A legtöbb ember minden évben türelmetlenül várja, hogy mikor köszönt be végre újra a nyár. Amikor a napsugarak szinte egész nap velünk vannak, és a hőmérő higanyszála is egyre feljebb kúszik, akkor mi is sokkal felszabadultabbá válunk. A kánikulának azonban nem mindenki örül: egyes elektronikai eszközöknek, például a hűtőszekrényeknek és fagyasztóknak különösen megterhelő ez az időszak, így nem árt némi plusz odafigyelés, hacsak nem szeretnénk kellemetlen meglepetéssel szembesülni.
Amikor a meleg az ellenség
A háztartásokban használt hűtők esetében is megfigyelhető, hogy nyáron kevésbé hatékonyan hűtenek, és a leolvasztó funkció sem működik megfelelően. Ezért képzeljük csak el, hogy micsoda kálvárián kell keresztülmennie például egy üzletben vagy cukrászdában található hűtővitrinnek, amit a vásárlók vagy a személyzet szinte percenként nyitogatnak, a meleg levegő pedig minden egyes ilyen alkalommal beáramlik a készülék belsejébe.
Még ennél is nehezebb helyzetben vannak a konyha közelében elhelyezett hűtők, hiszen itt még a szokásosnál is melegebb van, köszönhetően a sütőknek és a tűzhelyeknek. A képlet egyszerű: minél magasabb a külső hőmérséklet, a készüléknek annál nagyobb erőfeszítésébe kerül, hogy belül azt a hőfokot tudja biztosítani, amit mi beállítottunk.
A hűtőgépszereléssel foglalkozó szervizeket nyáron gyakran keresik fel olyan problémákkal, mint hogy párásodik a gép ajtaja, folyik alatta a víz, vagy éppen nem hűt rendesen. Bár előfordul olyan eset, hogy valóban meghibásodás áll a háttérben, azonban hőségben ezek többnyire teljesen normális jelenségek. Persze az csak fokozza az efféle jelenségek gyakoriságát, ha a készülék nincs rendesen karbantartva. A kondenzátor vagy a cseppvízelvezető nyílás kitisztítása például csodát tehet, és visszakaphatjuk a megszokott teljesítményt.
Mire érdemes figyelni?
Bár a kinti hőmérséklet alakulásába nem tudunk beleavatkozni, azért azonban sokat tehetünk, hogy a hűtőnk vagy a fagyasztónk könnyebben át tudja vészelni a nyári hónapokat. Ha üzletünk, büfénk vagy egyéb olyan kereskedelmi egységünk van, ahol hűtött árut (például üdítőket, tejtermékeket) is kínálunk, akkor az „energiazabáló” nyitott hűtőket cseréljük le a sokkal hatékonyabb és energiatakarékosabb üvegajtós fagyasztóvitrinre, melyet beszerezhetünk a Gasztronagyker webáruházból.
Az üvegajtón keresztül a vásárlók ugyanúgy láthatják, hogy milyen termékek találhatóak odabenn, ráadásul áttetsző matricák alkalmazásával reklámfelületnek is kiválóak. Ha lehet, ne helyezzük a készüléket hőforrás közelébe vagy oda, ahol az ablakon keresztül egész nap rásüt a nap.
Ha a benti hőmérséklettel nem vagyunk megelégedve, akkor állítsuk a gépet magasabb fokozatra, az automata leolvasztást pedig sűrűbbre. Bár ezzel a készülék némileg több energiát használ el, azonban így elkerülhetjük, hogy az áru hamarabb megromoljon.
A világ TOP 5 építőipari nehézgépgyártó vállalata között számon tartott kínai Zoomlion 105 millió euró értékben Magyarországon építi fel harmadik európai gyáregységét.
„Egy nukleáris létesítmény megtámadása abszolút elfogadhatatlan, ilyesminek nem szabad megtörténnie.”