Így támogatja az állam a nyugdíjasok üdülését Szlovákiában

2020. 07. 26., 15:00

A koronavírus miatt a járványügyi szakértők Szlovákiában sem ajánlják a külföldre utazást. A hazai pihenés mellett döntő nyugdíjasok üdülési hozzájárulást kaphatnak az államtól.

A legtöbb utazási iroda kínál az idősebbeknek kedvezményes utakat szenior kirándulás címen. Az Európai Unió támogatásának köszönhetően manapság már külföldre is el lehet jutni jutányos áron, például a spanyol kormány a szlovákiai szenioroknak a Europe Senior Tourism program keretében jelentős kedvezményt nyújt – írja az Új Szó.

Idén a világjárvány miatt tanácsosabb itthon maradni, a hazai üdülések költségeihez az állam is hozzájárul.

A szeniorok kétféle kedvezménnyel élhetnek: azok a nyugdíjasok, akik nem dolgoznak, rekreáció céljából állami támogatásban részesülhetnek a szociális minisztériumtól, a munkavállalók pedig kihasználhatják az üdülési csekket.

Az állam minden évben hozzájárul a nyugdíjasok üdültetéséhez – évente fejenként legfeljebb 50 eurót hagyhat jóvá a szociális tárca. A támogatást hagyományosan 3 szervezet – a Nyugdíjas-egyesület, a Szakszervezetek Szövetsége és az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete – közvetítésével lehet igénybe venni.

Három alapvető feltételt kell teljesíteni: az igénylő Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkezik, tagja a 3 szervezet valamelyikének, nincs munkaviszonya.

A dolgozó nyugdíjasok igénybe vehetik a pár éve bevezetett üdülési csekket. Ha a cégnek legalább 49 alkalmazottja van, és már két éve ott dolgozik, kötelesek biztosítani a rekreációs utalványt, mely gyógyfürdőkben vagy bármely más hazai szállodában érvényesíthető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS