Évek helyett érdemes évtizedekre előre tekinteni, ha nyugdíjról van szó

2023. 07. 12., 19:21

Az OECD előrejelzése szerint 2080-ra a dolgozók-eltartottak aránya jelentősen változni fog, 100 aktív korú emberre 61 hatvanöt évesnél idősebb, azaz nyugdíjaskorú fog jutni a tagállamokban. A problémát egyéni szinten tudatos és előrelátó öngondoskodással lehet kezelni, az OTP Nyugdíjpénztár első negyedéves eredménye alapján a hazai lakosság jó úton halad, de van hová fejlődni.

Három évtized alatt 21-ről 31-re emelkedett a 100 aktív korú lakosra jutó idősek száma az OECD országokban, azaz már közel 50 százalékkal több 65 év feletti jut 100 darab 20 és 64 év közöttire, mint harminc évvel ezelőtt. A népesedési statisztikák alapján ez a tendencia a következő években sem fog lassulni, és 2050-re 100 aktív korú lakosra már 53 időskorú fog jutni, 2080-ban pedig már 61.

A tendencia Magyarországra is igaz, jelentősen emelkedik majd az időskorúak aránya a társadalmon belül, ami jelentős nyomást gyakorolhat a nyugdíjrendszerre.

„Évtizedek óta tapasztaljuk, hogy az olyan fejlett országokban, mint amilyen Magyarország is, a társadalom öregszik, így egyre kevesebben lesznek felelősek egyre többek nyugdíjáért, így a boldog nyugdíjaskor egyre inkább veszélybe kerülhet. Figyelemre méltó, hogy az OECD adatai alapján a hazai nyugdíjasok bevételeinek 26százalék-a már munkából származik. Tehát, ha szeretnénk azzal tölteni az időskorunkat, amivel szeretnénk, érdemes időben elkezdeni az öngondoskodást, és hosszútávon, 30-40 éves időtávon gondolkodni” – emelte ki Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évek bizonytalanságai nem kedveztek a hosszú távú befektetéseknek, ugyanakkor biztató, hogy ebben a környezetben is tudtuk növelni taglétszámunkat” – tette hozzá.

Az OTP Nyugdíjpénztárnál a hazai piacon szinte egyedülálló módon 2014 óta lassan, de folyamatosan emelkedik a nyugdíjcélú öngondoskodók száma, így 2022 végére a taglétszám már átlépte a negyedmilliót, ami 19 -os növekedés a 2014 végi taglétszámhoz képest.

A pozitív tendencia 2023 első félévében is folyatódott, az év első hat hónapjában már több mint 7500-an csatlakoztak az OTP Nyugdíjpénztárhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 18:10:00
Az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok 20 év óta eddigi legnagyobb reformjára, a kedvtelésből tartott állatként tenyésztett, tartott és forgalmazott kutyák és macskák jólétére és nyomonkövethetőségére vonatkozóan pedig új uniós szabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS