Újrahasznosított műanyagból és tengeri moszatból építettek autót

Újrahasznosított műanyagból és tengeri moszatból építettek autót
2023. 11. 22., 15:10

A GAC Motor rendkívül sokoldalú, hidrogén üzemű koncepcióautót mutatott be a nemrég rendezett Kantoni Nemzetközi Autókiállításon. A modell karosszériája óceánból visszagyűjtött műanyagból, tengeri moszatból és más bioalapú anyagokból készült.

Azt gondolhatnánk, hogy a kínai gyártó ERA névre keresztelt, óceánokból visszagyűjtött műanyagok mellett tengeri moszatból és más (például tengeri algából készült) bioanyagokból épült autója már nem is lehetne fenntarthatóbb. Pedig az. A jellegzetes és elegáns formatervű SUV hidrogén üzemű, így nem elég, hogy a tömeggyártása csökkentené az óceáni hulladékmennyiséget, még az üzemeltetése is elenyésző, vagy inkább zéró karbonkibocsátással járna.

Az egyelőre csak koncepció szintjén létező ERA megtervezésében a GAC Motor kínai szakemberei mellett nemzetközi csapatok is részt vettek, például az Advanced Design Los Angeles-i és milánói irodából – osztotta meg az autógyártó. A közleményben elárulták: testreszabható kialakításra és egy olyan platform fejlesztésére törekedtek, ami több különböző energiaforrást képes hasznosítani az üzemeltetés során.

Az ERA hidrogén üzemanyagcellákkal és hátsó tengelyre épített, 200 kilowattos elektromos motorokkal rendelkezik, amelyek összesen 540 lóerősek. Ez a fejlett felépítés lenyűgöző, 800 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, anélkül, hogy bármilyen szennyezőanyagot is kibocsátana.

A GAC Motor legújabb büszkesége nem mellesleg egy masszív, nagy (5413 x 3132 mm), 4x4-es, változatos terepviszonyokra tervezett SUV-koncepció, ami remekül ötvözi a luxust a kimagasló teljesítménnyel. Rolls-Royce-okhoz hasonló ajtókkal rendelkezik, az orrába pedig vezetéstámogató rendszerekhez szükséges integrált érzékelőket és kamerákat rejtettek - egy olyan sajátos és bonyolult geometriai minta mellé, ami nagyban javítja a hőelvezetést.

 

A GAC szerint a belső formatervezés középpontjában szintén az ember áll: ívelt formákat és kiváló minőségű anyagokat, például különleges bőrkárpitot kapott. Érdekes innováció, hogy az anyósülés akár hátrafelé is fordítható, ha utassal, vagy a hátul ülő gyerekekkel akarunk út közben beszélgetni. További extra, hogy a hátsó üléssor középső része átalakítható, így akár plusz egy asztal is behelyezhető az utastérbe.

Bár mindez nagyon csábító és impozáns, egyelőre nincs róla hivatalos hír, hogy a GAC Motor tömeggyártásba küldeni az ERA modellt. Arra viszont nyugodtan mérget is vehetünk, hogy a koncepció elemeit felhasználja a jövőben érkező modellekben. Bízzunk benne, hogy a legerősebb motivációt a fenntartható anyagok használata és a zéró emissziós üzemeltetés jelenti a gyártó számára!

Gábor János

Főoldali kép: GAC Motor

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS