Az euró bevezetésének tíz éve alatt átlagban 16,6 százalékkal nőtt az élelmiszer és az üdítőitalok ára Szlovákiában.
A zöldség több mint 50 százalékkal, a gyümölcs 40 százalékkal lett drágább, a hal, a tenger gyümölcsei, a kakaó, a kávé vagy a tea pedig a harmadával drágult, amióta euróval fizetnek Szlovákiában.
Az átlagos emelkedés alatt maradt a tej, a sajt és a vaj ára (15 százalék), az olajok és a zsír ára (12 százalék), valamint a hús ára (7,6 százalék) – írja a hirek.sk.
Az euró 2009. január 1-jei bevezetése után 3,8 százalékos csökkenést tapasztaltak, majd következett egy négyéves időszak, amikor növekedtek az árak, 2014-től 2016-ig aztán ismét csökkentek.
Az eurós időszakban a fizetések 40 százalékkal emelkedtek Szlovákiában.
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.