Fakanállal is lehet tenni környezetünk védelméért

2020. 10. 10., 17:00

Ideje visszatérnünk a fából készült tartós fogyasztási cikkek minél szélesebb körű használatához, ezzel ugyanis jelentős mértékben enyhíthetjük az éghajlatváltozás negatív hatásait – derül ki a szlovák Nemzeti Erdészeti Központ és a Zólyomi Műszaki Egyetem kutatásából.

„A fából készült termékek jelentős mennyiségű szenet kötnek le” – nyilatkozta Martin Moravčík, a Nemzeti Erdészeti Központ munkatársa – akit az Új Szó idéz.

„Szlovákiában több mint 9 millió köbméternyi fát vágnak ki évente, az ezekben megkötött szén eléri az 1,5 millió tonnát. Mivel a faanyagból nálunk leggyakrabban papírt és egyéb, rövidebb élettartamú fogyasztási cikkeket gyártanak, az ezekben felhalmozott szén gyorsabban felszabadul, tovább szennyezve a környezetet” – mondta Moravčík.

Moravčík szerint sokat segíthetnénk a környezeten, ha a kitermelt fából minél kevesebbet exportálnának. Jelenleg nagyjából 2,5 millió köbméternyi fát exportálnak évente, a kivitelben az első és harmadosztályú tűlevelű fák dominálnak.

Moravčík hozzátette, hogy egy embernek évente nagyjából 330 kilogrammnyi oxigénre van szüksége, ami két fa éves oxigéntermelésével egyenlő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 17:08:00
A Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2023 szeptemberében országosan 8067 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS