A gyümölcsök – éppúgy, mint a zöldségek – magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt kiemelkedő szerepet töltenek be az emberi szervezet megfelelő élettani működésében. Az energia-, zsír- és szénhidráttartalmuk alacsony. Ellenben antioxidánsokban igen gazdagok, így csökkentik a megbetegedések kockázatát. Magas víztartalmuknak köszönhetően segítik a szervezet folyadékháztartásának ellátását, a bőr hidratálását.
A gyümölcsök osztályozása
Többféle szempont szerint kategorizálhatjuk a gyümölcsöket. Az egyik legismertebb módszer szerint lehetnek almatermésűek, bogyós gyümölcsök, csonthéjas gyümölcsök, száraz termésű gyümölcsök vagy más néven diótermők és déli gyümölcsök.
Gyümölcsök fogyasztása
Számtalan variációként fogyaszthatod a gyümölcsöket. Eheted magában, gyümölcslevesnek elkészítve, köretként főétel mellé, mártásnak, salátának, desszertnek, frissen préselve gyümölcslének, esetleg turmixnak elkészítve. Ha ötleteket szeretnél meríteni a változatos saláták elkészítéséhez, nézz szét a Zöldlevelecske Salátaműhely oldalán. Rendkívül inspiráló lehetőségeket kínálnak.
Friss gyümölcs kontra gyümölcskészítmények
A friss gyümölcsök előnye, hogy nem esnek át semmiféle ipari feldolgozáson, eljáráson, mellyel változtatnának víz-, ásványianyag- vagy vitamintartalmán. Célszerű friss gyümölcsként az idénygyümölcsöket választani, hiszen azoknak a legnagyobb a tápanyagtartalmuk. A különböző gyümölcskészítmények pedig lehetőséget biztosítanak, hogy akkor is fogyaszthasd kedvenc gyümölcseidet, amikor éppen nincs szezonja, vagy ha feldolgozott formában – szörpként, sűrítményként, lekvárként, stb. – szeretnéd élvezni az ízét.
Gyümölcslevek
Vannak, akik nem szeretnek gyümölcsöt enni. Vannak, akik szeretnek, de nincs rá idejük. A Zöldlevelecske Salátaműhelynél kapható friss gyümölcslevek, smoothie-k előnye, hogy bármikor magaddal viheted, és a napi gyümölcsadagod így meglehet. Tartósítószer-mentes, 100% gyümölcstartalmú. Sőt! Vegyes gyümölcslé vagy zöldség-gyümölcslé kombinációjaként még többféle vitaminnal és ásványi anyaggal tudod megajándékozni szervezetedet.
A hála nem marad el
Megfelelő mennyiségű gyümölcs elfogyasztása esetén csökken a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, koszorúér-betegség, a vastag- és végbélrák kockázata. Javul az emésztés, segíti a méregtelenítő folyamatokat, energetizál, erősíti az immunrendszert, és csökkenti az édességevés utáni vágyat.
Naponta legalább háromszor egyél gyümölcsöt. Minél mozgásszegényebb az életmódod, annál több gyümölcs elfogyasztása javasolt. Célszerű a főétkezések részeként is beiktatni fogyasztásukat. A gyümölcsöknél is igaz a mondás: „A változatosság gyönyörködtet!”. Egyél minél változatosabban és színesebben, hiszen minden gyümölcsnek más-más jótékony hatása van. Nassolás helyett is válaszd a gyümölcsöt vagy gyümölcskészítményeket, és a túlsúly nem lesz probléma.
A világ TOP 5 építőipari nehézgépgyártó vállalata között számon tartott kínai Zoomlion 105 millió euró értékben Magyarországon építi fel harmadik európai gyáregységét.
„Egy nukleáris létesítmény megtámadása abszolút elfogadhatatlan, ilyesminek nem szabad megtörténnie.”