Covid idején – bértámogatás és más lehetőségek

2020. 12. 10., 22:00

Sokan sokféleképpen gondolkodnak a mindennapjainkat átíró Covid-19 járványról, de az az egy biztos, hogy senki életét nem hagyják érintetlenül a világban e pillanatban is zajló események. Fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket igénybe vehetünk, és amik megkönnyítik helyzetünket.

Akár a munkavégzés típusa változik, például home office-ra állunk át, vagy azért, mert lehetőségünk van rá, vagy mert erre kényszerülünk. Akár a szakmánk végzését lehetetleníti el a kialakult járványhelyzet, s mindaz, ami annak következtében ránk zúdul. Sokan vannak munka nélkül, miközben a kenyérért ugyanúgy fizetni kell, magunkról vagy a családunkról pedig gondoskodni kell. Ráadásul az ünnepek is közelednek. Nagyon nehéz helyzet.

Mit tehetünk?

Nem könnyű a tomboló járvány közben megtalálni azokat az új utakat, a lehetőségeket vagy az új munkát, ami a segítségünkre lehet. Pontosan ebben segíthetnek nekünk az olyan weboldalak, ahol több irányban is tájékozódhatunk. Például a Perfekt Zrt. oldalán találhat magának új szakmát, amit akár otthonról is megtanulhat. Találhat munkát, ha a Karrier menüre kattint. Képben maradhat a legfrissebb felnőttképzési hírekkel, s garantáltan nem marad le a legfontosabb jogszabályi változásokról, pénzügyi hírekről sem, ha követi szakmai blogjukat.

Ilyen fontos változás és egyben a jelenlegi helyzetben nagyon fontos segítség az állam által nyújtott bértámogatás is a veszélyeztetett ágazatokban dolgozók számára.

Bértámogatás

Már nem maradt sok ideje az igénylésre! December 11-ig nyújtható be a kérelem a munkaadó székhelye, illetve telephelye szerinti fővárosi és megyei kormányhivatalhoz. A kérelemhez több dokumentumot is csatolni kell, amelyeket a Kormányrendelet (485/2020. (XI. 10.) is részletez. A vissza nem térítendő támogatás akkor kérhető, ha november 30-án fennállt a munkavállaló jogviszonya, összegét pedig a novemberi munkabér alapján határozzák meg. A kormányhivatal 8 nap alatt határozatban dönt a kérelemről.

A támogatás mértéke a novemberben kifizetett bruttó munkabér 50%-a, de nem haladhatja meg a kötelező legkisebb munkabér 150%-át. A támogatás azon főtevékenység után járhat, amelyből a vonatkozó kormányrendelet hatálybalépését megelőző 6 hónapban a munkavállalónak a legtöbb bevétele, de legalább az összes bevételének 30%-a származott. Fontos tudnivaló, hogy a támogatást utólag, a kifizetett bér és a munkavállalót terhelő adó és járulék befizetése után folyósítják a munkáltató részére.

A veszélyeztetett ágazatok elsősorban a vendéglátásból, a rendezvényszervezés területéről, a különböző szórakoztató ágazatokból, valamint a különböző sporttal kapcsolatos főtevékenységek közül kerülnek ki, érdemes végigböngészni a teljes listát, amit a Kormányrendeletben (485/2020. (XI. 10.) megtalál. Ha mindezek alapján Ön is kérvényezheti a támogatást, akkor feltétlenül éljen a lehetőséggel!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 16:04
A gyerekeink a legjobb coachok: megtanítanak rá, hogyan kell bánni másokkal, ráadásul azonnal visszajelzik, ha valamit rosszul csinálsz – mondta az Üzletemnek Izsák Miklós, a JCDecaux Hungary kereskedelmi és marketingigazgatója.
2021. 12. 02., 09:26
Az Amway 30 éve működik sikeresen a magyarországi piacon, ezt a sikertörténetet szeretném továbbvinni, célom a direkt értékesítésnek, mint iparágnak nagyobb elismertséget szerezni – mondta az Üzletemnek Kiss-László Dalma, az Amway Hungária marketing és PR igazgatója.
2021-12-05 14:52:55
A munkavállalók a hibrid munkamodellt részesítik előnyben, derül ki a Skanska harmadik, a kelet-közép-európai régióban szervezett kutatásából, amelyet az irodákban történő munkavégzéssel kapcsolatos attitűdök feltérképezése érdekében végeztek el.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Európa-szerte egyre több ország ismeri fel, hogy a zavartalan, klímabarát, megfizethető árú energiaellátás érdekében szükség van az áramtermelésben az atomenergiára. Legutóbb Hollandia és Franciaország döntött új atomerőmű építése mellett.