Fával fűteni még mindig olcsóbb, mint gázzal Romániában

2021. 11. 09., 12:15

Azoknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, akik fával fűtik ki otthonukat, a földgáz és az áram mellett ugyanis a tűzifa ára is jelentős mértékben megemelkedett tavalyhoz képest Romániában.

Bukaresti sajtóhírek szerint országosan a tűzifa ára megkétszereződött a tavalyihoz képest, és 500 lejt is elkérnek egy köbméterért.

Az erdélyi megyékben is mindenhol érezhető az áremelkedés. A Krónika által megszólaltatott vállalkozó szerint egy év alatt mintegy 50 százalékkal drágult a fa, a tavalyi köbméterenkénti 200 lejről 300 lejre emelkedett az ár, ám az ősz beköszöntével mérséklődtek valamennyit az árak.

A tűzifa drágulásának hátterében az energiaárak emelkedése és az erdészeti ügyintézés lassulása áll, nyilatkozta Constantin Tobescu, a Prolemn faipari szövetség elnöke. A szakember arról számolt be, hogy tavaly hegyvidéken 250–300 lejbe került a tüzelő köbmétere, idén pedig már elérte az 500 lejt, miközben a síkvidéken 400 lejről 800 lejre drágult a kályhakész raklapozott tűzifa

A tűzifa drágulása Romániában mintegy 3,5 millió háztartást érint, ennyien fűtenek fával. Szakértők szerint az ország déli részén egy szezonban elég 4–5 köbméter, viszont hegyvidéken, ahol zordabbak a telek, 10–15 köbméter fát is eltüzelnek ősztől tavaszig.

(Illusztráció: Pixabay)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS