földművelési miniszter.

A tárca 2030-ig szóló memorandumot írt alá a termelőkkel és a kereskedőkkel. Matečná szerint az elkövetkező években igyekeznek pénzt találni és állami támogatást adni az átállásra.

Az átállást a vásárlók mindenképp megérzik. A Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetsége már tavaly figyelmeztetett, hogy egy klasszikus, tízdarabos dobozért átlagosan 50 centtel többet kérnek a kereskedők, ha a tojások nem ketreces, hanem alternatív tartási technológiákból származnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS