Sáfár Károly: A siker további sikereket hoz magával

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 05. 19., 09:15

Szívesen részt vennék egy több országra kiterjedő szolgáltatásbevezetés folyamatában. Remélem, hogy a DoDo-n belül erre is lesz lehetőségem – mondta az Üzletemnek Sáfár Károly, a DoDo magyarországi képviselője.

Sáfár Károly gyerekkorában ügyvéd szeretett volna lenni, de később belátta, hogy más pálya vonzza. Megtanulta, hogy gyorsan, mégis átgondoltan kell döntéseket hoznia, hiszen a DoDo a házhozszállítás dinamikusan változó piacán szolgáltat. Azt tervezi, hogy a cseh anyavállalat jótékonysági tevékenységeinek mintájára Magyarországon is megvalósítanak majd akciókat. Ha arra is kíváncsi, hogy mi szerepel Károly szakmai bakancslistáján, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 285. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Legnagyobb szakmai teljesítményemként a DoDo magyarországi indulását említeném. Nehezített terep volt a pandémia alatt elindítani a szolgáltatást itthon, ráadásul olyan korlátozásokkal kellett szembenéznünk, amelyekre korábban gondolni se mertünk volna. Például a hivatali ügyintézéseket a nagykövetségen keresztül tudtuk csak lebonyolítani, illetve az utazási korlátozások is nagy kihívásokat jelentettek ebben az időszakban. De sikeresen megoldottunk mindent, és mára egy jól felépített, sikeresen működő, eredményes házhozszállítási szolgáltatást tudunk nyújtani a magyar piaci résztvevők számára is.

Milyen távra tervez?

– Szeretek hosszútávra tervezni. Véleményem szerint komoly eredményeket csak így lehet elérni. A DoDo-ban hatalmas potenciál van. Olyan korszerű technológiával és folyamatrendszerrel dolgozunk, amely valóban képes lehet a házhoz szállítás piacának megreformálására. Magyarországon már szinte minden nagyvárosban jelen vagyunk, és szeretnénk partnereink körét is kibővíteni. Itt nem csupán a nagyvállalatokra gondolok, hanem a kisebb e-kereskedelmi szereplőkre is.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen részt vennék egy több országra kiterjedő szolgáltatásbevezetés folyamatában. Remélem, hogy a DoDo-n belül erre is lesz lehetőségem, ez egy igazán nagy kihívás lenne számomra, de minden szakmai tudásommal és megszerzett tapasztalatommal támogatnám.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Ha egy valakit kellene kiemelnem, akkor Richard Vlcek kollégámat említeném. A DoDo-nál sokat dolgozunk együtt napi szinten, és rengeteget tanultam tőle a sikeres cégépítésről, valamint a csapatmunkáról is. Ezt a tudást ténylegesen tudom kamatoztatni minden egyes nap, legyen szó akár operatív folyamatokról vagy hosszútávú, stratégiai döntésekről.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Talán az élenjárással, és azzal, hogy magam is aktívan részt veszek a DoDo mindennapjaiban. Kiveszem a részem a feladatokból, hiszen egy csapat vagyunk, egy kis család. A magyarországi back office csapat egyelőre csak öt fős, így tényleg mindenki számíthat egymásra. A kollégákkal rendszeresen szervezünk kötetlen találkozókat munkaidőn kívül is, így azt mondhatom, hogy egy igazi, összetartó közösséggé kovácsolódtunk.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ez egy igazán jó kérdés. Gyerekkoromban ügyvéd szerettem volna lenni, ezért is léptem jogi pályára. Aztán be kellett látnom, hogy ez mégsem az én világom, és máshol találtam meg a számításaimat. Viszont szívesen lennék élsportoló, azon belül is a vitorlázás az, ami igazán vonz.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Úgy vélem, hogy a siker további sikereket hoz magával. Soha nem fordítottam célzottan figyelmet a kapcsolatépítésre, valahogy mindig jöttek maguktól az ismeretségek. A mai napig vannak akár 20 évre visszanyúló baráti és üzleti kapcsolatok, amelyek fontosak számomra.

Mire sajnálja az idejét?

– A tétlenkedést nehezen viselem, ezt másokban sem tartom jó tulajdonságnak. Ez az életem minden területén igaz, akár a magánéletemről, akár a karrieremről van szó. Ha valaminek nem látom az értelmét, akkor arra a tevékenységre nem szívesen szakítok időt, egyszerűen sajnálom rá.

Mivel lehet felbosszantani?

– Leginkább az értetlenkedéssel. Szeretem a logikus, célirányos dolgokat és gondolkodásmódot. Általában gyorsan átlátom a helyzeteket, a munkám is megköveteli, hogy mindig naprakész és felkészült legyek, gyorsan, ám mégis átgondoltan kell döntéseket hoznom, hiszen a DoDo egy dinamikusan változó piacon szolgáltat. Ez a mentalitás meghatározó számomra magánemberként is.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Gyakorlatilag bármilyen önkéntes munkát szívesen végeznék, akár még Afrikába is elmennék például kutat ásni. A DoDo-nál tervezzük, hogy a cseh anyavállalat jótékonysági tevékenységeinek mintájára Magyarországon is megvalósítunk hasonló akciókat. Tervben van adományok vagy segélycsomagok szállítása például.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az utazásra. Édesapám a külügynél dolgozott, ezért tizennyolc éves koromig számos országban éltem, vonzanak az ismeretlen kultúrák, mindig valami mást, valami újat megtapasztalni. Az elmúlt időszakban nem nagyon volt lehetőségem hódolni ennek a szenvedélyemnek a vírushelyzet miatt, de előtte szinte egész Európát bejártam. Az egyik kedvenc helyem Ausztria, és ha választhatnék, akkor valamelyik skandináv országban élnék legszívesebben.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ahogy azt már említettem, az utazás az egyik legkedvesebb hobbim. Sokat kirándulok és túrázom is, nagy felfedező vagyok. Emellett szívesen töltök időt a barátaimmal, szeretjük együtt megvitatni a világ dolgait, és mindig sokat tanulunk egymástól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS