Legyen szó profi vagy hobbi szakácsról, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközökkel dolgozik a konyhában. Olyan vágóeszközökre van szükségünk, amelyek nem csak megkönnyítik a munkánkat, de biztonságosan használhatóak is. A következő pár sorban kicsit a konyhai kések világába kalandozunk és megtudhatjuk, milyen késeket kell kötelezően tartanunk konyhánkban.
Általánosságban a konyhakésekről…
A konyhakés nagyon fontos eszköz minden háztartásban. Egy éles, minőségi konyhakéssel rengeteg időt megtakaríthatunk a főzés során, ugyanakkor bosszankodás nélkül élvezhetjük a munkát. Gondoljunk csak bele, milyen sok munkafeladatot megoldhatunk egy késsel! Érdemes többféle kést beszerezni otthonunkba, amelyek a különböző munkafolyamatokhoz mérten lettek kialakítva! Ezekből a funkcionális késekből szetteket alakíthatunk, amelynek köszönhetően nem lesz olyan kihívás, amire ne tudnánk felkészülni.
De lássuk, mit érdemes tartani otthon!
A szakácskés, a kések „főnöke”
A szakácskést leginkább húsok, zöldségek szeleteléséhez, darabolásához használjuk. Pengéjük hossza általában 15-30 cm hosszú, de talán a 20 cm-es a leggyakoribb. Két típusú szakácskés a leggyakoribb, a francia és német pengével rendelkező kés. A kettő között csak annyi a különbség, hogy a francia inkább háromszög formájú, kevésbé görbe, és az ezzel végzett szeleteléseket afféle húzó technikával kell végezni.
Azért szeretjük olyannyira a szakácskést, mert a legtöbb munkafolyamatban segédkezik, ami nagyban meggyorsítja a konyhában végzett tevékenységeinket.
Kenyérvágó kés, a mindennapi kenyerünkhöz
A kenyérvágó kés pengéjének alakja, ahogy a neve is mutatja, ideálissá teszi az eszközt a kenyér vágására, valamint egyéb élelmiszerek szeletelésére. Ez a konyha alapfelszereltségéhez tartozik, ami nem véletlen, hiszen mindenki eszik kenyeret. Arról ismerhető fel, hogy a nyele és pengéje egyaránt hosszú, és egyenes, fogazott pengével rendelkezik. Hossza általában 15-20 cm, és a kevésbé éles kés kategóriájába sorolható. Használatakor a legfontosabb, hogy a kenyérvágó mozdulatok gyorsak és aprólékosak legyenek, nem szabad túlságosan rányomni a kést a kenyérre, így megfelelő vastagságú szeleteket szelhetünk.
Ha megújítanád késkészleted, akkor nézz szét a Kések Ollók Webáruház speciális kenyérvágó kései között, hogy minden napot könnyedén kezdj!
Egyéb konyhai kések
Igazából a végtelenségig sorolhatnánk a konyhai kések típusait, azonban most csak a legfontosabb eszközöket mutatnám be neked.
Az aprító kést sokan félhold kés néven ismerik. Ez nagyon ívelt, félhold pengéjének, valamint ringató mozgásának köszönhetően kifejezetten ideális az aprításra. Általában levelesek aprítására használjuk.
De megemlíthető még a hámozókés, a filéző kés, a sajtkés, a csontozó kés vagy a bárd is, amelyek jó, ha kéznél vannak.
A világ TOP 5 építőipari nehézgépgyártó vállalata között számon tartott kínai Zoomlion 105 millió euró értékben Magyarországon építi fel harmadik európai gyáregységét.
„Egy nukleáris létesítmény megtámadása abszolút elfogadhatatlan, ilyesminek nem szabad megtörténnie.”