A háromszoros lepárlás speciális eljárása egyértelműen a Woodford Reserve Whisky nevéhez köthető. Speciális megoldásnak számít, ami valósággal forradalmasította a whisky gyártását az Egyesült Államok egyes üzemeiben.
A bejegyzés keretei között részletesen is bemutatjuk a háromszoros lepárlás jellegzetességeit, valamint a szisztéma kidolgozójának számító Chris Morris motivációját és olthatatlan érdeklődését a minőségi párlatok készítése iránt.
Chris Morris személye ezért fontos, ha a háromszoros lepárlás titkait szeretnénk megismerni
A Woodford Reserve Whisky bizonyos értelemben véve messze kilóg az amerikai whiskygyártók és forgalmazók köréből. Mégpedig annak apropóján, hogy egy speciális eljárás keretei között a sikeres és kimondottan népszerű párlatait három pot stillel készíti.
Emiatt a háromszoros lepárlással kapcsolatban kevés kompetensebb ember létezik a vállalat keverőmesterénél, akit Chris Morrisnak hívnak. Gyakorlatilag neki, a szenvedélyének, a minőségi whiskygyártás iránt érzett olthatatlan tudásszomjának köszönhető tehát nemcsak a különleges eljárás, hanem annak a nagyszerű eredménye is.
Ennek fényében kevés autentikusabb figurát lehetne találni annak kapcsán, hogy mégis mi vezetett a háromszoros lepárlás megalkotásához.
A háromszoros lepárlás megalkotásának a körülményeiről dióhéjban
Maga a folyamat nagyjából a 90-es évek elejére datálható vissza. Ekkor történt ugyanis, hogy az amerikai whiskey szakértői egyszer csak érdeklődni és tanulni kezdtek, mégpedig a pot stillből érkező szuperprémium single malt whiskeyk magas minőségének titkairól.
Chris Morris is az érdeklődők közé tartozott, és célként tűzte ki egy új whiskey megalkotását, mégpedig a Woodford Reserve márka keretei között. Szuper prémium whiskey létrehozása volt az egyértelmű célkitűzés, a legjobb ír és skót single maltok csodálatos élményéből inspirálódva. Morris rajongása vezetett tehát a háromszoros lepárlás megalkotásához.
A Woodford Reserve-nél így valósították meg a háromszoros lepárlás lépéseit
A háromszoros lepárlás lényegét tekintve főként a minőségről, a tradícióról, valamint a hagyományról szól. Morris elmondása szerint sokfajta gabonafélével dolgoztak, mert tradicionális Kentucky Bourbon cefre desztillálása volt a cél.
A megszokott lapos lepárlóüst helyett kúp alakú megoldást alkalmaztak amiatt, hogy a létrejövő párlat lehetőség szerint minél könnyebben tudjon távozni a stillből. Ha a lépéseket vesszük alapul, az elsődleges lepárlás az úgynevezett Beer Still, aminek a keretei között úgynevezett low wines jön létre.
Borhoz hasonlító, alacsony desztillátumról van szó, amiből hiányzik a whisky készítéséhez elengedhetetlen alkoholtartalom. Emiatt van szükség az újbóli lepárlásra, illetve desztillálásra.
A világ TOP 5 építőipari nehézgépgyártó vállalata között számon tartott kínai Zoomlion 105 millió euró értékben Magyarországon építi fel harmadik európai gyáregységét.
„Egy nukleáris létesítmény megtámadása abszolút elfogadhatatlan, ilyesminek nem szabad megtörténnie.”