Hatmilliárd eurós védelmi műhold projektet hirdet az EU

Hatmilliárd eurós védelmi műhold projektet hirdet az EU
2023. 12. 18., 16:25

Az akár 170 műholdból álló flotta 2025 és 2027 között már titkosított kommunikációt biztosíthat az Európai Unió kormányai számára, és távoli területeken is új szélessávú adatszolgáltatásokat nyújthat. A készülő konstelláció megépítésére kiírják a pályázatokat, de az AI még bekavarhat.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a múlt héten jelentette be, hogy kiírja az utolsó pályázatokat egy olyan biztonságos kommunikációs rendszer, a kb. hatmilliárd eurós IRIS² kiépítésére, amit bevallottan a SpaceX Starlinkje inspirált akkor, amikor támogatta Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban. Mint ismert: Elon Musk űripari cége saját felajánlásként biztosított műholdas internetszolgáltatást a lerohant ország azon pontjain, ahol az orosz hadsereg elpusztította a telekommunikációs hálózatokat.

A kontinens vezetői számára tanulságos volt, hogy államok szövetségeként sem rendelkeznek hasonló képességekkel, mint egy amerikai magáncég. A felismerés kisebb sokkot okozhatott döntéshozó körökben, hiszen kiderült: hasonló helyzetben az EU saját maga számára nem tudna műholdhálózatot bevetni, pedig válsághelyzetben létfontosságú a kommunikáció. Az ESA fő szerződésére úgy tudni, hogy olyan pályázók esélyesek, mint az Airbus, a Thales Alenia Space, az Eutelsat, a Hispasat és a SES.

Az IRIS² rendszer az Európai Bizottság kezdeményezése, és még kanyarban sincs, máris új kihívással néz szembe: lépést kell tartania a mesterséges intelligencia gyors ütemű fejlődésével, ami elavulttá teheti, még azelőtt, hogy egyáltalán elindulna – írja a Reuters.

„Az IRIS²-t az a veszély fenyegeti, hogy még az indulás előtt lemarad” – figyelmeztetett Denis Mercier, a francia légierő volt vezetője és Marc Fontaine, az Airbus korábbi igazgatója a Politiconak írt véleménycikkben. Tegyük hozzá: ez egy szponzorált írás és mindkét szerző kapcsolatban állnak a Helsing nevű, fedélzeti mesterséges intelligencia szoftverekre szakosodott német start-up vállalkozással, amelynek Mercier igazgatósági tagja, Fontaine pedig a francia ágának vezetője. Ettől persze még szaktekintélynek számítanak a témában, és úgy gondolják, amikor az IRIS²-t kitalálták, az AI „kissé futurisztikus technológiának számított, de az elmúlt két-három évben nagykorúvá vált”, és szinte mindenhol bevethető.

A mesterséges intelligencia közvetlen beágyazása a műholdakba - az ún. Edge computing - lehetővé tenné az IRIS² projekt számára, hogy csökkentse az elemzői adattúlterhelést, vagy alkalmazkodjon a kifinomult zavarási technikákhoz [például katonai konfliktus esetén] - vélik a szakértők. „Feltételeznünk kell, hogy a rivális országok, köztük Kína, már beépítették ezt a kulcsfontosságú funkciót a konstellációikba, így az európai IRIS² sem engedheti meg magának, hogy e nélkül induljon el” - mutatnak rá a Helsing vezetői.

A projekttel kapcsolatos munkák oroszlánrészére pályázó Airbus a hírek szerint már tárgyalásokat is folytatott az Atos kiberbiztonsági eszközeinek megvásárlásáról, ami kapcsolódhat az európai műholdas projekthez. A repülőgép- és űripari vállalat szerint az IRIS² „célja, hogy kihasználja a legmodernebb technológiát és az európai vállalatok szakértelmét”. Az ESA közlései alapján a kivitelezés fokozatosan kisebb cégekhez is beáramlik majd, amint a fő szerződést elnyeri valaki. Francisco-Javier Benedicto Ruiz, az ESA navigációs igazgatója közölte: a tender elbírálása 2024-ben zajlik majd le.

Gábor János

Főoldali kép: ESA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS