Mosóczi András: Minden szakmában be kellene vezetni a minimálbér + teljesítménybér rendszert

2020. 02. 25., 10:00

Egyre nagyobb igény lesz a kreatív gondolkodásra, a jó probléma megoldó képességre, az innovációra – mondta az Üzletemnek Mosóczi András. A mateking.hu matematika oktatóprogram alapítójától azt is megtudtuk, hogy most vezetik be az osztrák piacra az oldal német nyelvű ikertestvérét.

Mosóczi András tudja, hogy Magyarországon (is) meglehetősen sok diák utálja a matekot. Ezért döntött úgy, hogy a matektanítást „forradalmasítja”, a diákokat kizökkentik a száraz tanulnivalóból, csak a lényeget mondják el, azt is viccesen. András azt viszont nem tudja, hogy anno én is a népes táborba tartoztam. Mit mondjak, matek tagozaton a 3-as érettségivel nem nagyon vághattam fel. Talán, ha már akkor lett volna mateking.hu… De nem volt. Viszont van egy lényegre törő interjú az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában – éppen a 148. a sorban. (Ezt még valahogy kiszámoltam…)

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Talán azt, hogy hazánkban minden századik ember az általunk fejlesztett e-learning rendszeren keresztül tanul matematikát. Mindezt pedig nem kényszerből és undorral teszi, hanem jó hangulatban, szórakozva. Egy olyan tantárgyat sikerült trendivé tenni és lényegesen közelebb hozni az emberekhez, amely általános iskolás kortól kezdve folyamatosan távolodik tőlük. Az már csak hab a tortán, hogy 2015-ben, ’16-ban, ’17-ben, ’18-ban és ’19-ben is elhoztuk az Év a Honlapja díjat a mateking.hu weboldallal és ezzel történelmi rekordot állítottunk be a verseny történetében.

– Milyen távra tervez?

– Az online világban gyorsan zajlanak az események. Évek alatt hatalmas platformok emelkednek fel vagy épp süllyednek el. De úgy érzem, a matekingben van még minimum 10-15 év, és jelenleg abszolút terjeszkedési fázisban vagyunk, most vezetjük be az osztrák piacra matheking.at néven az oldal német nyelvű ikertestvérét.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs bakancslistám. Van egy vízióm és ennek a megvalósításán dolgozunk. Az, hogy közben nyerünk egy halom díjat, vagy épp megjelenik most egy könyvem, nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy haladjunk tovább az úton. Nem is olyan távoli jövőben minden munkát, amelyhez csak minimális gondolkodásra van szükség, gépek fognak végezni helyettünk. Egyre nagyobb igény lesz a kreatív gondolkodásra, a jó probléma megoldó képességre, az innovációra. A matek a kreatív gondolkodásra nevel és ezáltal esélyt ad arra, hogy a jövőben ne legyünk lecserélhetők egy géppel a munkaerőpiacon. Ezért lesz egyre fontosabb az innovatív matekoktatás.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Azt hiszem, a legtöbbet mások hibáiból tanultam. De nem lenne szép név szerint említeni őket.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Általában nagyon erősen tudok hinni egy elképzelés sikerében. És ez a hit ragadós.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen lennék filmrendező. Mindenképpen valami olyan szakma érdekel, amelynek a segítségével hatással tudok lenni az emberekre. Ez a mostani szakmám is ilyen.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Rosszul… Nem annyira vagyok kapcsolatépítő típus. Talán túlzottan is feladatközpontú a gondolkodásom és emiatt sokszor megesik, hogy föláldozok kapcsolatokat, amelyekben nem látom meg, hogy a célt szolgálnák. Ez nagy hiba...

– Mire sajnálja az idejét?

– A látszatmunkákra. Sosem voltam híve az órabér fogalmának, én csak a teljesítménybérben hiszek. Meggyőződésem, hogy minden szakmában be kéne vezetni a minimálbér+teljesítménybér rendszert. A céges meetingek, prezentációk és a sok-sok egyéb időrabló tevékenység – no meg a munkaundor – varázsütésre eltűnne, minden gyorssá és hatékonnyá válna.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Két dologgal. Az egyik a nem felelősségteljes hozzáállás. Ez valamiért mindig kiborít. A mateking.hu egyik fontos erénye, hogy bármilyen problémája adódjon is a felhasználóinknak, azonnal maximálisan felelősségteljes problémamegoldást kap, jóformán a nap bármely pillanatában. A másik dolog amivel fel tudnak bosszantani az, amikor egy probléma megoldása során valaki megoldás helyett kifogásokat keres.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Ha úgy vesszük, folyamatosan vállalunk a mateking.hu-val önkéntes munkát, ilyen volt például az is, amikor tavaly szeptemberben 6000 darab ingyenes hozzáférést osztottunk ki középiskolásoknak, hogy jobban menjen nekik a matek.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A hegyekre. Gyerekkorom óta rajongok az alpesi tájakért. Isten pedig eléggé drága országokba teremtette ezeket a hegyeket, főleg a legszebb szakaszt, ami épp Svájcban található.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szeretek nagyokat sétálni: hétvégente rendszerint 20-30 kilométer össze szokott jönni valamelyik közeli erdőben. Ezen kívül a szaunázás is remek dolog, 2-3 kör alatt egy egész hétre való megvalósítandó ötlet is összegyűlik – szigorúan kikapcsolódásképpen...

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS