Egyre nagyobb szélerőműveket adnak át Szerbiában

2019. 09. 25., 15:30

Már a harmadik, eddigi legjelentősebb, 69 megawatt teljesítményű szélerőműparkját adta át Szerbiában Izbište településen az MK Fintel Wind.

Az áramfejlesztőpark több mint 45 ezer háztartásnak elegendő villamos energia előállítására lesz képes – írja a Magyar Szó. Tiziano Giovannetti, a vállalat igazgatója elmondta: az első lépéseket követően egy 118 millió euró értékű beruházást is végrehajtottak.

Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter arról beszélt, hogy Szerbia vezető országnak számít a régióban a szélenergia felhasználása szempontjából, de Európában is az első tíz állam közé került 2018 és 2019 folyamán. Ebben a két esztendőben összesen 370 megawatt teljesítményt produkáló energiafejlesztőket helyeztek működésbe az országban.

Az MK Fintel Wind Zombor környékén egy 600 megawatt teljesítményű szélerőműközpont létesítését tervezi. Ez nemcsak Szerbia, hanem Európa egyik legnagyobb ilyen áramfejlesztője lenne.

Szerbia stratégiai célja, hogy 2020-ban az előállított energia 27 százaléka megújuló forrásokból származzon.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS