Segítség!!!

Segítség!!!
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 03. 04., 18:27

Aki tud segít. Aki nem tud, az is. Ez így nagyon nyakatekert, de így érzem. Mert Magyarországon sokan vannak, akik anyagilag nem tehetik meg, hogy segítsenek az ukrajnai háborúból menekülőknek, de ha pénzük nincs is rá, találnak más módot: például önkéntesnek jelentkeznek.

Egyre özönlik az emberáradat Ukrajnából, Kárpátaljáról, a bekerítés előtt álló Kijevből, a rommá lőtt Harkívból. Gyalogolnak a 21. század kétségbe esett földönfutói, akik néhány napja otthon már nem reménykedtek, aztán nem győznek sírni és meglepődni, hogy ennyien nyújtanak most segítőkezet.

Naponta rengeteg autó, mikrobusz és kis (meg nagy) teherautó fordul a határ és a legkülönbözőbb magyar városok, falvak között. Mentek és a mai napig mennek autók Budakesziről is. Sokan Beregsurány, Tiszabecs, Záhony, Vásárosnamény felé ételt, italt, tisztálkodószereket, ruhát, takarót visznek – és persze csokoládét a gyerekeknek, mert nagyon sok gyerek vár most jó szóra és egy kis kényeztetésre. Hazafelé aztán sokan családokkal hajtanak a sztrádán.

És útközben olyan történeteket hallgatnak, amelyektől az embernek potyogni kezdene a könnye, de ugye, figyelni kell az országutat… Talán az a legmegrendítőbb, amikor három-négy éves kislányok tárgyilagosan közlik: háború van.

Háború van, és apu nem jöhetett velük, mert otthon maradt védeni az országot. És legalább annyira megrendítő, amikor 12 éves fiuk konokul hajtogatják: vissza akarnak menni!!! Mert apu otthon maradt – védeni Ukrajnát.

És azt már csak mi motyogjuk magunk elé, hogy nem csak Ukrajnát…

A menekülők a kérdésekre udvariasan válaszolnak, de maguktól nem szívesen beszélnek – magukhoz ölelik csendben a fájdalmukat, bánatukat, félelmüket. A bizonytalanságot, a kilátástalanságot. A veszni látszó jövőt. A rettegést, hogy mi lesz, ha Putyin megnyomja azt a gombot? Hogy ilyen őrültségre nem lesz képes? De. Mindenre képes lehet.

A menekülők most nem azon gondolkodnak, hogy mi lesz majd a gazdasággal, mennyi lesz a gáz ára, hány milliárd euróba kerülhet egyszer (mikor?!) Ukrajna újjáépítése. Fogalmuk sincs arról, hogy mi az a világgazdaság. Akik mindenüket hátra hagyták, azoknak a világgazdaság érdektelen, megfoghatatlan fogalom. Szorítják magukhoz a batyujukat, a hazulról sebtében összepakolt bőröndnyi vészcsomagot, amit Magyarországon legalább kétszer akkorává hizlalt a segélyszervezetektől, civilektől kapott mindenféleség.

Egészen elképesztő az eleve elképesztő helyzetben, hogy milyen sokan tudnak rokonokhoz, családtagokhoz, barátokhoz jönni. Ismeretlen ismerősökhöz. Azt tapasztalom, hogy tízből legalább 8 családra vár valaki. Magyarországon, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, de még Angliában és Dániában is. Még így is iszonyúan nagy szám, hogy tízből két család viszont nem tudja, hogy mi lesz velük. Most van hol aludniuk, idővel munkalehetőséget is kínálnak a felnőtteknek, szervezik a kicsiknek az óvodát, a nagyobbaknak az iskolát, de a jövő ettől még nagyon ködös.

Aki tud, az segít most. Biztos vagyok benne, hogy aki ezeket a sorokat olvassa, az is megteszi a tőle telhetőt. Így vagy úgy. Így van rendjén, ha már egyszer semmi sincs rendben.

(A felvételen édességet oszt egy magyar katona az Ukrajnából menekülő gyerekeknek a barabási művelődési házban kialakított segítségponton. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.
2023-03-23 13:14:02
Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023-03-23 12:14:43
Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (akg) és ökológiai gazdálkodási (öko) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók – közölte Nagy István agrárminiszter.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS