Évek helyett érdemes évtizedekre előre tekinteni, ha nyugdíjról van szó

2023. 07. 12., 19:21

Az OECD előrejelzése szerint 2080-ra a dolgozók-eltartottak aránya jelentősen változni fog, 100 aktív korú emberre 61 hatvanöt évesnél idősebb, azaz nyugdíjaskorú fog jutni a tagállamokban. A problémát egyéni szinten tudatos és előrelátó öngondoskodással lehet kezelni, az OTP Nyugdíjpénztár első negyedéves eredménye alapján a hazai lakosság jó úton halad, de van hová fejlődni.

Három évtized alatt 21-ről 31-re emelkedett a 100 aktív korú lakosra jutó idősek száma az OECD országokban, azaz már közel 50 százalékkal több 65 év feletti jut 100 darab 20 és 64 év közöttire, mint harminc évvel ezelőtt. A népesedési statisztikák alapján ez a tendencia a következő években sem fog lassulni, és 2050-re 100 aktív korú lakosra már 53 időskorú fog jutni, 2080-ban pedig már 61.

A tendencia Magyarországra is igaz, jelentősen emelkedik majd az időskorúak aránya a társadalmon belül, ami jelentős nyomást gyakorolhat a nyugdíjrendszerre.

„Évtizedek óta tapasztaljuk, hogy az olyan fejlett országokban, mint amilyen Magyarország is, a társadalom öregszik, így egyre kevesebben lesznek felelősek egyre többek nyugdíjáért, így a boldog nyugdíjaskor egyre inkább veszélybe kerülhet. Figyelemre méltó, hogy az OECD adatai alapján a hazai nyugdíjasok bevételeinek 26százalék-a már munkából származik. Tehát, ha szeretnénk azzal tölteni az időskorunkat, amivel szeretnénk, érdemes időben elkezdeni az öngondoskodást, és hosszútávon, 30-40 éves időtávon gondolkodni” – emelte ki Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évek bizonytalanságai nem kedveztek a hosszú távú befektetéseknek, ugyanakkor biztató, hogy ebben a környezetben is tudtuk növelni taglétszámunkat” – tette hozzá.

Az OTP Nyugdíjpénztárnál a hazai piacon szinte egyedülálló módon 2014 óta lassan, de folyamatosan emelkedik a nyugdíjcélú öngondoskodók száma, így 2022 végére a taglétszám már átlépte a negyedmilliót, ami 19 -os növekedés a 2014 végi taglétszámhoz képest.

A pozitív tendencia 2023 első félévében is folyatódott, az év első hat hónapjában már több mint 7500-an csatlakoztak az OTP Nyugdíjpénztárhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS