Végre hatékony megoldás született a hungarocell újrahasznosítására

Végre hatékony megoldás született a hungarocell újrahasznosítására
Gábor János  |  2024. 05. 23., 15:10

Az új eljárás rendkívül energiatakarékossá is teszi a ma még szinte száz százalékban szeméttelepekre kerülő, környezetszennyező csomagolóanyag újrahasznosítását.

Vegyészmérnökök egy csoportja olyan új eljárást dolgozott ki a komoly környezetvédelmi kihívásokat okozó hungarocell (polisztirol) lebontására, ami az első gyakorlati megoldás lehet az általánosan használt műanyag újrafelhasználására. Az angol Bath-i Egyetem és az amerikai Worcester Politechnológiai Intézet kutatói által kifejlesztett módszer életképes és energiahatékony eljárás révén ígéri az újrahasznosítás átalakítását.

A tudósok pirolízises eljárást mutattak be a polisztirol alapvető alkotóelemekre történő lebontására. A technika nem egyszerűen ígéretes, hiszen amellett, hogy növeli az újrahasznosítás hatékonyságát, még költség- és energiahatékonynak is bizonyul.

„A kémiai újrahasznosítási technikák jelenleg nagy hangsúlyt kapnak a vegyészmérnöki szakmában, mivel sürgető szükség van költség- és energiahatékony módszerekre a műanyagok elsődleges építőelemeire való lebontására – magyarázta Dr. Bernardo Castro-Dominguez, a Bath-i Egyetem vezető oktatója. – Jelenleg a polisztirol kevesebb mint öt százalékát hasznosítják újra, pedig a munkánk azt mutatja, hogy a ma használt polisztirol akár 60 százaléka is helyettesíthető lenne kémiailag újrahasznosított sztirollal.”

A pirolízis egy olyan folyamat, amelynek során a polisztirolt oxigénmentes környezetben rendkívül magas hőmérsékletnek teszik ki. Ez megakadályozza a gyulladást, és helyette olyan monomerekre bontja a polisztirolt, amelyeket aztán megtisztíthatnak és új polisztirolt alkothatnak belőlük. Egy kilogramm előállításához kevesebb mint 10 megajoule energiára van szükség, ami egy átlagos mikrohullámú sütő 30 perces működtetésével egyenértékű.

Miért jobb ez a hungarocell feldolgozására, mint más eljárások?

A polisztirol újrahasznosításának hagyományos módszerei hevítéssel járnak, ami idővel lebontja az anyagot, és veszélyezteti annak szilárdságát, rugalmasságát. A polisztirol logisztikai kihívásokat is jelent: a magas szállítási költségei miatt erősen korlátozott az elfogadottsága az újrahasznosító létesítményekben – éppen ezért a felhasznált (óriási) mennyiségének csak elenyésző részét hasznosítják újra.

Az új eljárás egy pirolízisreaktorból, egy hőcserélőből és két desztillációs oszlopból áll. Ezek a komponensek együttesen bontják a polisztirolt „monomer minőségű” sztirolra, amelyből új polisztirolt, valamint könnyű és nehéz kőolajszerű melléktermékeket lehet előállítani. Utóbbiak szintén újra felhasználhatók. A módszer hatékonysága figyelemre méltó, hiszen a hozam 60 százalékos, ami azt jelenti, hogy egy kilogramm használt polisztirolból körülbelül 600 gramm 99 százalékos tisztaságú, monomer minőségű sztirol nyerhető vissza, majd használható fel új polisztirol előállítására.

A módszer környezetvédelmi előnyei jelentősek – emelik ki a kutatók, megjegyezve, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének költsége a folyamatban kb. 1,5 dollár (540 forint) tonnánként. Ez lényegesen alacsonyabb, mint számos más, ma is alkalmazott újrahasznosítási módszeré.

Főoldali kép: PROAKTIVdirekt

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS