Minden (is), amit a háromszoros lepárlásról tudni érdemes

2020. 09. 21., 06:00

A háromszoros lepárlás speciális eljárása egyértelműen a Woodford Reserve Whisky nevéhez köthető. Speciális megoldásnak számít, ami valósággal forradalmasította a whisky gyártását az Egyesült Államok egyes üzemeiben.

A bejegyzés keretei között részletesen is bemutatjuk a háromszoros lepárlás jellegzetességeit, valamint a szisztéma kidolgozójának számító Chris Morris motivációját és olthatatlan érdeklődését a minőségi párlatok készítése iránt.

Chris Morris személye ezért fontos, ha a háromszoros lepárlás titkait szeretnénk megismerni

A Woodford Reserve Whisky bizonyos értelemben véve messze kilóg az amerikai whiskygyártók és forgalmazók köréből. Mégpedig annak apropóján, hogy egy speciális eljárás keretei között a sikeres és kimondottan népszerű párlatait három pot stillel készíti.

Emiatt a háromszoros lepárlással kapcsolatban kevés kompetensebb ember létezik a vállalat keverőmesterénél, akit Chris Morrisnak hívnak. Gyakorlatilag neki, a szenvedélyének, a minőségi whiskygyártás iránt érzett olthatatlan tudásszomjának köszönhető tehát nemcsak a különleges eljárás, hanem annak a nagyszerű eredménye is.

Ennek fényében kevés autentikusabb figurát lehetne találni annak kapcsán, hogy mégis mi vezetett a háromszoros lepárlás megalkotásához.

A háromszoros lepárlás megalkotásának a körülményeiről dióhéjban

Maga a folyamat nagyjából a 90-es évek elejére datálható vissza. Ekkor történt ugyanis, hogy az amerikai whiskey szakértői egyszer csak érdeklődni és tanulni kezdtek, mégpedig a pot stillből érkező szuperprémium single malt whiskeyk magas minőségének titkairól.

Chris Morris is az érdeklődők közé tartozott, és célként tűzte ki egy új whiskey megalkotását, mégpedig a Woodford Reserve márka keretei között. Szuper prémium whiskey létrehozása volt az egyértelmű célkitűzés, a legjobb ír és skót single maltok csodálatos élményéből inspirálódva. Morris rajongása vezetett tehát a háromszoros lepárlás megalkotásához.

A Woodford Reserve-nél így valósították meg a háromszoros lepárlás lépéseit

A háromszoros lepárlás lényegét tekintve főként a minőségről, a tradícióról, valamint a hagyományról szól. Morris elmondása szerint sokfajta gabonafélével dolgoztak, mert tradicionális Kentucky Bourbon cefre desztillálása volt a cél.

A megszokott lapos lepárlóüst helyett kúp alakú megoldást alkalmaztak amiatt, hogy a létrejövő párlat lehetőség szerint minél könnyebben tudjon távozni a stillből. Ha a lépéseket vesszük alapul, az elsődleges lepárlás az úgynevezett Beer Still, aminek a keretei között úgynevezett low wines jön létre.

Borhoz hasonlító, alacsony desztillátumról van szó, amiből hiányzik a whisky készítéséhez elengedhetetlen alkoholtartalom. Emiatt van szükség az újbóli lepárlásra, illetve desztillálásra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 05., 13:10
Cégcsoportunk már 35 éve van a HR piacon, ahol sokoldalú szolgáltatóként igyekszünk helytállni. Szeretném, ha legalább még ennyi ideig sikeresen tudna működni a cég – mondta az Üzletem.hu-nak Ifj. Vida Péter, a Viapan Group Managing Directora.
2024-03-28 16:10:00
A NAV a digitális megoldásaival szinte azonnal lát mindent, és szinte azonnal közbe is tud avatkozni. Az adóhatóság beavatkozásának két iránya van: vasszigorral fellépni a tudatos adókijátszók ellen, illetőleg támogatni a nem szándékosan tévesztő, alapvetően jogkövető adózókat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS