Egymásra mutogatnak a bankok Szlovákiában

2019. 08. 13., 12:30

A műszaki háttér ugyan adott, az azonnali banki átutalásokra azonban egy ideig még várni kell Szlovákiában. A pénzintézetek egymásra mutogatnak.

Az Európai Központi Bank szerint a rendszert fokozatosan minden európai országban elérhetővé kell tenni. Ennek érdekében az európai pénzforgalmi szolgáltatók lefektették az azonnali pénzforgalom közös szabályait és standardjait, a SEPA azonnali átutalási rendszert – írja az Új Szó.

A műszaki háttér ugyan már Szlovákiában is adott, arra a kérdésre azonban, hogy mikortól számíthatunk az azonnali átutalásokra, a bankok többsége egymásra mutogat. A pénzintézetek arra hivatkoznak, hogy a rendszer beindításának csak akkor van értelme, ha ahhoz minden bank csatlakozik.

A változásokat úgy szeretnénk bevezetni, hogy azok a lehető leghasznosabbak legyenek az ügyfeleknek. Mivel jelentős műszaki változásról beszélünk, azzal számolunk, hogy a bankok fokozatosan csatlakoznak hozzá– mondza Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője.

A Szlovák Takarékpénztár anyabankja, az osztrák Erste Bank ugyanakkor már bevezette az azonnali átutalások lehetőségét.

Az azonnali átutalások bevezetése önkéntes alapon működik, így csak a bankoktól függ, hogy mikor csatlakoznak a rendszerhez”

– nyilatkozta Martina Vráblik Solčányiová, a szlovák jegybank szóvivője.

A bankok egy része ugyan már megkezdte a felkészülést a csatlakozáshoz, eddig azonban egyetlen szlovákiai pénzintézet sem csatlakozott a rendszerhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS