Valós időben, az űrből fogják nyomon követni a repülőgépeket

Valós időben, az űrből fogják nyomon követni a repülőgépeket
2023. 07. 27., 09:16

Új műholdas megfigyelőrendszer kiépítésére kötött szerződést az Európai Űrügynökség (ESA), hogy valós időben, az űrből tudjon nyomon követni minden egyes légijáratot, felszállástól landolásig. A rendszer létrehozását a Malaysia Airlines 370-es járatának (MH370) katasztrófájával indokolták.

Az ESA és a Spire Global között született megállapodás olyan komplex műholdas megfigyelés kialakításáról szól, aminek segítségével szemmel lehet majd tartani minden üzemben lévő repülőgép mozgását. A szerződésről közzétett beszámoló szerint a rendszer neve Eurialo lesz, és azért vállalják a megépítését, hogy megakadályozzák az MH370 eltűnéséhez hasonló események bekövetkezését.

Mint ismert, a Malaysia Airlines Boeing 777-200-asa 227 utassal és 12 fős személyzettel zuhant le, alig egy órával a pekingi felszállás után, 2014 március 8-án, de a roncs egésze és a tragédia pontos oka azóta sincs meg. Csak 2015-16-ban partra sodródott elemekből tudták minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a gép katasztrófát szenvedett.

Az ESA célja az, hogy egy átfogó műholdas megoldás szülessen a hasonló esetek elkerülésére, és többé egyetlen repülőgépnek se vesszen nyoma a glóbuszon. A projektre szerződtetett Spire Global azzal tud hozzájárulni a sikerhez, hogy már jelenleg is űralapú elemzési és adatszolgáltatásokat nyújt, így egy Eurialo méretű polgári légiközlekedés-felügyeleti rendszer tervezése és tesztelése szempontjából a lehető legideálisabb partner.

A repülések globális, valós idejű megfigyelésére kiterjedt műhold-konstellációt fognak bevetni – jelentősen javítva ezzel a repülőgépek nyomon követhetőségét, tényleg bárhol a világon. Az Eurialo rádiófrekvenciás jelek geolokációjával fogja meghatározni a repülőgépek helyzetét. A rendszer pedig összhangban lesz „az európai légiforgalmi szolgáltatási főtervvel, ami leírja, hogy a biztonságos, fenntartható és hatékony légi közlekedést támogató, rugalmas, űralapú infrastruktúrára van szükség” – írja közleményben az ESA. Úgy vélik, a légi járművek globális navigációs műholdrendszeren keresztül történő önjelentésére támaszkodó megoldás nagy mértékben fog hozzájárulni a légi közlekedés biztonságosabbá tételéhez.

Az Eurialo várhatóan az eddigi legfejlettebb polgári repülőgép-felügyeleti rendszer lesz, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben kövessék a repülőgépeket a felszállástól a leszállásig, így többé nem fordulhat elő, hogy emberek százai nyom nélkül tűnnek el, de hatékonyabbá teheti a légiforgalom kezelését, irányítását is.

A projektet főként a Német Űrügynökség, a DLR finanszírozza, így a Spire Global a projekt munkálatainak megkezdéséhez egy müncheni iroda megnyitását tervezi.

„Az űralapú repülőgép-követés és geolokáció a légiforgalom-irányítás jövője: globális szinten biztosítja majd a biztonságos és fenntartható légi közlekedést - vélekedett Peter Platzer, a Spire Global vezérigazgatója. Megtiszteltetés számunkra, hogy az ESA minket választott ki ennek a világelső légiközlekedés-felügyeleti rendszerdemonstrátornak a fejlesztésére, ezzel kihasználja az űrben üzemeltetett műholdakat és a rádiófrekvenciás technológia terén szerzett szakértelmünket.”

Gábor János

Főoldali kép: ESA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS