Diákokat tanít pénzügyi ismeretekre a szlovák pénzügyminisztérium

2019. 09. 10., 11:01

A szlovák pénzügyminisztérium újabb kampányt indít a pénzügyi tudatosság növelése érdekében, elsősorban a diákokat célozva meg.

„A lakosságnak érdemes felvérteznie magát legalább az alapvető pénzügyi ismeretekkel, hogy jobban eligazodhasson a termékek, a bennük rejlő kockázatok és lehetőségek útvesztőiben” – nyilatkozta Ladislav Kamenický szlovák pénzügyminiszter.

Szerinte erre már csak azért is szükség lenne, mivel egyre több csaló használja ki a lakosság hiányos pénzügyi ismereteit, nem egyszer az összes megtakarításaiktól megfosztva a családokat – írja az Új Szó.

„És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az alacsony kamatoknak köszönhetően egyre többen vesznek fel kölcsönt, miközben sokan nincsenek tisztában az ezzel kapcsolatos kockázatokkal” – tette hozzá a tárcavezető.

A nemzetközi felmérések szerint Szlovákiában a lakosság 48 százalékának vannak kielégítő pénzügyi ismeretei, ami a csupán 22 százalékos adatot felmutató Romániához képest ugyan jó, Dániában például azonban ez meghaladja a 70 százalékot.

A pénzügyi tudatosság növeléséhez a szaktárca is szeretne hozzájárulni, ezért újabb iskolai projekttel rukkol elő. Ennek a részeként rendezik meg az iskolanapokat, amelyek során az első körben, még szeptemberben 15 pozsonyi általános iskola 300 tanulója bővítheti a pénzügyi ismereteit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS