Vizi-Demjén Alma: Szeretném, ha a minőségi csokoládégyártás életpálya lenne nekem és a családomnak

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 01. 07., 10:00

Szakmailag sokat jelent olyat megtapasztalni, amit egy gyár technológusaként nem igazán lehet – mondta az Üzletemnek Vizi-Demjén Alma. A ChocoRino Kft. társtulajdonosa örömmel utazna Ecuadorba, hogy közvetlen élménye legyen a kakaóbab-termesztésről, a fák illatáról, a friss babról.

Vizi-Demjén Alma a szó szoros értelmében saját bőrén tapasztalta meg, hogy mennyire fontos a tudatosság és a személyes felelősség ételeink megválasztásakor. Amint weboldalukon olvasható: egyedi megjelenésű és különleges minőségű kézműves csokijaikkal szeretnék a köztudatban a kakaóbabot és a csokoládét közelebb hozni egymáshoz, ezzel is tisztelegve a kakaóbab dicső múltja és értékes tápanyag tartalma előtt. Igazi életfilozófia! Minden mást megtudhat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának évindító, 139. interjújából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A mézes csoki megalkotását. (Adalékanyagmentes, csupán 2 természetes összetevőt tartalmaz, kakaóbabot és mézet!) A csokoládét és a mézet összedolgozni igazi kihívás, jó minőséget elérni így, gyakorlatilag a lehetetlen kategóriába tartozik. Mostanra sikerült azonban kifejleszteni azt a technológiát, aminek az eredménye egy selymesen krémes textúrájú, egyedi aromavilágú csokoládé.
Szakmailag sokat jelent, olyat megtapasztalni, amit egy gyár technológusaként nem igazán lehet, egy elvben lehetetlen dolgot kikísérletezni.

Milyen távra tervez?

– Szeretném, ha a minőségi csokoládégyártás életpálya lenne nekem és a családomnak. Rengeteg tervünk van már most és a folyamatos fejlődés lehetőségét látjuk ebben az üzletben. Csupa egészséges, minőségi alapanyagból még mindig nagyon kevesen állítanak elő csokoládét, vagy általában élelmiszert. Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy kevésbé profitábilis drága alapanyaggal dolgozni. Illetve sokan azok közül, akik drága alapanyaggal dolgoznak, sokszor csak a gasztronómiai élményre fókuszálnak, az egészség nem fő szempont, pedig a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást. Bizonyos élelmiszerek esetén persze már komoly kultúrája van az egészséges alternatíváknak, de a csoki egyelőre nem ilyen. Ami azért is furcsa, mert a csokoládé fő alapanyaga a kakaóbab (legalábbis az kellene, hogy legyen) egy igazi superfood. Számos pozitív egészségügyi hatása van, amit már számtalan kutatás bizonyított.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Bár személyes, élő kapcsolatunk egyre több van ecuadori termelőkkel és gyártókkal, szeretnék el is utazni oda, hogy közvetlen élményem legyen az ottani kakaóbab termesztésről, a fák illatáról, a friss babról. Ezen kívül, mindenképpen szeretném eljuttatni szélesebb rétegekhez azt az üzenetet, hogy mennyire fontos a tudatosság és a személyes felelősség az ételeink megválasztásakor.

Több éven át endometriózissal küzdöttem – eredménytelenül. 2012-ben egészséges étrendre tértem át, ezután fél év alatt teljesen meggyógyultam az endometriózisból és természetes módon megfogant az első kislányunk. Azzal szembesültünk, hogy nagyon kicsi a kínálat a jó minőségű élelmiszerekből, így a csokoládéból is.  Pont emiatt további termékeket szeretnénk fejleszteni az egészséges csokoládéra építve. Főleg kakaóbab és méz kombinációval, amiben mesterségesen előállított cukor egyáltalán nincs.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szakmai szempontból nagyon sok helyről jött össze a tudás. Egyetem, korábbi munkahelyek, vagy akár a berendezésgyártók is, akiktől vásároltunk Belgiumban és Hollandiában, nagyon sok tudást adtak át nekünk. Az utóbbi másfél évben a legtöbbet a férjemmel dolgoztunk együtt az üzem beindításán és pályára állításán, számos területen tőle tanultam a legtöbbet.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Általában véve fontosnak tartom a másik fél meghallgatását és az igényeinek figyelembe vételét, valamint a pozitív megerősítést, a sikerekben való osztozást.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen kipróbálnék egy rövid időre olyan szakmát, ahol folyamatosan a szabadban lehetek. Ezek közül is legszívesebben talán síoktató lennék. Imádom a hegyet, a jó levegőt.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Például a honlapunkon keresztül egyre többen találnak meg minket és lépnek kapcsolatba velünk, ebből több, ma is élő partneri kapcsolatunk lett.

Mire sajnálja az idejét?

– Ha olyan embert hallgatok, aki folyamatosan olyan dolgokról beszél, ami szerinte másokat érdekel, és nem arról, amit gondol. Ez borzasztóan unalmas.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az előítéletekkel, az arroganciával, a türelmetlenséggel.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Környezetvédelemmel és gyermekekkel kapcsolatos önkéntes munkákat. Fontosnak tartom, hogy az ember törődjön a közösség tagjaival, főleg ott, ahol él, és vegye észre, hol van szükség segítségre. Néha apróságnak tűnő dologgal rengeteget tudunk segíteni másoknak. A Velencei-tó környékén, ahol élünk szerencsére nagyszerű kezdeményezések vannak, amelyekben öröm részt venni.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A minőségi alapanyagokra, legyen szó szakmáról vagy privát életről. Az ételek területén nagyon kevés kompromisszumot kötök. Egészségügyi, környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból is nagyon fontosnak tartom, hogy az ételek alapanyagai, megbízható, tiszta forrásból és lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származzanak.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ha hasonló gondolkodású emberekkel tudok minőségi időt eltölteni, beszélgetni, függetlenül attól, hogy a téma szakmai vagy magánéleti. Amennyire képes egy sablonos beszélgetés lefárasztani, annyira feltölt egy tartalmas beszélgetés. Ezen kívül az alkotás tud pihentetni, maga a csokoládé készítés folyamata is, emellett a kézimunka, horgolás, varrás, tűnemezelés. Ezek főleg akkor kapcsolnak ki, ha egyedül vagyok.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.
2022-05-21 15:38:11
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2022. május 20-án tartotta a kamarai választásokat, amelyen kimagaslóan sokan, az előzetes, nem hivatalos adatok szerint mintegy 79 ezren adták le voksukat. A részvétel közel kétszer akkora volt, mint a legutóbbi, 2017. évi kamarai választásokon.
2022-05-21 13:36:30
Javult a magyarok jövedelmi helyzete az idei első negyedévben a járvány legsúlyosabb időszakához képest, a kedvezőbb összkép ellenére azért sokan vannak, akik még hátrányban vannak, derül ki a K&H biztos jövő index – negyedéves rendszerességgel készülő – reprezentatív felméréséből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS