Sáfár Károly: A siker további sikereket hoz magával

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 05. 19., 09:15

Szívesen részt vennék egy több országra kiterjedő szolgáltatásbevezetés folyamatában. Remélem, hogy a DoDo-n belül erre is lesz lehetőségem – mondta az Üzletemnek Sáfár Károly, a DoDo magyarországi képviselője.

Sáfár Károly gyerekkorában ügyvéd szeretett volna lenni, de később belátta, hogy más pálya vonzza. Megtanulta, hogy gyorsan, mégis átgondoltan kell döntéseket hoznia, hiszen a DoDo a házhozszállítás dinamikusan változó piacán szolgáltat. Azt tervezi, hogy a cseh anyavállalat jótékonysági tevékenységeinek mintájára Magyarországon is megvalósítanak majd akciókat. Ha arra is kíváncsi, hogy mi szerepel Károly szakmai bakancslistáján, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 285. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Legnagyobb szakmai teljesítményemként a DoDo magyarországi indulását említeném. Nehezített terep volt a pandémia alatt elindítani a szolgáltatást itthon, ráadásul olyan korlátozásokkal kellett szembenéznünk, amelyekre korábban gondolni se mertünk volna. Például a hivatali ügyintézéseket a nagykövetségen keresztül tudtuk csak lebonyolítani, illetve az utazási korlátozások is nagy kihívásokat jelentettek ebben az időszakban. De sikeresen megoldottunk mindent, és mára egy jól felépített, sikeresen működő, eredményes házhozszállítási szolgáltatást tudunk nyújtani a magyar piaci résztvevők számára is.

Milyen távra tervez?

– Szeretek hosszútávra tervezni. Véleményem szerint komoly eredményeket csak így lehet elérni. A DoDo-ban hatalmas potenciál van. Olyan korszerű technológiával és folyamatrendszerrel dolgozunk, amely valóban képes lehet a házhoz szállítás piacának megreformálására. Magyarországon már szinte minden nagyvárosban jelen vagyunk, és szeretnénk partnereink körét is kibővíteni. Itt nem csupán a nagyvállalatokra gondolok, hanem a kisebb e-kereskedelmi szereplőkre is.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen részt vennék egy több országra kiterjedő szolgáltatásbevezetés folyamatában. Remélem, hogy a DoDo-n belül erre is lesz lehetőségem, ez egy igazán nagy kihívás lenne számomra, de minden szakmai tudásommal és megszerzett tapasztalatommal támogatnám.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Ha egy valakit kellene kiemelnem, akkor Richard Vlcek kollégámat említeném. A DoDo-nál sokat dolgozunk együtt napi szinten, és rengeteget tanultam tőle a sikeres cégépítésről, valamint a csapatmunkáról is. Ezt a tudást ténylegesen tudom kamatoztatni minden egyes nap, legyen szó akár operatív folyamatokról vagy hosszútávú, stratégiai döntésekről.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Talán az élenjárással, és azzal, hogy magam is aktívan részt veszek a DoDo mindennapjaiban. Kiveszem a részem a feladatokból, hiszen egy csapat vagyunk, egy kis család. A magyarországi back office csapat egyelőre csak öt fős, így tényleg mindenki számíthat egymásra. A kollégákkal rendszeresen szervezünk kötetlen találkozókat munkaidőn kívül is, így azt mondhatom, hogy egy igazi, összetartó közösséggé kovácsolódtunk.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ez egy igazán jó kérdés. Gyerekkoromban ügyvéd szerettem volna lenni, ezért is léptem jogi pályára. Aztán be kellett látnom, hogy ez mégsem az én világom, és máshol találtam meg a számításaimat. Viszont szívesen lennék élsportoló, azon belül is a vitorlázás az, ami igazán vonz.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Úgy vélem, hogy a siker további sikereket hoz magával. Soha nem fordítottam célzottan figyelmet a kapcsolatépítésre, valahogy mindig jöttek maguktól az ismeretségek. A mai napig vannak akár 20 évre visszanyúló baráti és üzleti kapcsolatok, amelyek fontosak számomra.

Mire sajnálja az idejét?

– A tétlenkedést nehezen viselem, ezt másokban sem tartom jó tulajdonságnak. Ez az életem minden területén igaz, akár a magánéletemről, akár a karrieremről van szó. Ha valaminek nem látom az értelmét, akkor arra a tevékenységre nem szívesen szakítok időt, egyszerűen sajnálom rá.

Mivel lehet felbosszantani?

– Leginkább az értetlenkedéssel. Szeretem a logikus, célirányos dolgokat és gondolkodásmódot. Általában gyorsan átlátom a helyzeteket, a munkám is megköveteli, hogy mindig naprakész és felkészült legyek, gyorsan, ám mégis átgondoltan kell döntéseket hoznom, hiszen a DoDo egy dinamikusan változó piacon szolgáltat. Ez a mentalitás meghatározó számomra magánemberként is.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Gyakorlatilag bármilyen önkéntes munkát szívesen végeznék, akár még Afrikába is elmennék például kutat ásni. A DoDo-nál tervezzük, hogy a cseh anyavállalat jótékonysági tevékenységeinek mintájára Magyarországon is megvalósítunk hasonló akciókat. Tervben van adományok vagy segélycsomagok szállítása például.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az utazásra. Édesapám a külügynél dolgozott, ezért tizennyolc éves koromig számos országban éltem, vonzanak az ismeretlen kultúrák, mindig valami mást, valami újat megtapasztalni. Az elmúlt időszakban nem nagyon volt lehetőségem hódolni ennek a szenvedélyemnek a vírushelyzet miatt, de előtte szinte egész Európát bejártam. Az egyik kedvenc helyem Ausztria, és ha választhatnék, akkor valamelyik skandináv országban élnék legszívesebben.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ahogy azt már említettem, az utazás az egyik legkedvesebb hobbim. Sokat kirándulok és túrázom is, nagy felfedező vagyok. Emellett szívesen töltök időt a barátaimmal, szeretjük együtt megvitatni a világ dolgait, és mindig sokat tanulunk egymástól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS