A PepsiCo önvezető e-teherfuvarozóval kötött szerződést

A PepsiCo önvezető e-teherfuvarozóval kötött szerződést
2023. 04. 21., 09:18

Két gyártóüzeme között már biztos, hogy teljesen karbonmentes teherfuvarozást valósít meg a PepsiCo: a Walkers márka tulajdonosaként a Einride elektromos teherautóival fogja szállítani a snack termékeket, és ezzel sokezer tonna emissziótól szabadítja meg a légkört.

A PepsiCo fenntarthatóbb, majd később teljesen karbonmentes módon szeretné szállítani a rágcsálni valókat az Egyesült Királyságban. Az idővel nettó zéró károsanyag-kibocsátásra törekvő cég öles lépést tett az emissziós célok felé azzal, hogy nemrég megállapodást kötöttek a svéd fuvarozótechnológiai céggel. A Walkers márka tulajdonosaként ezzel  PepsiCo lett az Einride első kereskedelmi partnere az Egyesült Királyságban.

A szerződés értelmében a fuvarozó cég digitális, elektromos és autonóm technológiákat kínál megoldásként a fenntartható teherszállításra. Ennek legismertebb és a vállalatnál mindezidáig legfejlettebb eszköze az Einride pod vezetőfülke nélküli elektromos teherautók, amit önvezető módon és távvezérléssel egyaránt lehet irányítani. A hároméves megállapodás értelmében a Walkers kezdetben elektromos (de még nem autonóm) Einride teherautókat fog használni a leicesteri és a coventry-i gyártóüzemek között.

A PepsiCo szerint az új elektromos flotta évi több mint 1,2 millió kilométernyi, fosszilis üzemanyaggal hajtott fuvarozás helyére lép, és ezzel legkevesebb 1600 tonna szén-dioxid-kibocsátást szüntet meg.

„A PepsiConál elkötelezettek vagyunk a vállalkozásunk környezeti hatásainak csökkentése mellett, és célunk, hogy a PepsiCo Positive programunk részeként 2040-re elérjük a nettó nulla kibocsátást – mondta az új partneri szerződés kapcsán Archana Jagannathan, a PepsiCo UK fenntarthatósági vezetője. – Az Einride-dal kötött megállapodásunk egy apró, de fontos lépcsőfok, ami segít nekünk abban, hogy jelentős előrelépést érjünk el a fenntartható közlekedés terén. Már alig várjuk, hogy jobban megértsük, milyen szerepet játszhatnak az elektromos teherautók a szállítási műveleteinkben.”

Az Einride brit áruszállítási ökoszisztémája egy olyan hálózaton fog működni, amelyet a vállalat Saga digitális platformján keresztül terveznek meg és felügyelnek. A vállalat ezt a regionális áruszállítási mobilitási hálózatot az M1, az M5 és az M6 sztrádák mentén szeretné létrehozni, egész pontosan olyan nagyvárosok között, mint London, Sheffield, Manchester, Birmingham és Bristol. A kiindulópont a Midlands „arany logisztikai háromszög” lesz, ami a brit lakosság 90 százaléka számára négyórás autóútra található. Itt van a szigetország logisztikai és raktározási létesítményeinek jelentős része.

 

 

„Az Egyesült Királyság mindig is fontos szerepet játszott a közlekedés történetében. A hatékony és innovatív árumozgás folyamatosan szerves részét képezte az Egyesült Királyság növekedésének és jólétének, míg a brit emberek úttörői voltak mind a vasúti rendszer, mind a csatornahálózat kiépítésének – magyarázta Robert Falck, az Einride alapítója és vezérigazgatója. – Megtiszteltetés számunkra, hogy itt lehetünk, és helyi partnerekkel együttműködve tovább erősíthetjük az Egyesült Királyságot, mint a közlekedés úttörőjét, és segíthetjük az országot a nettó nulla célkitűzések elérésében.”

A 2016-ban alapított Einride már üzemeltet flottákat olyan vállalatokkal megállapodva, mint a Maersk, az AB InBev, a Lidl és a GE Appliances. 2019-ben a világon elsőként telepítettek autonóm, elektromos járművet közútra, és 2022-ben kapták meg az engedélyt a jármű üzemeltetésére az Egyesült Államok úthálózatán is.

Gábor János

Főoldali kép: Einride

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS