A SpaceX teszteli a műholdas mobilt: mindenhol lesz net és térerő

A SpaceX teszteli a műholdas mobilt: mindenhol lesz net és térerő
2023. 12. 15., 11:55

Elon Musk SpaceX vállalata engedélyt kapott az amerikai hírközlési hatóságtól a Starlink mobilszolgáltatás tesztelésére, ami műholdas internet-hozzáférést biztosít, okostelefonokra. De a mobilnet csak az első lépés.

Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) csütörtökön adta ki a „különleges ideiglenes kísérleti engedélyt” a SpaceX-nek, hogy az 180 napig, vagyis a jövő év június 14-ig lefolytassa a mobilszolgáltatás tesztjét. A féléves időszakban a T-Mobile Egyesült Államokban működő spektrumát fogják arra használni, hogy a Starlink műholdakon keresztül küldjön adatok földfelszíni telefonokra.

Az igazán nagy újítás az, hogy Elon Musk vállalata szeretné, ha a szolgáltatás használatához nem lenne szükség módosított, kifejezetten műholdas mobilra, vagyis az ügyfelek a meglévő, hagyományos készülékükkel kapcsolódnának az űrinternetre. Ez forradalmi újítás a Starlink és más hasonló szolgáltatók jelenlegi megoldásához képest, ami drága kül- és beltéri egységet, így műhold antennát és routert, illetve WiFit igényel.

Az engedély egy héttel azután érkezett, hogy az FCC részlegesen megengedte a SpaceX számára a Starlink mobilszolgáltatás kiépítését. Az az engedély még csak azt tette lehetővé, hogy a vállalat a mobilszolgáltatáshoz szükséges technológiával ellátott műholdakat útnak indítsa, de közben a műholdas antennák működésének ellenőrzésén túl más tesztek elvégzésére nem bólintott rá. A most kapott engedély viszont már igen, így olyan alapvető funkciókat kezdhetnek kipróbálni a rendszeren, mint az 1910–1915 és 1990–1995 MHz-es rádiófrekvenciás sávok használata arra, hogy adatokat továbbítsanak földi okostelefonokra.

A SpaceX a tesztidőszakban 840 műholdat tervez használni, amelyek mindegyike egy-egy mobiltoronyként működik a Föld körüli pályán, és 2000 földi tesztkészülék számára biztosít kapcsolatot. A vállalat eredetileg 13 helyszínen javasolta a szolgáltatás tesztelését, de később további 12 „rádióasztronómiai helyszínnel” egészítette ki a listát. Ahol biztosan próbára teszik majd a hálózat képességeit, az a kaliforniai Mountain View, a kansasi Kansas City, a washingtoni Redmond és a texasi Dallas.

A tesztek segítenek a SpaceX-nek és az FCC-nek felmérni, hogy a Starlink mobilszolgáltatás milyen lehetséges interferenciaproblémákat okozhat az Egyesült Államok más rádióspektrum-felhasználóinak, például a többi szolgáltatóknak és műhold-üzemeltetőknek. Erre nyomós okuk van, hiszen olyan cégek, mint az AT&T, a Dish Network és a Globalstar máris aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a Starlink esetleg megzavarja a szolgáltatásaikat. A SpaceX ezeket a reakciókat azzal igyekezett rövidre zárni, hogy a Starlink mobilszolgáltatás az amerikai fogyasztók számára áldásos lesz, és nem jelent majd veszélyt mások rádióspektrumaira. Az FCC ugyanakkor fenntartja a jogát arra, hogy leállítsa a tesztelést, ha káros interferenciát tapasztal. A dokumentum kimondja azt is, hogy a SpaceX-nek azonnal ki kell kapcsolnia a szolgáltatást, ha ilyen interferenciáról értesül, továbbá haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményről az FCC-t.

A SpaceX 2024-ben tesztüzenetek küldésével indítja el a Starlink mobilszolgáltatást, a kísérletben résztvevő T-Mobile ügyfelek és más partnerek számára. Ehhez társulnak majd a hanghívások, illetve egyéb adatszolgáltatások, várhatóan 2025-ben, szóval a végső cél egy teljesértékű mobilszolgáltatás felépítése, földi adótornyok nélkül, kizárólag az űrből.

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS