Diákokat tanít pénzügyi ismeretekre a szlovák pénzügyminisztérium

2019. 09. 10., 11:01

A szlovák pénzügyminisztérium újabb kampányt indít a pénzügyi tudatosság növelése érdekében, elsősorban a diákokat célozva meg.

„A lakosságnak érdemes felvérteznie magát legalább az alapvető pénzügyi ismeretekkel, hogy jobban eligazodhasson a termékek, a bennük rejlő kockázatok és lehetőségek útvesztőiben” – nyilatkozta Ladislav Kamenický szlovák pénzügyminiszter.

Szerinte erre már csak azért is szükség lenne, mivel egyre több csaló használja ki a lakosság hiányos pénzügyi ismereteit, nem egyszer az összes megtakarításaiktól megfosztva a családokat – írja az Új Szó.

„És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az alacsony kamatoknak köszönhetően egyre többen vesznek fel kölcsönt, miközben sokan nincsenek tisztában az ezzel kapcsolatos kockázatokkal” – tette hozzá a tárcavezető.

A nemzetközi felmérések szerint Szlovákiában a lakosság 48 százalékának vannak kielégítő pénzügyi ismeretei, ami a csupán 22 százalékos adatot felmutató Romániához képest ugyan jó, Dániában például azonban ez meghaladja a 70 százalékot.

A pénzügyi tudatosság növeléséhez a szaktárca is szeretne hozzájárulni, ezért újabb iskolai projekttel rukkol elő. Ennek a részeként rendezik meg az iskolanapokat, amelyek során az első körben, még szeptemberben 15 pozsonyi általános iskola 300 tanulója bővítheti a pénzügyi ismereteit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS