Ez az új EV-akkumulátor eloltja magát, ha véletlenül kigyullad

Ez az új EV-akkumulátor eloltja magát, ha véletlenül kigyullad
2024. 02. 07., 15:10

Több kínai (Hunan, Sun-Yat-sen, Central South) és egy amerikai (Clemson) egyetem kutatói kereskedelmi forgalomban kapható, lángok elfojtására használt hűtőfolyadékokat módosítottak úgy, hogy azok elektrolitként is működjenek. A megoldás végleg eloszlathatja az EV-akkumulátor elleni legkomolyabb érvet, azt, hogy gyúlékony.

A Nature Sustainability című szaklapban megjelent tanulmány szerint az új, önkioltó akkumulátor kialakításának köszönhetően szerkezeten belül, lényegében passzívan lehet megakadályozni a túlmelegedés okozta tüzeket és robbanásokat. A tudósok részletesen leírták, hogy hogyan cserélték le egy EV-akkumulátor rendkívül gyúlékony elektrolitját – vagyis az anyagot, ami lehetővé teszi az elektromos töltés áramlását az akkumulátor pólusai között – olyan anyagokra, amelyeket egy kereskedelmi forgalomban kapható tűzoltókészülék is tartalmaz.

A hagyományos elektrolit lítiumsóból és szerves oldószerből áll. Mindkettő gyúlékony és hajlamos a kémiai bomlás láncreakciójára, ami aztán nagyon nehezen eloltható tűzhöz vagy robbanáshoz vezethet. A kutatók akkumulátor-elektrolitja ehhez képest nem volt gyúlékony, sőt, hőálló, ráadásul az első kísérletek alapján bármilyen akkumulátor-kémiai megoldással kompatibilis.

A módszert laboratóriumban, különböző körülmények között tesztelték, és kiderült: az elektrolitjuk széles hőmérséklet-tartományban, körülbelül mínusz 75 és +80 Celsius-fok között is jól működik. Megállapították továbbá, hogy az akkumulátoraik elvezetik a hőt és hatékonyan kioltják a belső tüzeket. Erre egy meglehetősen drasztikus, de életszerű próbával világítottak rá: átütöttek a feltöltött akkumulátoron egy rozsdás acélszöget, ami törvényszerűen rövidzárlatot, ebből adódóan pedig tüzet vagy robbanást okozhat, de a prototípus ehhez képest ellenállónak és tűzbiztosnak bizonyult.

A kutatók szerint az általuk tervezett kialakítás alkalmas arra, hogy biztonságosabbá tegye a lítiumion-akkumulátorokat, és idő nyerhető vele a hosszabb távú fejlesztésekhez, amelyek csökkentik a túlmelegedés és a termikus elszabadulás eredendő kockázatát.

A lítium-ion akkumulátorokat széles körben használják az elektronikában és az elektromos járművekben, de számos biztonsági problémával küzdenek. Ezek egyike a belső ellenállás az elektromos töltés áramlásával szemben, ami miatt a hőmérsékletük töltés és kisülés közben változik. A biztonságot és a tartósságot komolyan veszélyeztetheti a magas külső hőmérséklet vagy az akkumulátorcsomagon belüli egyenlőtlen hőmérséklet is.

A kutatók összességében rámutattak: ki lehet fejleszteni olyan nem gyúlékony elektrolitot, ami könnyen elvezeti a hőt az akkumulátorcsomagtól, széles hőmérséklet-tartományban működik, nagyon tartós, és bármilyen akkumulátorkémiával kompatibilis. Néhány kihívás ettől függetlenül még a teljes siker útjában áll: a legtöbb ismert nem gyúlékony szerves oldószer drága és környezetkárosító fluort és foszfort tartalmaz. A kutatás folytatásában ezek helyett keresnek fenntarthatóbb és költséghatékonyabb alternatívákat.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció! Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS