Újrahasznosított műanyagból és tengeri moszatból építettek autót

Újrahasznosított műanyagból és tengeri moszatból építettek autót
2023. 11. 22., 15:10

A GAC Motor rendkívül sokoldalú, hidrogén üzemű koncepcióautót mutatott be a nemrég rendezett Kantoni Nemzetközi Autókiállításon. A modell karosszériája óceánból visszagyűjtött műanyagból, tengeri moszatból és más bioalapú anyagokból készült.

Azt gondolhatnánk, hogy a kínai gyártó ERA névre keresztelt, óceánokból visszagyűjtött műanyagok mellett tengeri moszatból és más (például tengeri algából készült) bioanyagokból épült autója már nem is lehetne fenntarthatóbb. Pedig az. A jellegzetes és elegáns formatervű SUV hidrogén üzemű, így nem elég, hogy a tömeggyártása csökkentené az óceáni hulladékmennyiséget, még az üzemeltetése is elenyésző, vagy inkább zéró karbonkibocsátással járna.

Az egyelőre csak koncepció szintjén létező ERA megtervezésében a GAC Motor kínai szakemberei mellett nemzetközi csapatok is részt vettek, például az Advanced Design Los Angeles-i és milánói irodából – osztotta meg az autógyártó. A közleményben elárulták: testreszabható kialakításra és egy olyan platform fejlesztésére törekedtek, ami több különböző energiaforrást képes hasznosítani az üzemeltetés során.

Az ERA hidrogén üzemanyagcellákkal és hátsó tengelyre épített, 200 kilowattos elektromos motorokkal rendelkezik, amelyek összesen 540 lóerősek. Ez a fejlett felépítés lenyűgöző, 800 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, anélkül, hogy bármilyen szennyezőanyagot is kibocsátana.

A GAC Motor legújabb büszkesége nem mellesleg egy masszív, nagy (5413 x 3132 mm), 4x4-es, változatos terepviszonyokra tervezett SUV-koncepció, ami remekül ötvözi a luxust a kimagasló teljesítménnyel. Rolls-Royce-okhoz hasonló ajtókkal rendelkezik, az orrába pedig vezetéstámogató rendszerekhez szükséges integrált érzékelőket és kamerákat rejtettek - egy olyan sajátos és bonyolult geometriai minta mellé, ami nagyban javítja a hőelvezetést.

 

A GAC szerint a belső formatervezés középpontjában szintén az ember áll: ívelt formákat és kiváló minőségű anyagokat, például különleges bőrkárpitot kapott. Érdekes innováció, hogy az anyósülés akár hátrafelé is fordítható, ha utassal, vagy a hátul ülő gyerekekkel akarunk út közben beszélgetni. További extra, hogy a hátsó üléssor középső része átalakítható, így akár plusz egy asztal is behelyezhető az utastérbe.

Bár mindez nagyon csábító és impozáns, egyelőre nincs róla hivatalos hír, hogy a GAC Motor tömeggyártásba küldeni az ERA modellt. Arra viszont nyugodtan mérget is vehetünk, hogy a koncepció elemeit felhasználja a jövőben érkező modellekben. Bízzunk benne, hogy a legerősebb motivációt a fenntartható anyagok használata és a zéró emissziós üzemeltetés jelenti a gyártó számára!

Gábor János

Főoldali kép: GAC Motor

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS