Valódi ínyencség: fókuszban az őzhús!

2020. 11. 17., 06:00

Hazánkban a két legnépszerűbb húsfajta a sertés-, illetve a csirkehús; általában mindenki ezekre gondol először, ha húsételről van szó. Pedig számos más ízletes húsfajta is létezik, például marha, liba, kacsa, hal, de persze nem feledkezhetünk meg a vadhúsokról sem. Közülük leginkább a vaddisznót, szarvast és őzet fogyasztjuk, melyeknek különleges ízvilága számos remek lehetőséget rejt.

Őz vagy szarvas?

Az európai őz hazánkban őshonos vadfajtának számít, szinte az ország egész területén magas populációban képviselteti magát. Sokan összekeverik a szarvassal, holott valójában két teljesen különböző fajról van szó. Ebben persze nagy szerepe van a Disney-klasszikus Bambi című rajzfilmnek is. Generációk nőttek fel úgy, hogy végigkísérték a kis őzgida kalandjait, akinek anyja őz, apja szarvas volt, felnőttként pedig maga is szarvasbikává vált… nem csoda, ha sokan még felnőttként is összezavarodnak, hogy melyik állatról van szó. 

Pedig a különbség igencsak szembetűnő: egy felnőtt őz körülbelül 15-30 kg súlyú, vállmagassága nagyjából 75 cm. A bakoknak kis agancs található a fejük tetején. Az őzek testalkata kecses, karcsú. Ezzel szemben egy kifejlett szarvas sokkal tekintélyesebb méretekkel rendelkezik: nem ritkák a 150 cm marmagasságú példányok, melyek akár 120 kg súlyúak is lehetnek! A szarvasbikák hatalmas agancsokkal rendelkeznek, a testfelépítésük pedig inkább robosztus. 

Az erdők békés lakói

Most, hogy tisztáztuk a különbséget, vizsgáljuk meg kicsit jobban az őzeket. Akárcsak a többi vad esetében, az ő húsuk is rendkívül ízletes és egészséges, ez pedig annak köszönhető, hogy kizárólag erdei növényeket esznek, szemben a mesterséges tápokon élő haszonállatokkal. 

Egy őz nagyjából ezerféle növényt fogyaszt, hiszen egyaránt táplálkozik fás és lágy szárú növényekkel, zuzmókkal, gombákkal, de télen a tűleveleket is megeszik. Az étrendjük tehát rendkívül változatosnak mondható, ráadásul a kis bendőjük miatt egyszerre csak keveset esznek, így naponta akár 5-7 alkalommal is táplálkoznak. 

Magyarországon az őz ugyan nem számít védett fajnak, a vadászhatósága azonban szigorú szabályokhoz között, és csak a meghatározott vadászidényben, az engedélyezett módszerekkel alkalmazva ejthető el. Ezért az őzhúshoz ugyan nem lehet hozzájutni minden húsboltban, viszont adott esetben érdemes beszerezni belőle, hiszen rendkívül ízletes finomságok készíthetőek belőle. 

Egy igazi klasszikus

Az őzből ugyan kiváló pörkölt is készülhet, egy ínycsiklandó szaftos őzragunak és a mellé kínált zsemlegombócnak azonban senki sem tud ellenállni! Ráadásul most már nem szükséges bajlódnia sem vele, ugyanis megrendelheti az Interfoodtól, melynek az étlapján immár vadhúsból készült fogások is szerepelnek!

Sokan élből elutasítják a vadételeket, pedig egy ügyes kezű szakács igazi ínyencségeket tud varázsolni belőlük, mely után mindenki megnyalja mind a tíz ujját.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 05., 13:10
Cégcsoportunk már 35 éve van a HR piacon, ahol sokoldalú szolgáltatóként igyekszünk helytállni. Szeretném, ha legalább még ennyi ideig sikeresen tudna működni a cég – mondta az Üzletem.hu-nak Ifj. Vida Péter, a Viapan Group Managing Directora.
2024-03-28 16:10:00
A NAV a digitális megoldásaival szinte azonnal lát mindent, és szinte azonnal közbe is tud avatkozni. Az adóhatóság beavatkozásának két iránya van: vasszigorral fellépni a tudatos adókijátszók ellen, illetőleg támogatni a nem szándékosan tévesztő, alapvetően jogkövető adózókat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS