Jóval nagyobb utas- és rakteret kaphatnak az elektromos járművek

Jóval nagyobb utas- és rakteret kaphatnak az elektromos járművek
2023. 05. 11., 10:13

Két gyártó közös találmányának köszönhetően olyan elektromos járműplatform született, amivel két- vagy összkerékhajtás mellett is nagyobb tér alakítható ki az utasoknak, vagy a hasznos tehernek. Évek fejlesztése után jelentették be a szabadalmat.

A taxigyártó London Electric Vehicle Company (LEVC) és a Geely Holding Group közösen fejlesztett elektromos járműplatformmal robban be az e-mobilitási piac megoldásai közé. A Space Oriented Architecture (SOA) névre keresztelt új eszköz állítólag a világ első olyan EV-platformja, amely új szabványokat teremt és kibővíti, rugalmasabban használhatóvá teszi a fedélzeti tereket – írja a The Engineer.

Az elmúlt két és fél év során kínai, svédországi, brit és németországi K+F központokban fejlesztett SOA többféle ülés- és teherszállítási konfigurációt tesz lehetővé, hogy újfajta közlekedési eszközök építését támogassa, mind a személyautók, mind pedig a haszongépjárművek osztályaiban.

„A LEVC páratlan örökségére építve - ami az ikonikus londoni fekete taxi gyártásából származik – úgy alakítjuk át a vállalkozásunkat, hogy megfeleljen a tágas, rugalmas elektromos járművek iránti gyorsan növekvő keresletnek – nyilatkozta Alex Nan vezérigazgató. – Gazdag múltunk a Geely csoport erőforrásaival kombinálva izgalmas új útra tereli márkánkat: a LEVC egy alkalmazkodó architektúrát adhat egy alkalmazkodó világnak. Az új stratégiánk és a SOA együttes ereje minden eddiginél több ügyfélhez juttatja el a fejlett, zéró kibocsátású közlekedést.”

A járműplatform középső részébe épített akkumulátorral a SOA állítólag teljesen sík padlót biztosít a gyártók számára, hogy azok új tervezésű közlekedési eszközeikben maximalizálhassák a helyet az utasok, a rakomány vagy egyszerre mindkettő számára. Ez részben az elülső szekcióba süllyesztett elektromos hajtáslánc-elemeknek köszönhető, míg a hátsó részben olyan felfüggesztést alakítottak ki, ami a fő csomagtér alatt, a hátsó tengely mögött extra szállítási kapacitást biztosít.

A LEVC hozzátette, hogy a SOA platform 4860-5995 milliméter hosszú és 1945-1998 milliméter széles járműméreteket támogat, 3000-3800 milliméter közötti tengelytávval. Ezenkívül elsőkerék-hajtású, hátsókerék-hajtású, illetve összkerék-hajtású elrendezéseknek egyaránt megfelel, míg az akkumulátorteljesítmény 73-tól 120 kWh-ig konfigurálható, úgy, hogy

mindeközben képes ultragyors töltésre, valamint akár 695 kilométeres hatótávolság elérésére.

A SOA magában foglalja az ún. L-OS-t, egy olyan elektronikus architektúrát, ami komplex megoldást jelent, a chipektől a felhőig, így lényegében a jövő e-mobilitására készítették fel, és alkalmassá tették arra, hogy akár 2-4. szintű önvezető képességű járművek alapjává váljon. A SOA tulajdonképpen univerzális megoldást kínál, így nem csak a LEVC és a Geely Holding Group, hanem külső partnerek új járművei számára is elérhető járműplatform.

„A SOA optimalizálja a többféle konfigurációt és végtelen lehetőségeket kínáló fedélzeti teret biztosít, egy új, fejlett EV-platformot, amely támogatja a LEVC új stratégiáját, hogy vezető szén-dioxid-kibocsátásmentes mobilitási szolgáltatóvá váljon – magyarázta Alex Nan. – Az úttörő L-OS digitális architektúránkkal kombinálva életre kelt az új küldetésünk, ami intelligens, zöld, biztonságos és mindenki számára elérhető mobilitást garantál, lehetővé téve számunkra, hogy átalakuljunk, mint csúcskategóriás taxigyártó, és olyan új ágazatokban jelenjünk meg, ahol szükség van a legmodernebb, tisztán elektromos járművek kibővített választékára.”

Gábor János

Képek: Geely Holding Group

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS