Hazánkban a két legnépszerűbb húsfajta a sertés-, illetve a csirkehús; általában mindenki ezekre gondol először, ha húsételről van szó. Pedig számos más ízletes húsfajta is létezik, például marha, liba, kacsa, hal, de persze nem feledkezhetünk meg a vadhúsokról sem. Közülük leginkább a vaddisznót, szarvast és őzet fogyasztjuk, melyeknek különleges ízvilága számos remek lehetőséget rejt.
Őz vagy szarvas?
Az európai őz hazánkban őshonos vadfajtának számít, szinte az ország egész területén magas populációban képviselteti magát. Sokan összekeverik a szarvassal, holott valójában két teljesen különböző fajról van szó. Ebben persze nagy szerepe van a Disney-klasszikus Bambi című rajzfilmnek is. Generációk nőttek fel úgy, hogy végigkísérték a kis őzgida kalandjait, akinek anyja őz, apja szarvas volt, felnőttként pedig maga is szarvasbikává vált… nem csoda, ha sokan még felnőttként is összezavarodnak, hogy melyik állatról van szó.
Pedig a különbség igencsak szembetűnő: egy felnőtt őz körülbelül 15-30 kg súlyú, vállmagassága nagyjából 75 cm. A bakoknak kis agancs található a fejük tetején. Az őzek testalkata kecses, karcsú. Ezzel szemben egy kifejlett szarvas sokkal tekintélyesebb méretekkel rendelkezik: nem ritkák a 150 cm marmagasságú példányok, melyek akár 120 kg súlyúak is lehetnek! A szarvasbikák hatalmas agancsokkal rendelkeznek, a testfelépítésük pedig inkább robosztus.
Az erdők békés lakói
Most, hogy tisztáztuk a különbséget, vizsgáljuk meg kicsit jobban az őzeket. Akárcsak a többi vad esetében, az ő húsuk is rendkívül ízletes és egészséges, ez pedig annak köszönhető, hogy kizárólag erdei növényeket esznek, szemben a mesterséges tápokon élő haszonállatokkal.
Egy őz nagyjából ezerféle növényt fogyaszt, hiszen egyaránt táplálkozik fás és lágy szárú növényekkel, zuzmókkal, gombákkal, de télen a tűleveleket is megeszik. Az étrendjük tehát rendkívül változatosnak mondható, ráadásul a kis bendőjük miatt egyszerre csak keveset esznek, így naponta akár 5-7 alkalommal is táplálkoznak.
Magyarországon az őz ugyan nem számít védett fajnak, a vadászhatósága azonban szigorú szabályokhoz között, és csak a meghatározott vadászidényben, az engedélyezett módszerekkel alkalmazva ejthető el. Ezért az őzhúshoz ugyan nem lehet hozzájutni minden húsboltban, viszont adott esetben érdemes beszerezni belőle, hiszen rendkívül ízletes finomságok készíthetőek belőle.
Egy igazi klasszikus
Az őzből ugyan kiváló pörkölt is készülhet, egy ínycsiklandó szaftos őzragunak és a mellé kínált zsemlegombócnak azonban senki sem tud ellenállni! Ráadásul most már nem szükséges bajlódnia sem vele, ugyanis megrendelheti az Interfoodtól, melynek az étlapján immár vadhúsból készült fogások is szerepelnek!
Sokan élből elutasítják a vadételeket, pedig egy ügyes kezű szakács igazi ínyencségeket tud varázsolni belőlük, mely után mindenki megnyalja mind a tíz ujját.
A világ TOP 5 építőipari nehézgépgyártó vállalata között számon tartott kínai Zoomlion 105 millió euró értékben Magyarországon építi fel harmadik európai gyáregységét.
„Egy nukleáris létesítmény megtámadása abszolút elfogadhatatlan, ilyesminek nem szabad megtörténnie.”