A magyar dinnyeexport is rontja a gazdák esélyei Szlovákiában

2020. 07. 31., 14:15

A csapadékban bőséges június miatt az idén később került az üzletekbe a hazai termesztésű görögdinnye Szlovákiában. Ezért is van az üzletekben nagyrészt külföldi termesztésű dinnye.

Június végén, július elején mindenekelőtt a spanyolországi és a görögországi behozatal dominált, majd vagy két héttel később már a magyarországi dinnyéből is bőven ott volt aszlovákiai üzletekben – írja az Új Szó.

2018-ban a szlovákiai zöldségbehozatalnak mintegy 14 százaléka volt a görögdinnye, a legtöbb – az összmennyiség 22 százaléka – Németországból érkezett, 19,5 százaléka Magyarországról, 16 százaléka Olaszországból.

Jana Holéciová, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara) szóvivője elmondta, hogy az európai dinnyepiacot július közepéig, augusztus elejéig általában a spanyolok uralják. A szlovákiai termesztőknek sok esetben mindössze 15-20 centet fizettek a felvásárlók a görögdinnye kilójáért. Ez pedig nem fedi a termelési költségeket. A nagy üzletláncok bármilyen mértékű behozatalra képesek, igencsak alacsony áron.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS