Valós időben, az űrből fogják nyomon követni a repülőgépeket

Valós időben, az űrből fogják nyomon követni a repülőgépeket
2023. 07. 27., 09:16

Új műholdas megfigyelőrendszer kiépítésére kötött szerződést az Európai Űrügynökség (ESA), hogy valós időben, az űrből tudjon nyomon követni minden egyes légijáratot, felszállástól landolásig. A rendszer létrehozását a Malaysia Airlines 370-es járatának (MH370) katasztrófájával indokolták.

Az ESA és a Spire Global között született megállapodás olyan komplex műholdas megfigyelés kialakításáról szól, aminek segítségével szemmel lehet majd tartani minden üzemben lévő repülőgép mozgását. A szerződésről közzétett beszámoló szerint a rendszer neve Eurialo lesz, és azért vállalják a megépítését, hogy megakadályozzák az MH370 eltűnéséhez hasonló események bekövetkezését.

Mint ismert, a Malaysia Airlines Boeing 777-200-asa 227 utassal és 12 fős személyzettel zuhant le, alig egy órával a pekingi felszállás után, 2014 március 8-án, de a roncs egésze és a tragédia pontos oka azóta sincs meg. Csak 2015-16-ban partra sodródott elemekből tudták minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy a gép katasztrófát szenvedett.

Az ESA célja az, hogy egy átfogó műholdas megoldás szülessen a hasonló esetek elkerülésére, és többé egyetlen repülőgépnek se vesszen nyoma a glóbuszon. A projektre szerződtetett Spire Global azzal tud hozzájárulni a sikerhez, hogy már jelenleg is űralapú elemzési és adatszolgáltatásokat nyújt, így egy Eurialo méretű polgári légiközlekedés-felügyeleti rendszer tervezése és tesztelése szempontjából a lehető legideálisabb partner.

A repülések globális, valós idejű megfigyelésére kiterjedt műhold-konstellációt fognak bevetni – jelentősen javítva ezzel a repülőgépek nyomon követhetőségét, tényleg bárhol a világon. Az Eurialo rádiófrekvenciás jelek geolokációjával fogja meghatározni a repülőgépek helyzetét. A rendszer pedig összhangban lesz „az európai légiforgalmi szolgáltatási főtervvel, ami leírja, hogy a biztonságos, fenntartható és hatékony légi közlekedést támogató, rugalmas, űralapú infrastruktúrára van szükség” – írja közleményben az ESA. Úgy vélik, a légi járművek globális navigációs műholdrendszeren keresztül történő önjelentésére támaszkodó megoldás nagy mértékben fog hozzájárulni a légi közlekedés biztonságosabbá tételéhez.

Az Eurialo várhatóan az eddigi legfejlettebb polgári repülőgép-felügyeleti rendszer lesz, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben kövessék a repülőgépeket a felszállástól a leszállásig, így többé nem fordulhat elő, hogy emberek százai nyom nélkül tűnnek el, de hatékonyabbá teheti a légiforgalom kezelését, irányítását is.

A projektet főként a Német Űrügynökség, a DLR finanszírozza, így a Spire Global a projekt munkálatainak megkezdéséhez egy müncheni iroda megnyitását tervezi.

„Az űralapú repülőgép-követés és geolokáció a légiforgalom-irányítás jövője: globális szinten biztosítja majd a biztonságos és fenntartható légi közlekedést - vélekedett Peter Platzer, a Spire Global vezérigazgatója. Megtiszteltetés számunkra, hogy az ESA minket választott ki ennek a világelső légiközlekedés-felügyeleti rendszerdemonstrátornak a fejlesztésére, ezzel kihasználja az űrben üzemeltetett műholdakat és a rádiófrekvenciás technológia terén szerzett szakértelmünket.”

Gábor János

Főoldali kép: ESA

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.