Érvénytelen szerződés: megtámadhatjuk?

2018. 11. 16., 09:31

Becsaptak? Átvertek? Legszívesebben odacsapnál egy nagyot… az asztalra? Mit tehetsz meg jogszerűen? Mikor és ki támadhat meg egy szerződést? Mire hivatkozhatunk megtámadáskor? Mi történik, ha egy szerződést sikeresen megtámadunk? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol az Érthető Jog friss bejegyzésében.

Érvénytelen szerződések

Az első részben azt néztük meg, hogy mit is jelent az érvénytelenség és milyen formái vannak. Ha még nem olvastad, itt megteheted – kezdi friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó.

Egy kis emlékeztető: érvénytelen szerződésről akkor beszélhetünk, ha a szerződés törvényben meghatározott valamilyen oknál fogva nem alkalmas a kívánt joghatás előidézésére.

Az érvénytelenség formái:

  • a semmisség és
  • a megtámadhatóság.

Megtámadhatóság

„Megtámadásra a sérelmet szenvedett fél és az jogosult, akinek a megtámadáshoz jogi érdeke fűződik.”

Vagyis a szerződést nem támadhatja meg bárki, akinek valami nem tetszik. Csak az tud egy szerződést megtámadni:

  • akinek az valamilyen módon sérelmet okozott, vagy
  • akinek ez jogi érdekében áll, vagyis valamilyen törvényes alapja van.

Mit is jelent mindez?

Egy ingatlan adásvételi szerződés példáján könnyen megérthetjük. Ha egy ingatlan közös tulajdonban van, akkor a tulajdonostársakat elővásárlási jog illeti meg. Ezt törvény írja elő. Vagyis, ha az egyik tulajdonos el akarja adni a saját tulajdonrészét, akkor a másik tulajdonosnak elővásárlási jog van. Az elővásárlási jogról olvasd el korábbi cikkünket, ha többet szeretnél tudni.

Tehát a tulajdonostársnak törvényes elővásárlási joga volt, ám ezt figyelmen kívül hagyták. Nem értesítették őt az eladásról. Mit tehet ilyen esetben?

Megtámadhatja az adásvételi szerződést, mert ahhoz törvényes jogi érdeke fűződik. Ha ugyanis jogszerűen jártak volna el az adásvétel során és értestik őt, mint elővásárlásra jogosultat, akkor most ő lehetne az ingatlan új tulajdonosa. Neki tehát van jogi érdeke a megtámadáshoz.

Vegyük a szomszédot, akinek nem volt elővásárlási joga. Bár jó, ha az ember maga választhatja meg a szomszédját – ez igen ideális helyzet lenne, de a gyakorlatban nem igazán kivitelezhető – erre nincs jogszabályi előírás. Így a szomszéd már nem tudja megtámadni a szerződést csak azért, mert nem szimpatikus számára az új tulajdonos és jobban szerette volna, ha az elővásárlási joggal rendelkező tulajdonostársé lesz az ingatlan.

Miért támadható egy szerződés?

Bármilyen ok miatt nem lehet megtámadni egy szerződést. Legalábbis nem eredményesen. A Polgári Törvénykönyv tételesen felsorolja, hogy milyen okok vezethetnek el oda, hogy egy szerződést megtámadva az érvénytelenné váljon.

Megtámadáshoz vezető okok lehetnek:

  • tévedés
  • megtévesztés
  • jogellenes fenyegetés
  • feltűnő értékaránytalanság
  • tisztességtelen általános szerződési feltételek

Megtámadhatóság = érvénytelenség?

Megtámadhatóság esetén a szerződés érvénytelensége feltételes. Csak akkor lesz érvénytelen a szerződés, ha a megtámadásra jogosult az előírt határidőn belül eredményesen gyakorolja megtámadási jogát.

Vagyis önmagától egy megtámadható szerződés még nem lesz érvénytelen. Akkor válik érvénytelenné, ha a megtámadást a másik fél elfogadja, vagy azt a bíróság kimondja.

Sikeres megtámadás esetén a szerződés a megkötés időpontjától érvénytelenné válik.

Meddig támadható meg egy szerződés?

A Polgári Törvénykönyv előírja, hogy

„A megtámadási jog a szerződés megkötésétől számított egyéves határidőn belül a másik félhez intézett jognyilatkozattal vagy közvetlenül bíróság előtti érvényesítéssel gyakorolható.”

Vagyis nem mondhatjuk akármikor, hogy megtámadjuk a szerződést. A főszabály szerint a szerződés megkötését követően mindössze 1 évünk van erre.

A megtámadást közölhetjük a másik féllel, vagy pert indíthatunk.

A semmisség és a megtámadhatóság között lényeges különbségek vannak! Szeretnéd tudni, hogy mik ezek?

A témát folytatjuk. A következő részben a semmisséget járjuk körbe.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS