Hatmilliárd eurós védelmi műhold projektet hirdet az EU

Hatmilliárd eurós védelmi műhold projektet hirdet az EU
2023. 12. 18., 16:25

Az akár 170 műholdból álló flotta 2025 és 2027 között már titkosított kommunikációt biztosíthat az Európai Unió kormányai számára, és távoli területeken is új szélessávú adatszolgáltatásokat nyújthat. A készülő konstelláció megépítésére kiírják a pályázatokat, de az AI még bekavarhat.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a múlt héten jelentette be, hogy kiírja az utolsó pályázatokat egy olyan biztonságos kommunikációs rendszer, a kb. hatmilliárd eurós IRIS² kiépítésére, amit bevallottan a SpaceX Starlinkje inspirált akkor, amikor támogatta Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban. Mint ismert: Elon Musk űripari cége saját felajánlásként biztosított műholdas internetszolgáltatást a lerohant ország azon pontjain, ahol az orosz hadsereg elpusztította a telekommunikációs hálózatokat.

A kontinens vezetői számára tanulságos volt, hogy államok szövetségeként sem rendelkeznek hasonló képességekkel, mint egy amerikai magáncég. A felismerés kisebb sokkot okozhatott döntéshozó körökben, hiszen kiderült: hasonló helyzetben az EU saját maga számára nem tudna műholdhálózatot bevetni, pedig válsághelyzetben létfontosságú a kommunikáció. Az ESA fő szerződésére úgy tudni, hogy olyan pályázók esélyesek, mint az Airbus, a Thales Alenia Space, az Eutelsat, a Hispasat és a SES.

Az IRIS² rendszer az Európai Bizottság kezdeményezése, és még kanyarban sincs, máris új kihívással néz szembe: lépést kell tartania a mesterséges intelligencia gyors ütemű fejlődésével, ami elavulttá teheti, még azelőtt, hogy egyáltalán elindulna – írja a Reuters.

„Az IRIS²-t az a veszély fenyegeti, hogy még az indulás előtt lemarad” – figyelmeztetett Denis Mercier, a francia légierő volt vezetője és Marc Fontaine, az Airbus korábbi igazgatója a Politiconak írt véleménycikkben. Tegyük hozzá: ez egy szponzorált írás és mindkét szerző kapcsolatban állnak a Helsing nevű, fedélzeti mesterséges intelligencia szoftverekre szakosodott német start-up vállalkozással, amelynek Mercier igazgatósági tagja, Fontaine pedig a francia ágának vezetője. Ettől persze még szaktekintélynek számítanak a témában, és úgy gondolják, amikor az IRIS²-t kitalálták, az AI „kissé futurisztikus technológiának számított, de az elmúlt két-három évben nagykorúvá vált”, és szinte mindenhol bevethető.

A mesterséges intelligencia közvetlen beágyazása a műholdakba - az ún. Edge computing - lehetővé tenné az IRIS² projekt számára, hogy csökkentse az elemzői adattúlterhelést, vagy alkalmazkodjon a kifinomult zavarási technikákhoz [például katonai konfliktus esetén] - vélik a szakértők. „Feltételeznünk kell, hogy a rivális országok, köztük Kína, már beépítették ezt a kulcsfontosságú funkciót a konstellációikba, így az európai IRIS² sem engedheti meg magának, hogy e nélkül induljon el” - mutatnak rá a Helsing vezetői.

A projekttel kapcsolatos munkák oroszlánrészére pályázó Airbus a hírek szerint már tárgyalásokat is folytatott az Atos kiberbiztonsági eszközeinek megvásárlásáról, ami kapcsolódhat az európai műholdas projekthez. A repülőgép- és űripari vállalat szerint az IRIS² „célja, hogy kihasználja a legmodernebb technológiát és az európai vállalatok szakértelmét”. Az ESA közlései alapján a kivitelezés fokozatosan kisebb cégekhez is beáramlik majd, amint a fő szerződést elnyeri valaki. Francisco-Javier Benedicto Ruiz, az ESA navigációs igazgatója közölte: a tender elbírálása 2024-ben zajlik majd le.

Gábor János

Főoldali kép: ESA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.